Screening CT cu doză redusă pentru cancerul pulmonar

Screening CT cu doza mica in cancerul pulmonar

Screening CT: Tomografia computerizată cu doză mică poate detecta cancerul pulmonar într-un stadiu mai timpuriu, mai ușor de tratat sau poate exclude complet prezența cancerului.

Tomografia computerizată, cunoscută în mod obișnuit sub numele de scanare CT, este un test care oferă imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului. O tomografie computerizată toracică le permite medicilor să urmărească plămânii pacientului pentru a detecta orice noduli sau leziuni neobișnuite, în interiorul plămânilor. Acești noduli pot fi benigni (necanceroși) sau maligni (canceroși).  Studiile arată că, atunci când medicii reușesc să depisteze cancerul pulmonar la timp, prin intermediul testelor CT, acesta este mai ușor de vindecat decât dacă este depistat mai târziu, când se extinde, se răspândește și este mai simptomatic. Potrivit Cedars Sinai, experții estimează că peste 80% dintre cancerele pulmonare pot fi vindecate dacă sunt depistate într-un stadiu foarte timpuriu.

Cum funcționează o scanare CT a plămânilor?

O scanare CT utilizează fascicule de raze X cu doză mică care se rotesc în jurul corpului pentru a capta imagini din diferite unghiuri. Un computer special preia aceste informații și creează "felii" de secțiuni transversale ale interiorului corpului pacientului. Aceste „felii” pot fi suprapuse digital pentru a forma imagini detaliate care permit radiologilor să vizualizeze și să analizeze diferite zone ale plămânilor.

Recomandări: Cine ar trebui să facă o scanare CT a plămânilor?

Ghidurile U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) privind efectuarea anuală a tomografiei computerizate a plămânilor se bazează pe vârsta și obiceiurile de fumat ale unei persoane. Recomandările actuale spun că adulții cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani care au un istoric de fumat de un  pachet de țigări pe zi, timp de 20 de ani, și care fumează în prezent sau au renunțat la fumat în ultimii 15 ani ar trebui să beneficieze de un screening anual. Medicul poate recomanda un screening CT, indiferent de vârsta pacientului sau de istoricul de fumător. De exemplu, dacă pacientul are un istoric familial de cancer pulmonar, dacă are simptome neobișnuite sau dacă se suspectează existența unui cancer pulmonar, medicul poate sugera o scanare.

Pregătirea pacientului

Pregătirea pentru o scanare CT pulmonară este relativ simplă. Pacientul ar trebui să poare haine confortabile, largi și să scoată orice obiecte metalice, cum ar fi bijuterii sau catarame de la curea. Pacientul trebuie să informeze medicul despre toate medicamentele pe care le ia și despre orice afecțiuni medicale pe care le are înainte de a se supune unei tomografii computerizate. Înainte de a face testul, femeile ar trebui să își anunțe medicul dacă există posibilitatea să fie însărcinate.

În timpul scanării, pacientul stă întins pe spate, cu brațele deasupra capului, în timp ce un scaner se deplasează în jurul corpului. Un tehnician îi va spune să își țină respirația pentru scurt timp atunci când se fac imaginile. Procedura este nedureroasă și durează, de obicei, aproximativ cinci minute.

Există aspect negative la efectuarea unui screening CT?

Scanarea CT expune pacientul la o cantitate mică de radiații. Până în prezent, nu s-a demonstrat că dozele mici de radiații utilizate la scanările CT cauzează efecte nocive pe termen lung, potrivit Clinicii Mayo. La doze mult mai mari, expunerea la radiații poate crește riscul de cancer. Un potențial dezavantaj al multor teste de screening este că acestea ar putea identifica anomalii care se dovedesc a nu fi canceroase. Acest lucru înseamnă că s-ar putea ca pacientul să ajungă să se supună unor proceduri inutile, cum ar fi o biopsie, în procesul de determinare a statutului leziunii.

Rezultate

După scanare, pacientul se poate întoarce la rutina sa normală. Un radiolog va interpreta rezultatele imaginilor și va trimite un raport medicului curant. Dacă scanarea a relevat o leziune suspectă, este posibil să fie nevoie de o biopsie pentru a determina dacă este vorba de cancer. Conform Emory Healthcare, majoritatea nodulilor pulmonari sunt cauzați de țesutul cicatricial de la o infecție anterioară și nu sunt canceroși. În cazul în care medicul detectează o leziune benignă, este posibil să trebuiască efectuat un test de urmărire anual, timp de unul sau doi ani, pentru a se asigura că aceasta nu se dezvoltă.

Sursa: AICI

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente