Cancerul colorectal, cel mai frecvent după vârsta de 50 de ani

Cancerul colorectal, cel mai frecvent după vârsta de 50 de ani

Cancerul colorectal apare în colon (intestinul gros) sau rect. Cancerul de colon și cel de rect sunt adesea grupate, deoarece au multe caracteristici comune, ambele organe aflându-se în partea inferioară a sistemului digestiv.  Există de fapt mai multe tipuri de cancer colorectal. Diferențele au legătură cu tipurile de celule care devin canceroase, precum și cu locul în care se formează. Cel mai frecvent tip de cancer colorectal începe de la adenocarcinoame, care se formează în celulele care produc mucus fie în colon, fie în rect. Mai puțin frecvent, cancerele colorectale sunt cauzate de alte tipuri de tumori, cum ar fi:

  • limfoame, care se pot forma mai întâi în ganglioni limfatici sau în colon
  • carcinoizi, care apar în celulele producătoare de hormoni din intestine
  • sarcoame, care se formează în țesuturile moi, cum ar fi mușchii colonului
  • tumori stromale gastrointestinale (GIST), care pot începe ca benigne și apoi să devină canceroase (De obicei, se formează în tractul digestiv, dar rareori în colon.)

Populația afectată

Atât bărbații, cât și femeile, au același risc de cancer de colon. Cancerul colorectal este cel mai frecvent în rândul persoanelor în vârstă de peste 50 de ani, dar poate apărea la pacienți  tineri și  adolescenți. Peste 75% din cancerele de colon și rect apar la persoane fără factori de risc cunoscuți, motiv pentru care screeningul regulat este atât de important. Un istoric personal sau familial de cancer de colon sau rect sau de polipi de colon poate crește riscul de a dezvolta cancer de colon.

Factori de risc ai cancerului colorectal

Cercetătorii încă studiază cauzele cancerului colorectal. Acesta poate fi cauzat de mutații genetice, fie moștenite, fie dobândite. Aceste mutații nu înseamnă, însă, că o persoană poate dezvolta cancer colorectal, dar riscul crește.

Există o listă tot mai mare de factori de risc care acționează singuri sau în combinație pentru a crește probabilitatea ca o persoană să dezvolte cancer colorectal.

Unii factori care cresc riscul de a dezvolta cancer colorectal sunt inevitabili și nu pot fi modificați. Vârsta este unul dintre aceștia. Riscul de a dezvolta acest cancer crește după vârsta de 50 de ani. Alți factori de risc inevitabili  sunt: un istoric anterior în ce privește polipii de pe colon, un istoric anterior de boli intestinale, antecedente familiale de cancer colorectal având anumite sindroame genetice, cum ar fi polipoza adenomatoasă familială (FAP),  origine evreiască din Europa de Est  sau africană.   Alți factori de risc sunt evitabili. Aceasta înseamnă că ei pot fi schimbați sau eliminați pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer colorectal. Factorii de risc evitabili includ: a fi supraponderal sau a avea obezitate, a fi fumător, consumul exagerat de alcool, diabetul de tip 2, un stil de viață sedentar, dieta bogată în carne procesată.

Simptome care pot apărea în stadiile incipiente

Cancerul colorectal este posibil să nu prezinte niciun simptom, în special în stadiile incipiente. Dacă apar semene și simptome în primele etape, acestea pot include: constipație, diaree, modificări ale culorii scaunului, modificări ale formei scaunului, cum ar fi scaun îngust,  sânge în scaun, sângerare din rect, gaze excesiv, crampe abdominale, durere abdominală. Oricare dintre aceste simptome impune o întâlnire cu medicul pentru a discuta despre efectuarea unui screening al cancerului colorectal. Simptomele cancerului colorectal sunt mai vizibile în stadiile târzii (stadiile 3 și 4). În plus față de simptomele de mai sus, s-ar putea să apară și: oboseală excesivă, slăbiciune inexplicabilă, pierderea în greutate, modificări ale scaunului care durează mai mult de o lună, senzația că intestinele nu se golesc complet, vărsături. Dacă un cancer colorectal se răspândește în alte părți ale corpului, este posibil să apară și: icter sau ochi și piele de culoare gălbuie, umflarea mâinilor sau a picioarelor, dificultăți de respirație, dureri de cap cronice, vedere încețoșată, fracturi osoase.

Stadiile cancerului colorectal

Medicul poate folosi stadializarea ca ghid pentru a afla cât de avansat este cancerul.  Este important ca medicul să cunoască stadiul cancerului, astfel încât acesta să poată veni cu cel mai bun plan de tratament și să ofere o estimare a perspectivelor pe termen lung. Stadiul 0 în cancerul colorectal este cel mai timpuriu stadiu, iar stadiul 4 este cel mai avansat stadiu:

Stadiul 0 - De asemenea, cunoscut sub numele de carcinom in situ, în această etapă celulele anormale sunt doar în mucoasa interioară a colonului sau rectului.

Stadiul 1 - Cancerul a pătruns în mucoasa colonului sau rectului și poate fi dezvoltat în stratul muscular. Nu s-a răspândit în ganglionii limfatici din apropiere sau în alte părți ale corpului.

Stadiul 2 - Cancerul s-a răspândit pe pereții colonului sau rectului sau prin pereți către țesuturile din apropiere, dar nu a afectat ganglionii limfatici.

Stadiul 3 - Cancerul s-a mutat la ganglionii limfatici, dar nu la alte părți ale corpului.

Stadiul 4 - Cancerul s-a răspândit în alte organe îndepărtate, cum ar fi ficatul sau plămânii.

Tipuri de cancer colorectal

Diferențele între tipurile de cancere colorectale au legătură cu tipurile de celule care devin canceroase, precum și unde se formează. Majoritatea cancerelor colorectale încep ca o excrescență pe mucoasa interioară a colonului sau rectului. Aceste excrescențe se numesc polipi. Unele tipuri de polipi se pot transforma în cancer în timp (de obicei, după mulți ani), dar nu toți polipii devin celule canceroase. probabilitatea ca un polip să se transforme în cancer depinde de tipul de polip. Există, astfel, diferite tipuri de polipi:

  • Polipi adenomatoși (adenoame): Acești polipi se transformă uneori în cancer. Din această cauză, adenoamele sunt numite afecțiuni precanceroase. Cele 3 tipuri de adenoame sunt tubulare, viloase și tubuloviloase.
  • Polipi hiperplastici și polipi inflamatori: acești polipi sunt mai frecvenți, dar în general nu sunt precanceroși. Unele persoane cu polipi hiperplastici mari (mai mult de 1cm) ar putea avea nevoie mai des de screeningul cancerului colorectal cu colonoscopie.
  • Polipii sesili serați (SSP) și adenoamele tradiționale serați (TSA): Acești polipi sunt adesea tratați ca adenoame, deoarece prezintă un risc mai mare de cancer colorectal.

Tratament

Tratamentul cancerului colorectal depinde de o varietate de factori. Starea sănătății generale și stadiul cancerului colorectal vor ajuta medicul să creeze un plan de tratament.

Intervenție chirurgicală

În primele etape ale cancerului colorectal, chirurgul poate îndepărta polipii canceroși prin intervenție chirurgicală.

Chimioterapie

Chimioterapia implică utilizarea medicamentelor pentru distrugerea celulelor canceroase. Pentru persoanele cu cancer colorectal, chimioterapia are loc în mod obișnuit după operație, atunci când este utilizată pentru a distruge celulele canceroase persistente. Chimioterapia controlează, de asemenea, creșterea tumorilor.

Radioterapia

Radioterapia folosește un fascicul puternic de energie, similar cu cel utilizat în raze X, pentru a viza și distruge celulele canceroase înainte și după operație.

Mai pot fi folosite terapiile țintite și imunoterapia.

sursa: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer.htmlhttps://www.healthline.com/health/colorectal-cancer/prognosis-and-life-expectancy

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente