Toate acestea vor duce la diminuarea întârzierilor în aprobarea studiilor clinice în România, spune conf. dr. Michael Schenker, președinte Comisia de Oncologie din Ministerul Sănătății și director medical Centrul de Oncologie „Sf. Nectarie”, Craiova.
”Toate studiile clinice vor fi aprobate simultan în toate țările membre ale UE prin înregistrarea pe această platformă digitală. Este un lucru foarte important, nu vor mai fi întârzieri în aprobarea studiilor clinice. Eu estimez că procentul va crește. Dacă acum suntem sub 10%, dacă nu chiar sub 5% din numărul de studii clinice pe care îl are o țară precum Franța, Germania, Italia, Spania, etc, cred că o să ajungem undeva la 50%. La centrul nostru, ne-am concentrat către direcția aceasta și, în momentul de față, 20-25% din activitate este derulată prin intermediul acestor studii clinice. În SUA, pragul de calitate al unui centru oncologic este considerat la 33-35% din activitate. Practic, pentru 33% dintre pacienți, tratamentul să fie acoperit prin studii clinice. În România, nu numai tratamentul este acoperit financiar, ci și toate investigațiile necesare – analize de laborator, explorări imagistice, consulturi, etc. Astfel, pentru pacient, totul este gratuit, iar pentru statul român se face o economie remarcabilă, atât prin costul medicamentelor, cât și prin cel al explorărilor necesare. De asemenea, taxele, impozitele din aceste activități pot reprezenta o sursă importantă de venituri pentru țara noastră. Astfel, dezvoltarea serviciilor de cercetare clinică trebuie să fie o prioritate națională pentru următorii ani, trebuie să fie o componentă importantă a Planului Național de Cancer”, a explicat specialistul într-un interviu acordat revistei Politici de Sănătate- ediția dedicată Oncologiei.
Studiile clinice de fază IV sunt o soluție pentru pacienții oncologici din România, deoarece reprezintă cel mai nou standard de tratament, care trebuie încă evaluat din punct de vedere al siguranței la administrare.