Fondurile europene sunt prevăzute, pe de o parte, pentru acele cancere care sunt pretabile programelor de screening. Regulamentele Comisiei Europene pentru actualul exercițiu financiar 2021- 2027 prevăd ca serviciile medicale finanțate din fonduri nerambursabile să fie direcționate exclusiv către categoriile de populații vulnerabile.
”Prin urmare, responsabilitatea pentru populația generală care nu se încadrează în criteriile de vulnerabilitate ale Comisiei Europene rămâne în sarcina sistemului național de sănătate ”, a explicat dr. Carmen Ungurean, coordonator prevenție și screening, Institutul Național de Sănătate Publică, în cadrul dezbaterii ”ONCO- Meet the EXPERTS”.
Organizația Mondială a Sănătății a definit screeningul ca fiind testarea sistematică și regulată pentru acele cancere care pot fi depistate precoce, care au incidență mare în populație, pentru care există un test care are capacitatea de a detecta leziunile precancerose și maligne și pentru care există capacitate națională de preluare în diagnostic și tratament. Screeningurile dovedite ca având eficacitate asupra indicatorilor de incidență și de mortalitate sunt cele organizate pe baze populaționale- înseamnă că populația țintă pretabilă vizată de unul din programele de sceening este activ și integral identificată și invitată sistematic să participe la testele de screening. Această definiție a fost preluată în recomandarea Consiliului Europei privind screeningul pentru cancer din 2003 și se regăsesc și în varianta acesteia recent actualizată în octombrie 2022.
”Cancerele recomandate în acest moment pentru care se pot organiza programe pe baze populaționale sunt cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul pulmonar, cancerul gastric (pentru țările în care incidența acestui tip de cancer este ridicată și care pune probleme de sănătate publică) și cancerul de prostată. Dezbaterile în rândul statelor membre și ai reprezentanților statelor membre în grupurile de lucru de specialitate ale Comisiei Europene privind actualizările aduse acestei recomandări au fost unele extrem de intense și de active, pentru că introducerea noilor programe de screening pentru cancerul pulmonar și cancerul de prostată pune probleme de capacitate națională și de resurse. Întreaga experiență de zeci de ani a diverselor state care implementează programe de screening consolidate deja arată că nu putem începe direct la nivel național cu un astfel de program, ci el trebuie inițiat din aproape în aproape, testat pentru fezabilitate, trebuie testate mecanismele fine de articulare a diverselor servicii medicale. Insist asupra faptului că testarea, chiar și masivă a populației, nu previne nimic dacă sistemul de sănătate nu este pregătit să preia persoanele cu rezultate pozitive la aceste teste pentru confirmare diagnostică și, atunci când diagnosticul este confirmat, pentru preluare rapidă în tratament. De asemenea, nu putem numi screening testarea oportunistă a unei persoane despre care ulterior nu mai știm nimic. Nu știm dacă rezultatul pozitiv a fost urmat de o recomandare pentru investigații ulterioare, nu știm dacă investigațiile au fost acceptate și nu știm dacă, în urma investigațiilor, diagnosticul inițial a fost confirmat și persoana a fost preluată în tratament. De aici derivă dificultatea implementării unor programe de screening care să aibă impact semnificativ asupra stării de sănătate a populației”, a afirmat dr. Carmen Ungurean.
Potrivit acesteia, niciun program de prevenție nu va da rezultate imediate. ”Mortalitatea nu va scădea nici în 5 sau 6 ani, ci se va petrece în timp, iar incidența cancerului pe care îl căutăm prin screening, cel puțin în etapele lui inițiale, nu numai că nu o să scadă, dar o să și crească o vreme, pentru că, firește, căutând activ și sistematic în populații largi semne ale riscului și chiar semne ale stadiilor incipiente de boală, vom depista mai multe cazuri”.
Consiliul Uniunii Europene a emis o recomandare privind organizarea screeningului pentru cancer încă din anul 2003, iar unul din obiectivele recent lansatului Plan European de combatere a cancerului a fost actualizarea acestei recomandări, care a trecut prin Parlamentul European și urmează să fie publicată în jurnalul oficial al Uniunii Europene.
Dezbaterea ”ONCO- Meet the EXPERTS” a fost organizată de revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în cadrul proiectului ”Împreună Învingem Cancerul”.