#TimeToAct. Cancerul nu așteaptă terminarea pandemiei de COVID-19

#TimeToAct

#TimeToAct. O nouă campanie lansată la nivel european atrage atenția țărilor membre UE că trebuie să restabilească urgent serviciile de îngrijire a cancerului, pentru a evita apariția unei noi epidemii de afecțiuni oncologice.

Comisarul pentru Sănătate, Stella Kyriakides, membrii Parlamentului European, oficiali ai Comisiei Europene, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și ai profesioniștilor din sănătate au lansat, pe 11 mai 2021, campania #TimeToAct.

”Cancerul nu va aștepta ca pandemia de COVID-19 să ia sfârșit. Prevenția și diagnosticul rapid ne oferă cele mai bune șanse de a ține afecțiunile oncologice în frâu. Nu așteptați: mergeți la medic, faceți-vă controalele medicale periodice, respectați programările pentru screening”, a atras atenția Stella Kyriakides.

Statisticile europene arată o situație sumbră în domeniul oncologiei:

  • Medicii din Europa au consultat cu 1,5 milioane de pacienți cu cancer mai puțin în primul an al pandemiei.
  • 100 de milioane de teste de depistare a cancerului nu au fost efectuate în Europa ca urmare a pandemiei.
  • 1 milion de pacienți cu cancer din întreaga Europă ar putea fi nediagnosticați din cauza întârzierilor în efectuarea testelor de screening, a reducerii și întârzierilor în ceea ce privește trimiterile și a resurselor limitate de asistență medicală din cauza COVID-19.
  • În timpul pandemiei, 1 din 2 pacienți cu cancer din Europa nu a primit tratamentul chirurgical sau chimioterapeutic de care avea nevoie, iar 1 din 5 încă nu îl primește.

Lansarea hub-ului european COVID-19 & Cancer Data Intelligence

Evenimentul #TimeToAct a marcat și lansarea noului hub european COVID-19 & Cancer Data Intelligence, care oferă mai multe detalii privind impactul pandemiei asupra îngrijirilor acordate pacienților oncologici din diferite țări.

Încă din primele luni ale anului 2020, comunitatea oncologică europeană și-a mobilizat resursele pentru a înțelege, cuantifica și aborda impactul pandemiei de COVID-19 asupra tuturor domeniilor de control al cancerului. Numeroase rapoarte și date profund alarmante sunt primite în mod continuu de către Organizația Europeană a Cancerului, de la toate părțile interesate din comunitate, inclusiv de la organizațiile profesionale din domeniul sănătății și organizațiile de susținere a pacienților ale Organizației Europene pentru Cancer, din toate țările europene. Rapoartele primite arată că inteligența datelor este esențială pentru înțelegerea impactului pandemiei de COVID-19 asupra pacienților cu cancer și a serviciilor de cancer. În plus, poate ajuta la luarea deciziilor în timp util în abordarea situației dramatice cu care se confruntă pacienții cu cancer și profesioniștii din întreaga Europă și va împuternici comunitatea oncologică europeană, oferind lecții relevante care pot ajuta la atenuarea impactului pandemiei. Mai multe informații - AICI.

Plan în 7 puncte pentru abordarea urgențelor

Participanții la eveniment au agreat recomandările către UE și guvernele naționale sumarizate în raportul ”Impactul COVID-19 asupra cancerului în Europa: planul în 7 puncte pentru abordarea urgențelor și reconstrucția sistemelor de sănătate”, realizat de European Cancer Organization.

Cele șapte recomandări sunt:

  1. Abordarea rapidă a urgențelor în cancer
  2. Restabilirea încrederii cetățenilor europeni și a pacienților în serviciile de sănătate împotriva cancerului
  3. Abordarea lipsurilor de medicamente, produse și echipamente
  4. Abordarea lacunelor de forță de muncă de pe întregul continent european
  5. Utilizarea tehnologiilor și soluțiilor inovatoare pentru a consolida sistemele de cancer și a oferi îngrijire optimă pacienților cu cancer
  6. Colectarea datelor încorporate și implementarea rapidă a informațiilor despre cancer pentru a îmbunătăți punerea în aplicare a politicilor
  7. Asigurarea și susținerea cooperarării europene în domeniul sănătății pe termen lung.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente