Studiu global. Întârzierile de până la douăsprezece săptămâni ale tratamentului oncologic cresc și mai mult acest risc. În cazul cancerului de sân, de exemplu, o întârziere de opt săptămâni a intervenției chirurgicale crește riscul de deces cu 17%, în timp ce o întârziere de douăsprezece săptămâni îl crește cu 26%. Acestea sunt câteva din concluziile unui studiu global realizat în 2020 și prezentate în raportul "Impactul COVID-19 asupra accesului pacienților la îngrijirea cancerului în Europa – Fiecare zi contează", un proiect inițiat și finanțat de Platforma EFPIA Oncology (EOP), o colaborare între 18 companii din industria farmaceutică bazate pe cercetare. Scopul raportului este de a oferi o prezentare exhaustivă a efectelor impactului negativ al COVID-19 asupra pacienților cu cancer și a accesului la îngrijiri medicale, precum și de a genera informații esențiale care pot face ca furnizarea de servicii de îngrijire a cancerului să fie mai rezistentă și mai durabilă la perturbări în lumea post-pandemică.
Potrivit documentului, „COVID-19 a avut un impact fără precedent asupra sistemelor de sănătate europene. Până la 10 martie 2021, 2,6 milioane de decese cauzate de COVID-19 au fost raportate la OMS (OMS, 2021), ceea ce face ca acest virus să fie unul dintre principalele cauze directe de deces în 2020/2021, după bolile cardiovasculare (17,8 milioane de decese pe an), cancer (9,6 milioane de decese pe an) și bolile respiratorii și ale căilor respiratorii inferioare (6,5 milioane de decese pe an), conform celor mai recente date privind povara globală a bolilor (Institute for Health Metrics and Evaluation, 2017).”
COVID-19 a avut un impact asupra pacienților cu cancer în două moduri.
Studiu global EFPIA. Impactul întreruperilor se resimte în timpul pandemiei, deoarece sistemele de sănătate trebuie să absoarbă impactul acesteia. Dar acesta se resimte și dincolo de perioada imediată. Pentru a diminua acest impact, autorii raportului propun șase recomandări pentru îmbunătățirea accesului pacienților la îngrijirea oncologică. Chiar dacă „este posibil ca unele dintre recomandări să nu fie noi. Multe dintre schimbările necesare pentru a face sistemele de sănătate europene mai sustenabile au fost cunoscute de ani de zile. Cu toate acestea, realizarea acestor schimbări este atât un proces dificil, cât și de lungă durată (Braithwaite,2018). COVID-19 oferă un impuls pentru utiliza în mod optim cele mai bune practici și învățăminte generate în timpul pandemiei. Acum este momentul de a prioritiza aceste recomandări pentru a realiza schimbări de durată pentru a consolida accesul pacienților la îngrijirea cancerului în întreaga Europă.” Autorii raportului propun astfel următoarele recomandări:
„ Cancerul nu va aștepta să treacă COVID-19. În 2020 și 2021, guvernele au fost obligate să adopte măsuri drastice pentru a face față pandemiei, adesea în detrimentul îngrijirii cancerului. De asemenea, a forțat sistemele de sănătate din întreaga Europă să accelereze implementarea de inovații care să atenueze impactul negativ asupra pacienților cu cancer și au obținut rezultate egale sau mai bune, cu mai puține resurse, pentru pacienții cu cancer”, se spune în finalul documentului.
Sursa: https://www.efpia.eu/media/602636/every-day-counts-covid19-addendum.pdf