Raport IQVIA: pandemia a dublat timpul de diagnostic în cancerul pulmonar

Raport IQVIA

Cel mai recent raport realizat de IQVIA Institute for Human Data Science atrage atenția că impactul pandemiei COVID-19 asupra screeningului și diagnosticării cancerului pulmonar a fost profund, iar progresele în materie de tratament și dezvoltarea de noi tehnologii au fost grav limitate în această perioadă.

Raport IQVIA: „Cancerul pulmonar nu va mai aștepta: consolidarea rezilienței în screeningul și diagnosticarea cancerului pulmonar pe baza lecțiilor învățate din pandemie” analizează modul în care serviciile de depistare și diagnosticare a acestei boli maligne au fost afectate în întreaga lume și ia în considerare unele dintre acțiunile care au fost întreprinse pentru a aborda dificultățile  și promisiunile pe care acestea le oferă pentru eforturile viitoare. Raportul oferă o viziune asupra viitorului și a ceea ce va fi necesar pentru a reduce numărul de pacienți în așteptare și pentru a relua serviciile în mod eficient, ținând cont de "noua normalitate" și de probabilitatea ca afecțiunea COVID-19 să continue să fie prezentă chiar și atunci când pandemia se va încheia. Acesta analizează modul în care se poate face acest lucru în mod eficient și recunoaște valoarea tehnologiei și a inovațiilor în materie de diagnostic și tratament care sunt în curs de dezvoltare în prezent, precum și modul în care acestea pot contribui la asigurarea unei reconstrucții mai eficiente a serviciilor. Campaniile de conștientizare, telemedicina, asistența medicală primară și comunitară și colaborarea vor avea, de asemenea, o importanță critică permanentă.  Raportul constată, de asemenea, că oportunitatea de a utiliza impactul pandemiei de COVID -19 ca o modalitate de a accelera schimbările pozitive este unanim recunoscută.

Impactul COVID-19 asupra serviciilor de îngrijire a cancerului pulmonar și răspunsul părților interesate

Raport IQVIA: Impactul imediat al pandemiei de COVID-19 asupra oncologiei a fost semnificativ, multe servicii fiind suspendate sau reduse. Oncologii au raportat imediat o reducere dramatică a numărului de cazuri, iar efectele se resimt încă aproape un an mai târziu. În ceea ce privește screeningul și diagnosticarea cancerului pulmonar, impactul a fost profund și progresele în materie de tratament și dezvoltarea de noi tehnologii au fost reduse drastic în această perioadă. În primele luni ale pandemiei, în multe țări, programele de screening au fost suspendate, testele și procedurile de diagnosticare au fost amânate și doar persoanele cu cele mai urgente simptome au fost direcționate pentru investigații de diagnosticare.

Un studiu realizat în Anglia a estimat că aceste întârzieri vor duce la o rată de creștere cu 4,8-5,3% a numărului de decese evitabile cauzate de cancerul pulmonar în perioada următorilor cinci ani. Chiar dacă sistemele de sănătate ies din "modul de criză", acestea se confruntă cu un număr semnificativ de restanțe de cazuri, ceea ce poate întârzia și mai mult revenirea la nivelurile normale ale serviciilor.

Introducerea unor măsuri suplimentare de control al infecțiilor, inclusiv utilizarea echipamentului individual de protecție, testarea înainte de admitere, creșterea gradului de curățare a scanerului și separarea fluxurilor de pacienți COVID-19 negativi și pozitivi a însemnat că timpul necesar pentru fiecare scanare de diagnosticare aproape s-a dublat (Marea Britanie). Acest lucru înseamnă că pacienții nu numai că se prezintă cu întârziere, dar au nevoie de mai mult timp pentru a progresa pe traseul de diagnosticare. Având în vedere că numărul de trimiteri este în creștere, rezolvarea problemei întârzierilor considerabile în ceea ce privește programările în ambulatoriu cu jumătate din capacitatea de diagnosticare de dinainte de COVID-19 este posibil să conducă la blocaje considerabile în cadrul serviciilor de îngrijire a cancerului pulmonar.

Impactul cancerului pulmonar asupra pacienților

Raport IQVIA: Cele mai mari rate de incidență la cancerul pulmonar în rândul bărbaților se înregistrează în Europa, în special în țările din Europa de Est, cum ar fi Ungaria (77 de cazuri la 100.000 de bărbați), precum și în Asia de Vest (în special în state din fosta Uniune Sovietică), dar și în alte țări, cum ar fi Turcia și China. Aproximativ 85% din cancerele pulmonare sunt clasificate ca fiind carcinom pulmonar cu celule non-mici (NSCLC) și aproximativ 70% dintre pacienți prezintă un NSCLC în stadiu avansat. Acest lucru înseamnă că boala s-a răspândit fie în țesuturile din jurul plămânilor (local avansat) sau în altă parte a corpului (boală metastatică). În cazul bolii în stadiu avansat, datele globale arată că supraviețuirea la cinci ani scade de la 15,1% pentru stadiul III la 6% pentru stadiul IV.

Incidența cancerului pulmonar este mai mare la bărbați decât la femei în toate țările - acest lucru apare ca urmare a tendințelor istorice în ceea ce privește fumatul - dar acest decalaj între femei și bărbați s-a redus în ultimul deceniu, deoarece ratele de incidență au scăzut mai rapid în rândul bărbaților în majoritatea țărilor. În 2020, rata de incidență a cancerului pulmonar în rândul bărbaților, în UE, se așteaptă să fie aproape de 100 la 100 000 de bărbați, mai mult decât dublul ratei în rândul femeilor (45 la 100. 000 de femei). Ratele de incidență sunt aproape identice pentru bărbați și femei în Danemarca și Suedia, reflectând o diferență mai mică între sexe în ceea ce privește fumatul.

Investițiile în capacitatea de diagnosticare vor duce la îmbunătățiri doar dacă există un număr suficient de personal pentru a efectua procedurile. În plus, oncologii raportează că pacienții au avut nevoi noi și diferite, ceea ce a pus o presiune suplimentară asupra timpului lor. Chiar și în luna februarie, acest efect a fost încă resimțit.

Caracterul agresiv al cancerului pulmonar înseamnă că un diagnostic precoce este esențial pentru a obține un rezultat și un prognostic mai bun, însă cele mai multe dintre diagnostice vin prea târziu; de exemplu, în Marea Britanie, majoritatea diagnosticelor de cancer pulmonar diagnosticate se află într-un stadiu mai târziu, cu 72-76% diagnosticate în stadiul III sau IV. Întârzierile de numai câteva luni pot avea  implicații semnificative pentru șansele ca un pacient să primească un tratament potențial curativ. "O întârziere a intervenției chirurgicale dincolo de șase luni este asociată cu un declin de 5-35% în supraviețuirea la cinci ani, în funcție de vârsta pacientului și de stadiul tumorii." (Sud A, Jones ME, Broggio J, Loveday C, Torr B, Garrett A, et al. Collateral damage: the impact on outcomes from cancer surgery of the COVID-19 pandemic. Ann Oncol. 2020;31(8):1065–74.)

Concluzii raport IQVIA

Provocările specifice cu care s-au confruntat serviciile de screening și diagnosticare a cancerului pulmonar se pot rezuma după cum urmează:

- Capacitatea de diagnosticare era deja pusă la încercare înainte de pandemie.

- Timpul în care se efectuează diagnosticarea s-a dublat în timpul pandemiei, ceea ce a adăugat întârzieri suplimentare.

- Capacitatea personalului era deja tensionată, iar pandemia a adăugat și mai mult stres în sistem.

La nivel global, toate cazurile de cancer sunt încă cu 26%-51% sub nivelul de dinainte de COVID-19. De exemplu, în Spania, un studiu a constatat că în timpul COVID-19 au fost diagnosticate cu 38% mai puține cazuri noi de cancer pulmonar decât înainte de COVID-19. O analiză mai aprofundată a datelor este esențială pentru a cuantifica impactul pandemiei asupra rezultatelor pacienților cu cancer la nivel general, iar acest lucru trebuie să evalueze efectele factorilor nou apăruți alături de cei care existau înainte de pandemie.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente