Studiu global: Întârzierea tratamentului oncologic crește riscul de deces

Studiu global EFPIA cancer

Studiu global. O întârziere a tratamentului oncologic de patru săptămâni este asociată cu o creștere de 6-13% a riscului de deces.

Studiu global. Întârzierile de până la douăsprezece săptămâni ale tratamentului oncologic cresc și mai mult acest risc. În cazul cancerului de sân, de exemplu, o întârziere de opt săptămâni a intervenției chirurgicale crește riscul de deces cu 17%, în timp ce o întârziere de douăsprezece săptămâni îl crește cu 26%. Acestea sunt câteva din concluziile unui studiu global realizat în 2020 și prezentate în raportul "Impactul COVID-19 asupra accesului pacienților la îngrijirea cancerului în Europa – Fiecare zi contează", un proiect inițiat și finanțat de Platforma EFPIA Oncology (EOP), o colaborare între 18 companii din industria farmaceutică bazate pe cercetare. Scopul raportului este de a oferi o prezentare exhaustivă a efectelor impactului negativ al COVID-19 asupra pacienților cu cancer și a accesului la îngrijiri medicale, precum și de a genera informații esențiale care pot face ca furnizarea de servicii de îngrijire a cancerului să fie mai rezistentă și mai durabilă la perturbări în lumea post-pandemică.

Potrivit documentului, „COVID-19 a avut un impact fără precedent asupra sistemelor de sănătate europene. Până la 10 martie 2021, 2,6 milioane de decese cauzate de COVID-19 au fost raportate la OMS (OMS, 2021), ceea ce face ca acest virus să fie unul dintre principalele cauze directe de deces în 2020/2021, după bolile cardiovasculare (17,8 milioane de decese pe an), cancer (9,6 milioane de decese pe an) și bolile respiratorii și ale căilor respiratorii inferioare (6,5 milioane de decese pe an), conform celor mai recente date privind povara globală a bolilor (Institute for Health Metrics and Evaluation, 2017).”

Pandemia afectează rezultatele pentru  pacienții cu cancer

COVID-19 a avut un impact asupra pacienților cu cancer în două moduri.

  1. A avut un efect disproporționat asupra mortalității la pacienții cu cancer (Comisia Europeană, 2021). Acești pacienți au o rată crescută de risc de a avea rezultate severe din cauza infecției cu coronavirus. Cancerul și tratamentele legate de cancer cauzează în mod obișnuit imunosupresie, ceea ce face ca pacienții cu cancer să fie mai susceptibili la o forma severă a coronavirusului. Majoritatea pacienților cu cancer au peste 65 de ani și au una sau mai multe comorbidități.
  2. Pandemia de COVID-19 a avut ca rezultat și provocarea de obstacole în calea accesului la îngrijiri oncologice. Aceste obstacole se adaugă la cele existente cauzate de prețuri, criteriile naționale de rambursare și variația în ceea ce privește gradul de pregătire a sistemelor europene de sănătate de a integra noile terapii în practica clinică (Vintura, 2020). Potrivit raportului, „rezultatele pentru pacienții cu cancer sunt susceptibile de a fi afectate în mod negativ în cazul în care standardul obișnuit de îngrijire este întârziat. (Whiting, 2020). O întârziere a unui tratament cu patru săptămâni este asociată cu o creștere de 6-13% a riscului de deces (Hanna et al., 2020). Conform estimărilor, cancerul de sân și de colon vor crește cu 8 % până la 17%, respectiv până la cinci ani de la diagnosticare (Maringe et al., 2020). Pentru economiile europene, acest lucru înseamnă o scădere a speranței de viață și a productivității cetățenilor lor (Hofmarcher et al., 2019).”

Recomandări pentru îmbunătățirea accesului pacienților la îngrijirea oncologică

Studiu global EFPIA. Impactul întreruperilor se resimte în timpul pandemiei, deoarece sistemele de sănătate trebuie să absoarbă impactul acesteia. Dar acesta se resimte și dincolo de perioada imediată. Pentru a diminua acest impact, autorii raportului propun șase recomandări pentru îmbunătățirea accesului pacienților la îngrijirea oncologică. Chiar dacă „este posibil ca unele dintre recomandări să nu fie noi. Multe dintre schimbările necesare pentru a face sistemele de sănătate europene mai sustenabile au fost cunoscute de ani de zile. Cu toate acestea, realizarea acestor schimbări este atât un proces dificil, cât și de lungă durată (Braithwaite,2018). COVID-19 oferă un impuls pentru utiliza în mod optim cele mai bune practici și învățăminte generate în timpul pandemiei. Acum este momentul de a prioritiza aceste recomandări pentru a realiza schimbări de durată pentru a consolida accesul pacienților la îngrijirea cancerului  în întreaga Europă.” Autorii raportului propun astfel următoarele recomandări:

  1. Eliminarea întârzierilor în materie de cancer acum, folosind practicile inovatoare care au apărut în timpul pandemiei.
  2. Menținerea agilității dovedite a proceselor de cercetare și dezvoltare și de autorizare de introducere pe piață.
  3. Continuarea colaborării europene intensificate în domeniul evaluării clinice pentru a utiliza resursele limitate de HTA mai eficient după pandemie.
  4. Continuarea adoptării sănătății digitale pentru a spori îngrijirea la distanță și pentru a utiliza mai eficient resursele de sănătate după pandemie.
  1. Menținerea și dezvoltarea capacității de adaptare pentru a fi pregătiți pentru viitoarele perturbări ale îngrijirii oncologice.
  2. Protejarea bugetelor pentru cancer ca factor esențial pentru îmbunătățirea continuității, eficienței și durabilității îngrijirii oncologice.

„ Cancerul nu va aștepta să treacă COVID-19. În 2020 și 2021, guvernele au fost obligate să adopte măsuri drastice pentru a face față pandemiei, adesea în detrimentul îngrijirii cancerului. De asemenea, a forțat sistemele de sănătate din întreaga Europă să accelereze implementarea de inovații care să atenueze impactul negativ asupra pacienților cu cancer și au obținut rezultate egale sau mai bune, cu mai puține resurse, pentru pacienții cu cancer”,  se spune în finalul documentului.

Sursa: https://www.efpia.eu/media/602636/every-day-counts-covid19-addendum.pdf

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente