”Soare fără pete”- campanie de prevenire a cancerelor de piele

”Soare fără pete”

”Soare fără pete” - Cancerele de piele sunt cele mai frecvente tipuri de cancer din lume.

”Soare fără pete”. Conform estimărilor, anual peste 3 milioane de cazuri de cancer de piele non melanom sunt nou diagnosticate la nivel global. Acestora li se adaugă încă 150.000 de cazuri de melanom, care au crescut cu 300%, în special la tineri.

,Marcând luna Mai - Luna Cancerelor de piele, am considerat potrivit să readucem în atentia publicului larg, la debut de sezon estival şi evadare din pandemie, importanţa prevenirii acestor afecțiuni şi să transformăm protecţia în prevenţie”, declară Ioana Cristea, Președintele Fondator, Asociația OncoPacienților PHOENIX.

Campania „Soare fără pete” a fost iniţiată în 2016, pornind de la programul ,,Donează și o viață salvează”, prin care a fost sprijinit un tânăr pacient cu melanom în stadiul IV, care a pierdut lupta cu viaţa. ,,Fiind depistat tardiv, bătălia a fost lungă și ne-am dat seama cât de mult contează prevenția, informația, screeningul care fac practic diferența între viață și moarte, astfel mi-a creat emoţie şi am demarat această campanie”, a mai mărturisit doamna Ioana Cristea, organizator al campaniei.

,,Unul din fiecare 3 cancere diagnosticate în lume este cancer de piele, iar incidența a crescut dramatic în ultimii ani, la fel și mortalitatea cauzată de acest tip de cancer, dar dacă este diagnosticat și tratat în stadii incipiente cancerul de piele poate fi ușor de vindecat”, a afirmat conf. dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătătate Publică, Administrația Prezidențială

Peste 60.000 de oameni mor în fiecare an din cauza melanomului în lumea întreagă și aproape jumătate din aceste decese sunt în Europa. ”Costurile medicale anuale produse de cancerele pielii se ridică la zeci de milioane de euro, datorate atât diagnosticului cât și tratamentelor dificile și adeseori toxice și costisitoare”, a  atras atenția conf. univ. dr. Ana Maria Forsea, clinica de Dermatologie Oncologică a Spitalului Elias.

Campania „Soare Fără Pete” va continua cu distribuirea a peste 10.000 flyere, cu autoexaminarea petelor şi aluniţelor prin regula A-B-C-D-E publicului larg, în Bucureşti și alte oraşe, în special pe litoral, pe tot parcursul anului. La Institutul Oncologic Bucureşti, parter, în rastelul asociaţiei, dar şi în alte spitale şi locaţii din Bucureşti şi din alte oraşe, cei interesaţi găsesc flyere cu regula A-B-C-D-E care ajută la identificarea unei pete sau aluniţe cu suspiciune si se pot adresa medicului dermatolog de urgenţă, astfel îşi pot salva viaţa.

De asemenea, între 1-7 iunie reprezentanţii asociaţiei vor distribui flyere turiştilor de pe litoral, pe Faleza din Mamaia şi nu numai. Nu în ultimul rand, asociaţia va oferi peste 300 dermatoscopii gratuite turiştilor, în Mamaia, pe plaja Hotel Tomis, iar aceştia vor primi 300 produse de protecţie solară, între 3-6 iunie.

Asociaţia OncoPacientilor PHOENIX lansat în ultimii ani mai multe campanii de conștientizare și prevenire a cancerului de piele, si cel mamar și pulmonar, dar şi campanii de screening.

„Am făcut peste 500 de dermatoscopii în București și pe litoral iar statistic vorbind, din acestea, la copii – din 195 - au fost cu suspiciune 0,5%, iar la adulţi - din 310 - au fost cu suspiciune 16%, inclusiv cu temutul melanom. Facem acțiuni cu publicul larg și cu pacienți, cu membri activi în asociație, care oferă puterea exemplului”, a mai spus Ioana Cristea.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente