Planul European de Combatere a Cancerului, primul pas în direcția Uniunii Europene a sănătății

Planul European de Combatere a Cancerului- raportor Veronique Trillet-Lenoir

Planul European de Combatere a Cancerului. 1,3 milioane cetățeni mor în fiecare an din cauza cancerului, iar 6.000 sunt în rândul copiilor.

Planul European de Combatere a Cancerului. Numeroase persoane așteaptă tratamente eficiente, în același timp, 12 milioane de supraviețuitori au nevoie de ajutor pentru a se întoarce la o viață normală. Acesta este contextul actual în UE, la momentul în care raportoarea Véronique Trillet-Lenoir și-a prezentat raportul „Consolidarea Europei în lupta împotriva cancerului - către o strategie cuprinzătoare și coordonată” în fața Comisei speciale pentru lupta împotriva cancerului (BECA) din cadrul Parlamentului European.

„După mai multe luni de audieri și eforturi demarate împreună, sunt onorată să vă prezint rezultatele reflecțiilor mele pe tema viitorului plan european împotriva cancerului. Pe baza propunerii CE, raportul nostru se articulează pe trei axe – contextul general, domeniile de acțiune și mijloacele de acțiune. (…) Avem nevoie de a asculta voința generațiilor viitoare care doresc să fie protejate. Trebuie, totodată, să înțelegem temerile guvernelor care se confruntă cu costurile cauzate de cancer și de tratamentul oncologic. Rata de mortalitate a scăzut oarecum datorită screeningului și evoluțiilor în domeniul terapeutic dar, cu toate acestea, numărul de cazuri diagnosticate crește și ca urmare a creșterii speranței de viață. Trei sferturi din diagnosticele de cancer din UE vizează persoane de peste 60 de ani.  Diferența ratei de supraviețuire între statele membre UE ajunge și chiar depășește 25%, iar noi trebuie să ne asigurăm ca aceste inechități dispar. Solidaritatea și parteneriatele cu statele cu venituri reduse trebuie luate în considerare. (...) Planul European de Combatere a Cancerului va fi primul pas în direcția Uniunii Europene a sănătății”, a declarat Véronique Trillet-Lenoir în fața membrilor comisiei BECA.

Campanii de screening armonizate la nivel european

Planul European de Combatere a Cancerului. Potrivit raportoarei, în raport sunt patru domenii de acțiune – prevenție, diagnosticare și screening, acces la tratamente de calitate și suport oferit supraviețuitorilor și familiilor acestora: „Screeningul ne-ar ajuta să prevenim 40% dintre cazurile de cancer, bineînțeles factorii sociali, de mediu și comerciali trebuie să fie luați în considerare. În ceea ce privește screeningul derulat în statele membre, propunem o armonizare a obiectivelor și a metodelor, o susținere arătată inovărilor, o platformă de schimb și colaborare între structurile de screening la nivel național și organizarea de zile de sensibilizare și conștientizare la nivel european. (...) Directiva privind îngrijirile transfrontaliere trebuie să fie promovată și, de asemenea, costurile tratamentului trebuie să fie acoperite. Insistăm asupra necesității identificării și recunoașterii, la nivel european, a calificărilor oncologice.”

Prioritate pentru medicamentele oncologice

Totodată, raportoarea BECA a subliniat o serie de aspecte de care legiutorii trebuie să țină cont: „Cerem crearea unor criterii care trebuie să fie însușite de instituțiile care se ocupă de pacienții bolnavi de cancer, cerem crearea măcar a unui centru național de combatere a cancerului în fiecare stat membru. Cerem o armonizare a planurilor naționale de combatere a cancerului, acestea au fost deja puse în aplicare în majoritatea statelor membre, ele trebuind să fie coordonate de un institut virtual european de combatere a cancerului. Referitor la accesul la medicamente și la experiența COVID -19, ne-ar permite să dezvoltăm un cerc virtual care să asigure accesul echitabil la medicamentele disponibile, la costuri abordabile, negocieri și achiziții comune și luptă concertată împotriva penuriilor. În fiecare etapă, medicamentele oncologice trebuie să fie prioritizate. Acestea ar trebui să fie analizate primele în contextul evaluării HTA, de asemenea trebuie să fie evaluate costurile implicate de aceste medicamente și create rezerve pentru anumite medicamente sensibile.”

Mai mulți bani pentru inovare

Lecțiile pandemiei, care a afectat pacienții bolnavi de cancer, ar trebui să fie luate în considerare de comisia noastră și ar trebui să propunem măsuri specifice pentru bolnavii cronici, în caz de criză sanitară. Susținerea pacienților vindecați și a familiilor depinde de statele membre. Dorim să le propunem recomandări care să le permită ajutorul acestora și apropiațiilor. Promovăm un pașaport post terapeutic pentru a permite pacienților să nu mai fie penalizați pentru accesul la împrumuturi bancare (...) Avem obiectivul ambițios de a mări cu 20% numărul de inovații terapeutice disponibile pentru copii. (...) Cerem o creștere cu 20% a finanțării pentru cercetare, inovării terapeutice, o consolidare a cercetării multicentre europene cu fonduri publice. (...) Un alt mijloc pentru reușita planului nostru îl reprezintă  crearea unui institut virtual european al cancerului responsabil cu trei tipuri de misiuni: 1 - coordonare pentru 27 de programe naționale de luptă împotriva cancerului, puse în rețea, baze de date, rețea națională de registre de pacienți,; 2 - elaborare de recomandări, criterii de acreditare, de programe de formare; 3- misiune specifică, campanii de prevenire,  găzduire a centrului de cunoștințe a cancerului, registre de inegalități, comunicare”, a declarat Véronique Trillet-Lenoir.

„Obiectivul nostru este crearea unei strategii pe termen lung pentru combaterea cancerului în UE. Vorbim despre acest subiect de mai multe luni. Îmbunătățirea diagnosticării în întrega Europă, crearea unui sistem complex în domeniul oncologic, asigurarea accesului la cele mai moderne tehnologii medicale pentru toți pacienții, indiferent de locul unde trăiesc, crearea unui sistem complex de educare și formare a medicilor, crearea unui sistem pentru reabilitarea pacienților oncologici și dreptul de a fi uitat. Acestea sunt elementele cele mai importante care au fost luate în considerare de către raportorul nostru. Îmi doresc ca lupta propriu-zisa împotriva cancerului să înceapă în Europa, să nu ne rezumăm doar la discuții pe tema aceasta, să oferim speranța cetățenilor că această boală nu înseamnă sfârșitul. Dacă Europa a reușit să construiască atâtea lucruri, ea poate să combată și cancerul. Criza sanitară ne-a dovedit că de unii singuri nu putem să ne descurcăm, dacă singuri nu putem învinge COVID- 19, este clar că nici cancerul nu poate fi combătut de fiecare stat în parte,  în propria sa ogradă (…) Să închidem frontierele pentru cancer, să deschidem frontierele pentru sănătate!”, a declarat Bartosz Arłukowicz, președinte BECA.

Până pe 14 septembrie,  ora 14.00,  se pot depune amendamente la raport. Acestea vor fi dezbătute până pe 14 octombrie, urmând ca votul final pe raport să fie pe 6 decembrie.

Draft raport:  https://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2014_2019/plmrep/COMMITTEES/BECA/PR/2021/07-15/1233400RO.pdf

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente