Prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu: ”Cancerul ovarian, diagnosticat în stadii avansate”

Patriciu_Achimas_Cadariu despre cancerul ovarian

Cancerul ovarian este o patologie cu o complexitate extrem de mare pentru care, din păcate, nu există un test de screening ce poate identifica boala precoce.

Peste trei sferturi din pacientele cu cancer ovarian sunt diagnosticate în stadii avansate de boală, atrage atenția prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, secretar al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților. ”Nu avem niciun test de screening acceptat și acceptabil care să poată fi utilizat în identificarea precoce a cancerului ovarian. Diagnosticarea în stadii avansate (III și IV) implică o terapie complexă și complicată, intervenții chirurgicale de mare amploare și combinații de tratamente sistemice care vin, însă, cu efecte secundare importante. Este important să discutăm constant cu pacientele noastre, să le încurajăm și să le explicăm care este situația reală”, a declarat specialistul.

Din punct de vedere chirurgical, o intervenție optimală este aceea care face o inventariere a întregului abdomen, de la diafragmă și până la planșeul pelvin. ”În prealabil, este nevoie de o stadializare imagistică bine făcută, cu biopsii multiple, cu îndepărtarea tuturor leziunilor macroscopic vizibile, care, uneori, pot conduce la rezecții majore de organ, deci o chirurgie complicată mai ales pentru. Există dovezi că supraviețuirea unor paciente care urmează tratament într-un centru specializat este mult mai bună decât intervențiile făcute aleator”, completează prof. Achimaș- Cadariu.

Tratamente sistemice

Nu întotdeauna chirurgia este fezabilă. Există alternativa în care după biopsie, care stabilește natura bolii, se începe unul dintre tratamentele sistemice deja consacrate și se revine cu o intervenție chirurgicală ”de interval” după un anumit număr de cicluri de tratament sistemic, prin care se îndepărtează leziunile rămase.

Urmărirea pacientelor se face prin serologie, markeri tumorali și imagistică, scopul fiind identificarea din timp a eventualelor recidive și stabilirea celei mai bune metode de abordare a acestora.

”Imagistica PET CT este dovedit că schimbă în aproape 60% dintre cazuri managementul bolii, tocmai pentru a nu face o nouă intervenție chirurgicală care, de fapt, nu rezolvă problema, dar aduce multe complicații și o scădere dramatică a calității vieții. În situația în care intervenția nu este fezabilă, apelăm la colegii oncologi medicali și s-a dovedit că avem metode multiple de tratament care contribuie la transformarea acestei boli într-una cronică”, a concluzionat prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu în cadrul unei dezbateri organizate cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului Ovarian (8 mai).

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente