Sănătatea mintală a bolnavilor de cancer, în prim plan

Săptămâna de conștientizare a sănătății mintale în Europa, marcată în intervalul 13- 19 mai, atrage atenția asupra colaborării interdisciplinare în managementul afecțiunilor cronice, colaborare care să abordeze și acest aspect al sănătății mintale.

Una dintre afecțiunile cronice cel mai des asociate cu probleme de sănătate mintală este cancerul. 71 % dintre participanții la studiul War On Cancer cred că sănătatea lor mintală a scăzut în timpul tratamentului cancerului, iar 51 % dintre respondenți nu au fost niciodată informați despre efectele asupra sănătății fizice sau mintale ale tratamentului cancerului.

În Săptămâna europeană de conștientizare a sănătății mintale, European Cancer Organisation atrage atenția asupra sănătății mintale în contextul afecțiunilor oncologice. Pentru cei care luptă cu cancerul, precum și pentru supraviețuitori și îngrijitori, călătoria nu este doar fizică, ci și emoțională și psihologică.

”Mulți dintre pacienții cu cancer suferă în tăcere. Putem și trebuie să facem mai mult pentru a-i ajuta. Ca prim pas: avem nevoie de mai multe programe de screening și mai eficiente pentru a evalua bunăstarea emoțională și psihologică a fiecărei persoane din Europa diagnosticate cu cancer. Aceste evaluări structurate pot ajuta profesioniștii din domeniul sănătății să identifice și să abordeze anxietatea și depresia, frica, trauma și incertitudinea care urmează unui diagnostic de cancer. Planul ambițios al Europei pentru combaterea cancerului a început acest efort. Dar depinde de noi să ne asigurăm că efortul continua și se extinde. Având în vedere alegerile parlamentare din Europa la doar o lună distanță, acum este momentul să cerem tuturor să facă din sănătatea mintală a bolnavilor de cancer o prioritate mult mai mare”, a afirmat prof. dr. Csaba Laszlo Degi, președinte European Cancer Organisation.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente