Vă rugăm să ne acordați câteva minute pentru completarea chestionarului destinat asociațiilor de pacienți.

Supraviețuirea la 5 ani în cancerul colorectal, dependentă de stadiul de progresie al bolii la diagnostic

Supraviețuirea în cancerul colorectal- ROCCAS- Florentina Ioniță

Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, cu o incidență în 2020, conform GLOBOCAN, de 19.292.789 cazuri noi. 10% din acestea - 1.9 milioane de cazuri noi – sunt reprezentate de cancerul colorectal, care este a doua cauză de mortalitate din cadrul patologiilor oncologice.

În Europa, incidența cazurilor noi de cancer colorectal este de 26.9%, ocupând locul 3 după cancerul pulmonar și de prostată la sexul masculin, și locul 2, după  cancerul mamar la sexul feminin.

”Europa are 10 % din populația lumii, dar înregistrează un sfert din numărul mondial de cazuri de cancer. Impactul economic total al cancerului în Europa este de 100 de miliarde de euro pe an. Este clar că această boală reprezintă o amenințare uriașă pentru societatea noastră.  În fața acestor evidențe, precum și a prognozei că până în 2035 numărul cazurilor de cancer va crește cu 24 %, ceea ce va face ca această boală să devină principala cauză de deces în U.E., apare stringentă necesitatea de a implementa măsuri ferme de prevenție. În acest moment, în multe ţări din lume s-au implementat sau sunt în curs de implementare programe naţionale de screening de cancer colorectal în populaţia cu risc pentru această afecţiune. Prevenția primară rămâne strategia cheie în reducerea prevalenței globale a cancerului colorectal, prin limitarea expunerii la acțiunea carcinogenelor cunoscute. Prevenția secundară își propune să reducă impactul unei boli prin detectarea și tratarea acesteia cât mai curând. Supraviețuirea la 5 ani în cancerul colorectal este dependentă de stadiul de progresie al bolii la diagnostic: peste 90% pentru tumorile descoperite în stadiul I”, a declarat general maior medic prof. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu, Comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”, în cadrul conferinței de lansare a proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II București-Ilfov”, proiect derulat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila, în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Strategia de testare recomandată de Comisia Europeană prin Ghidurile Europene pentru asigurarea calității în screeningul și diagnosticul cancerului colorectal este efectuarea de primă intenție a testului de sângerare ocultă (test FIT - test imunochimic fecal), la fiecare 1-2 ani, la persoanele cu vârste între 50 și 74 ani.  Pacienții cu test FIT pozitiv vor fi explorați colonoscopic pentru a detecta leziuni precursoare ale CCR ce pot fi rezecate endoscopic, prevendind astfel apariția cancerului colorectal. Aceasta strategie va fi cel mai probabil adoptată și în Romania. În condițiile în care în România mortalitatea raportată în anul 2019 pentru cancerul colorectal a fost 17,8 la 100.000 locuitori, necesitatea introducerii unui program național de screening reprezintă o problemă de sănătate publică.

Proiectul „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II București-Ilfov” este unul din cele 4 proiecte pilot ce se vor desfășura în diferite regiuni ale țării, etape precursoare ale introducerii programului național de screening de cancer colorectal.

Grupul țintă al ROCCAS II este format din 50.001 persoane cu vârsta între 50-74 ani cu domiciliul/reședința în regiunea București–Ilfov, din care minimum 53% aparțin grupurilor vulnerabile.

Totodată, echipa de implementare urmărește îndeplinirea obiectivului de trimitere la medicul specialist a unui număr de 2104 persoane, prin asigurarea de servicii și mijloace de suport care să crească accesul la servicii medicale specializate și tratament, prin reevaluarea periodică a pacienților și elaborarea de rapoarte, studii și propuneri de politici publice pe baza datelor obținute în urma screening-ului.

În cadrul acestui proiect, persoanele candidate vor primi informaţii adecvate legate de riscurile şi de beneficiile variatelor proceduri de screening existente, atât de la rețeaua de medici de familie care acced în acest demers, cât și de la partenerul proiectului – Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România. Mai mult decât atât, în cadrul acestui program este asigurat accesul tuturor celor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale grupului țintă la consultațiile de specialitate şi la investigaţiile endoscopice inferioare (colonoscopii), aflate în oferta de servicii a Laboratorului de endoscopie diagnostică și terapeutică a Spitalului Militar Central.

Proiect realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente