Studiu IOCN: vizitele la spital ale pacienților oncologici au scăzut cu 42% în timpul pandemiei

IOCN

Studiu IOCN: Pandemia de COVID-19 a schimbat radical furnizarea de servicii medicale la nivel mondial, impactul acesteia asupra pacienților oncologici, în special, fiind dramatic.

IOCN. Potrivit studiului ”Scăderea vizitelor la spital ale pacienților oncologici în timpul pandemiei; experiența unui centru de specialitate terțiar din România” (www.jbuon.com/archive/26-3-1121.pdf), „scăderea în perioada martie-octombrie 2020 a fost de 40,2% pentru trimiterile noi în general (cu cea mai semnificativă scădere în aprilie, de 80%), 52,5% pentru pacienții internați în secția de oncologie medicală, 39% pentru pacienții internați în secția de oncologie pediatrică, 69% pentru pacienții internați în secția de radioterapie, 34,9% pentru intervențiile chirurgicale și 31% scădere a rapoartelor de anatomie patologică eliberate.” Autorii studiului (prof. dr. Cristina Crișan, conf. dr. Călin Cainap, dr. Andrada Deac, dr. Andrei Havasi, dr. Ovidiu Bălăcescu, dr. Loredana Bălăcescu, dr. Ovidiu Bochiș, asist.univ.dr. Cătălin Vlad, dr. Simona Cainap, de la Institutul Oncologic „Dr. Ioan Chiricuță” Cluj Napoca și de la Universitatea „Iuliu Hațieganu”, Cluj Napoca) au analizat înregistrările din sistemul administrativ de date ale pacienților internați și externați în toate secțiile Institutului Oncologic Cluj-Napoca (IOCN), în perioada martie-octombrie 2020, și le-au comparat cu aceeași perioadă de 7 luni din anul precedent.

Conform cercetărilor efectuate de  autorii studiului „scăderea a fost mai puțin importantă în cazul pacienților din ambulatoriu: doar 10% pentru pacienții din ambulatoriul de oncologie medicală, 33% pentru pacienții din ambulatoriul de radioterapie și 27% pentru pacienții din ambulatoriul unității de cancer mamar. Investigațiile imagistice au fost doar ușor influențate de pandemie (reducere de 5% pentru scanările RMN, 19% pentru mamografii, în timp ce tomografiile efectuate au fost chiar mai multe după izbucnirea COVID-19: 2989 de investigații CT în perioada pandemică, față de 2752 în perioada martie-octombrie 2019)”.

În studiul lor, autorii subliniază că „cea mai semnificativă scădere a fost în cazul pacienților internați. Acest lucru este cumva de așteptat, deoarece toate departamentele Institutului Oncologic au fost reorganizate pentru a admite mai puțini pacienți în încercarea de a limita cât mai mult posibil o eventuală epidemie de infecție cu COVID-19 în rândul pacienților spitalizați. Mai mult, s-au găsit alternative pentru ca pacienții să își primească tratamentele în departamentele de ambulatoriu, pentru a limita contactul cu personalul spitalului și între ei. Pacienții au continuat tratamentul oncologic (chimioterapie, perfuzii de imunoterapie), precum și opțiunile de tratament pentru managementul toxicității, ori de câte ori a fost posibil, în unitățile ambulatorii. Internările în spital au fost rezervate strict pentru urgențe, pentru perfuzii chimioterapice de lungă durată sau pentru pacienții cu risc de a dezvolta toxicități acute ale chimioterapiei”.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente