Cancerul pulmonar – pe primul loc în România

Cancerul pulmonar – pe primul loc în România

La niel global, cele mai multe decese din motive oncologice sunt provocate de cancerul pulmonar - mai mult decât cele cauzate de cancerul de sân și de prostată împreună. La fiecare 30 de secunde undeva în lume o persoană moare din cauza cancerului pulmonar.  Este pe primul loc și în România atât ca număr de cazuri diagnosticate, cât și ca număr de decese înregistrate în rândul bărbaților. A devenit o cauză frecventă de mortalitate și în rândul femeilor. În 2018 s-au înregistrat în România 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar diagnosticate, reprezentând 13.6% din totalul cazurilor noi de cancer. Cancerul pulmonar reprezintă o creștere a unor celule anormale în plămân. Aceste celule se înmulțesc și cresc într-un ritm mai rapid decât celulele normale. Cancerele pulmonare încep de obicei în celulele care acoperă bronhiile și părți ale plămânului, cum ar fi bronhiolele sau alveolele. Un strat subțire de căptușeală numit pleură înconjoară plămânii. Pleura protejează plămânii și îi ajută să alunece înainte și înapoi pe măsură ce se extind și se contractă în timpul respirației. Sub plămâni, un mușchi subțire, în formă de cupolă numit diafragmă, separă pieptul de abdomen. Când se respiră, diafragma se mișcă în sus și în jos, forțând aerul să intre și să iasă din plămâni.

Populație afectată

Majoritatea statisticilor privind cancerul pulmonar includ atât cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC), cât și cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC). În general, aproximativ 13% din toate cazurile de cancer pulmonar sunt SCLC, iar 84% sunt NSCLC. Cancerul pulmonar apare în principal la persoanele în vârstă. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer pulmonar au 65 de ani sau mai mult; un număr foarte mic de persoane diagnosticate sunt mai mici de 45 de ani. Vârsta medie a persoanelor diagnosticate este de aproximativ 70 de ani. Cancerul pulmonar este de departe principala cauză de deces prin cancer atât la bărbați, cât și la femei, reprezentând aproape 25% din toate decesele provocate de cancer. În fiecare an, mai mulți oameni mor de cancer pulmonar decât de cancer de colon, sân și prostată combinate. Numărul de noi cazuri de cancer pulmonar continuă să scadă, parțial pentru că oamenii renunță la fumat. De asemenea, numărul deceselor cauzate de cancerul pulmonar continuă să scadă din cauza opririi fumatului și a progreselor în detectarea și tratamentul precoce.

Factorii de risc – fumatul cauzează 9 din 10 cancere pulmonare

Cel mai mare factor de risc pentru cancerul pulmonar este fumatul. Aceasta include țigări, trabucuri și pipă. Potrivit CDC, fumătorii de țigări sunt de 15 până la 30 de ori mai predispuși la cancer pulmonar decât nefumătorii. Cu cât fumezi mai mult, cu atât sunt mai mari șansele de a dezvolta cancer pulmonar. Renunțarea la fumat poate reduce acest risc. Nu toți fumătorii suferă de cancer pulmonar și nu toți cei care au cancer pulmonar sunt fumători. Dar nu există nicio îndoială că fumatul este cel mai mare factor de risc, provocând 9 din 10 cancere pulmonare. De asemenea, fumatul pasiv crește riscul de cancer pulmonar, acesta fiind responsabil pentru aproximativ 7.300 de decese cauzate de cancer pulmonar în fiecare an în Statele Unite. Produsele din tutun conțin peste 7.000 de substanțe chimice și se știe că cel puțin 70 provoacă cancer. O serie de factori de risc pot crește riscul de cancer pulmonar. Unii factori de risc pot fi controlați, de exemplu, prin renunțarea la fumat. Alți factori nu pot fi controlați, cum ar fi istoricul familiei.  Factorii de risc pentru cancerul pulmonar includ:

  • Riscul de cancer pulmonar crește odată cu numărul de țigări fumate în fiecare zi și cu numărul de ani în care s-a fumat. Renunțarea la orice vârstă la acest obicei vă poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer pulmonar.
  • Expunerea la fumatul pasiv. Chiar dacă nu fumați, riscul de cancer pulmonar crește dacă sunteți expus la fumatul pasiv.
  • Radioterapie anterioară. Dacă ați urmat ședințe de radioterapie la nivelul pieptului pentru un alt tip de cancer, este posibil să aveți un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar.
  • Expunerea la gazul radon. Radonul este produs de eliminarea naturală a uraniului din sol, rocă și apă, care în cele din urmă devine parte a aerului pe care îl respirăm. Nivelurile nesigure de radon se pot acumula în orice clădire, inclusiv în case.
  • Expunerea la azbest și la alți agenți cancerigeni. Expunerea la locul de muncă la azbest și alte substanțe despre care se știe că cauzează cancer - precum arsenic, crom și nichel - poate crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar, mai ales în cazul fumătorilor.
  • Istoricul familial. Persoanele cu un părinte, frate sau copil cu cancer pulmonar prezintă un risc crescut de boală.

Simptomele cancerului pulmonar variază în funcție de stadiul bolii

În stadii incipiente (stadiul 1 și stadiul 2), cancerul pulmonar, tumoarea canceroasă nu depășește de obicei 2 cm și nu s-a răspândit în ganglionii limfatici. În acest timp pot apărea simptome minore, precum tuse, respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație. Sau este posibil să nu fie observate deloc simptome. Odată ce tumoarea crește  sau se răspândește dincolo de plămâni la ganglionii limfatici sau la alte organe, boala este de obicei considerată în stadiul târziu (stadiul 3 și stadiul 4). În aceste etape, este mai probabil să apară  simptome vizibile. Este important de reținut  că simptomele cancerului pulmonar sunt similare cu simptomele altor boli pulmonare. Semnele și simptomele cancerului pulmonar pot include:

  • tuse care nu dispare
  • Tuse cu sânge, chiar și în cantitate mică
  • Respirație scurtă
  • Dureri în piept
  • Răguşeală
  • Lipsa poftei de mâncare si scădere în greutate
  • Durere osoasă
  • Dureri de cap

Cancerul pulmonar creează uneori o substanță similară hormonilor, provocând o mare varietate de simptome numite sindrom paraneoplazic, care includ: slăbiciune musculară, greaţă, vărsături, retenție de fluide, tensiune arterială crescută, glicemie ridicată, confuzie, convulsii, comă.

Stadiile cancerului pulmonar

Etapele cancerului spun cât de departe s-a răspândit cancerul și ajută la ghidarea tratamentului. Șansa unui tratament curativ sau de succes este mult mai mare atunci când cancerul pulmonar este diagnosticat și tratat în stadiile incipiente, înainte ca acesta să se răspândească. Deoarece cancerul pulmonar nu cauzează simptome evidente în etapele anterioare, diagnosticul vine adesea după ce s-a răspândit. Cancerul pulmonar cu celule care nu sunt mici mici (NSCLC) are patru etape/stadii principale:

Stadiul 1 - Cancerul se găsește în plămâni, dar nu s-a răspândit în afara plămânului.

Stadiul 2 - Cancerul se găsește în plămâni și în ganglionii limfatici din apropiere.

Stadiul 3 - Cancerul se află în plămâni și ganglioni limfatici în mijlocul pieptului.

Stadiul 3A: Cancerul se găsește în ganglionii limfatici, dar numai pe aceeași parte a pieptului în care cancerul a început să crească.

Stadiul 3B: Cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici de pe partea opusă a pieptului sau la ganglionii limfatici deasupra claviculei.

Stadiul  4 - Cancerul s-a răspândit în ambii plămâni, în zona din jurul plămânilor sau în organele îndepărtate.

Cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) are două etape principale. În stadiul limitat, cancerul se găsește într-un singur plămân sau în ganglionii limfatici din apropiere, pe aceeași parte a pieptului. Etapa extinsă înseamnă că cancerul s-a răspândit: de-a lungul unui singur plămân, spre plămânul opus, la ganglionii limfatici din partea opusă,la fluid în jurul plămânului, la măduva osoasă, către organele îndepărtate.

La momentul diagnosticului, 2 din 3 persoane cu SCLC se află deja în stadiul extins.

Tipuri de cancer pulmonar

Există mai multe tipuri diferite de cancer pulmonar. Cele mai frecvent întâlnite sunt următoarele două tipuri:

  • Cancer pulmonar fără celule mici (Non-small cell lung cancer, NSCLC), care este tipul cel mai frecvent întâlnit (aproximativ 75% dintre cazuri) – include carcinomul cu celule scuamoase, adenocarcinomul și carcinomul cu celule mari. Acest tip se formează de obicei în partea exterioară a plămânilor (adenocarcinoame). Alte 30 la sută din cazuri încep în celulele care acoperă căile respiratorii (carcinom cu celule scuamoase). Un subset rar de adenocarcinom începe în sacii de aer mici din plămâni (alveole). Se numește adenocarcinom in situ (AIS). Acest tip nu este agresiv și este posibil să nu invadeze țesuturile din jur sau să aibă nevoie de tratament imediat. Tipurile de NSCLC cu creștere mai rapidă includ carcinomul cu celule mari și tumorile neuroendocrine cu celule mari.
  • Cancer pulmonar cu celule mici (Small cell lung cancer, SCLC) - apare aproape exclusiv la fumătorii de multe țigări. Reprezintă aproximativ 15-20% din cancerele pulmonare. SCLC crește și se răspândește mai repede decât NSCLC. Acest lucru face, de asemenea, mai probabil să răspundă la chimioterapie. Cu toate acestea, este, de asemenea, mai puțin probabil să fie vindecat cu tratament.

Aceste două tipuri de cancer pulmonar răspund diferit la schemele de tratament administrate. Persoanele care fumează au cel mai mare risc de cancer pulmonar, deși acesta poate apărea și la persoanele care nu au fumat niciodată. În unele cazuri, tumorile cancerului pulmonar conțin atât celule NSCLC, cât și celule SCLC.

Mezoteliomul este un alt tip de cancer pulmonar. De obicei, este asociat cu expunerea la azbest. Tumorile carcinoide încep în celulele producătoare de hormoni (neuroendocrine). Tumorile din plămâni pot crește destul de mari înainte de a observa simptome. Simptomele timpurii imită o răceală sau alte afecțiuni frecvente, astfel încât majoritatea oamenilor nu solicită asistență medicală imediat. Acesta este un motiv pentru care cancerul pulmonar nu este de obicei diagnosticat într-un stadiu incipient.

Cancerul pulmonar - cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la nivel mondial

Cele mai multe decese, pe tot globul,  cauzate de  cancer sunt provocate de cancerul pulmonar - mai mult decât cele cauzate de cancerul de sân și de prostată împreună. Astfel, la fiecare 30 de secunde undeva în lume o persoană moare din cauza cancerului pulmonar.  Este pe primul loc și în România atât ca număr de cazuri diagnosticate, cât și ca număr de decese înregistrate în rândul bărbaților. A devenit o cauză frecventă de mortalitate și în rândul femeilor. În 2018 s-au înregistrat în România 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonary diagnosticate, reprezentând 13.6% din totalul cazurilor noi de cancer.

Cancerul pulmonar reprezintă o creștere a unor celule anormale în plămân. Aceste celule se înmulțesc și cresc într-un ritm mai rapid decât celulele normale. Mai multe celule cancerose atașate unele de altele formeaza o tumoră. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Cele benigne nu se extind şi nu periclitează viaţa. Ele pot fi îndepărtate prin intervenţie chirurgicală fără a se reface. Tumorile maligne pot invada şi distruge ţesuturile şi organele învecinate, sau se pot extinde în alte părţi ale corpului.

Există mai multe tipuri diferite de cancer pulmonar. Cele mai frecvent întâlnite sunt următoarele două tipuri:

  • Cancer pulmonar fără celule mici (Non-small cell lung cancer, NSCLC), care este tipul cel mai frecvent întâlnit (aproximativ 75% dintre cazuri) – include carcinomul cu celule scuamoase, adenocarcinomul și carcinomul cu celule mari.
  • Cancer pulmonar cu celule mici (Small cell lung cancer, SCLC) - apare aproape exclusiv la fumătorii de multe țigări.

Aceste două tipuri de cancer pulmonar răspund diferit la schemele de tratament administrate.

Persoanele care fumează au cel mai mare risc de cancer pulmonar, deși acesta poate apărea și la persoanele care nu au fumat niciodată. Riscul de cancer pulmonar crește odată cu durata și numărul de țigări fumate.  Dacă  se renunță la fumat, chiar și după mai mulți ani, se pot reduce semnificativ șansele de a dezvolta cancer pulmonar.

Cancerul pulmonar nu provoacă de obicei semne și simptome în primele sale etape. Acestea apar de obicei atunci când boala este avansată. Semnele și simptomele cancerului pulmonar pot include:

  • tuse care nu dispare,
  • Tuse cu sânge, chiar și în cantitate mică,
  • Respirație scurtă,
  • Dureri în piept,
  • Răguşeală,
  • Lipsa poftei de mâncare si scădere în greutate,
  • Durere osoasă,
  • Dureri de cap

O serie de factori de risc  pot crește riscul de cancer pulmonar. Unii factori de risc pot fi controlați, de exemplu, prin renunțarea la fumat. Alți factori nu pot fi controlați, cum ar fi istoricul familiei. Factorii de risc pentru cancerul pulmonar includ:

  • Riscul de cancer pulmonar crește odată cu numărul de țigări fumate în fiecare zi și cu numărul de ani în care s-a fumat. Renunțarea la orice vârstă la acest obicei vă poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer pulmonar.
  • Expunerea la fumatul pasiv. Chiar dacă nu fumați, riscul de cancer pulmonar crește dacă sunteți expus la fumatul pasiv.
  • Radioterapie anterioară. Dacă ați urmat ședințe de radioterapie la nivelul pieptului pentru un alt tip de cancer, este posibil să aveți un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar.
  • Expunerea la gazul radon. Radonul este produs de eliminarea naturală a uraniului din sol, rocă și apă, care în cele din urmă devine parte a aerului pe care îl respirăm. Nivelurile nesigure de radon se pot acumula în orice clădire, inclusiv în case.
  • Expunerea la azbest și la alți agenți cancerigeni. Expunerea la locul de muncă la azbest și alte substanțe despre care se știe că cauzează cancer - precum arsenic, crom și nichel - poate crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar, mai ales în cazul fumătorilor.
  • Istoricul familial. Persoanele cu un părinte, frate sau copil cu cancer pulmonar prezintă un risc crescut de boală.

Tratamentul depinde de mărimea, tipul și stadiul tumorii și de asemenea de starea de Sănătate a pacientului. Medicul va decide cel mai potrivit tratament care are cele mai puține reacții adverse și este cel mai eficace pentru fiecare pacient în parte.

În cazul în care cancerul nu este răspândit în organism (stadiile I si II), îndepărtarea chirurgicală a tumorii este cea mai întâlnită și cea mai completă formă de tratament pentru cancerul pulmonar fără celule mici. Operația trebuie luată în calcul pentru toți pacienții în aceste stadia.

Dacă boala este extinsă și pacientul nu poate fi operat atunci sunt indicate radioterapia și chimioterapia (singure sau asociate) pentru a controla simptomele și a reduce dimensiunile tumorii.

sursa: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lung-cancer/symptoms-causes/syc-20374620,  https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer.htmlhttps://www.healthline.com/health/lung-cancer

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente