Inteligența Artificială, potențial în cercetarea și îngrijirea cancerului

Inteligența Artificială BECA

Inteligența Artificială are un rol important în medicina personalizată, încercând să asigure terapia potrivită pentru persoana potrivită la momentul potrivit.

În medicină, mai exact în domeniul cancerului, "big data" pot fi analizate cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA) pentru a accelera procesarea acestor cantități uriașe de date și pentru a facilita "medicina de precizie". Cu alte cuvinte, acest lucru ar putea ușura dezvoltarea unor tratamente mai personalizate și mai precise, bazate pe „constituția” genetică a unei persoane. Aplicațiile Inteligenței Artificiale (IA) în îngrijirea cancerului acoperă etape precum diagnosticare, chirurgie și tratament. De asemenea, IA are un rol important și în medicina personalizată , încercând să asigure terapia potrivită pentru persoana potrivită la momentul potrivit.

„Cancerul este o provocare pentru întreaga lume, cu atât mai mult pentru noi, pentru europeni.  Am fost șocat de aceste cifre care arată că există 2.6 milioane de pacienți noi cu cancer în fiecare an. De aceea, trebuie să facem tot ce e posibil pentru a lupta împotriva cancerului, pentru a oferi pacienților cele mai bune tratamente și cea mai bună îngrijire. Inteligența Artificială aduce foarte multe promisiuni, cu un potențial foarte mare în lupta împotriva cancerului. (…) Inteligența Artificială poate îmbunătăți cercetarea și tratamentul cancerului, dar rolul său este foarte important și în ceea ce privește datele. Potențialul Inteligenței Artificiale în lupta împotriva cancerului este o prioritate pentru activitatea CE, având mai multe propuneri legislative în acest sens”, a declarat Dragoş Tudorache, președinte Comisia specială pentru inteligența artificială în era digitală (AIDA), cu prilejul audierii publice Unlocking the potential of artificial intelligence in cancer research and care, organizată de Comisia specială de luptă împotriva cancerului (BECA) din Parlamentul European, în parteneriat cu AIDA.

Inteligența Artificială poate transforma îngrijirea cancerului

Mulți experți consideră că IA este capabilă să transforme îngrijirea cancerului în mod semnificativ. Potențialul teoretic al IA constă în aplicarea în mai multe aspecte ale îngrijirii și tratamentului cancerului, cum ar fi: diagnosticarea asistată de calculator; stadializarea cancerului; luarea deciziilor clinice (de exemplu, algoritmi de tratament); procesul de consimțământ în cunoștință de cauză; monitorizarea tratamentului; predicția riscului de intervenție chirurgicală; chirurgia ghidată prin imagini; predicția evenimentelor adverse și a complicațiilor postoperatorii; monitorizarea recuperării și gestionarea postoperatorie; creșterea competențelor tehnice și gestionarea bazei de date.

Rolul IA în depistarea cancerului în stadiu incipient și curabil înseamnă „tratament minim invaziv (tehnologie modernă în chirurgie, radioterapie), ceea ce duce la o rată  mai bună de vindecare, cu o mai bună calitate a vieții. Medicamente eficiente (de exemplu, imunoterapia) înseamnă prelungirea vieții sau a îngrijirii. Utilizarea din ce în ce mai frecventă a imagisticii înseamnă  volume uriașe de imagini digitale”, a subliniat Regina Beets-Tan, membru al Consiliului Misiunii UE de luptă împotriva cancerului, copreședinte Rețeaua de sănătate digitală a Organizației Europene a Cancerului.

Big data și normele de protecție a datelor

Dezbaterile din cadrul audierii publice au pus accent și pe tratamentul datelor de sănătate și pe asigurarea confidențialității datelor pacienților în contextul mecanismelor de schimb de date propuse în Planul European de Combatere a Cancerului, care a fost prezentat de Comisia Europeană la 4 februarie 2021. Datele din domeniul sănătății pot fi utilizate în diferite scopuri: utilizarea primară a datelor este pentru îngrijirea directă a pacienților, iar utilizarea secundară a datelor constă în sprijinirea funcționării sigure și eficiente a sistemelor de sănătate și în impulsionarea cercetării și inovării în domeniul sănătății, cum ar fi „alimentarea” IA.

Normele de protecție a datelor joacă un rol esențial în asigurarea unui flux de date sigur. Regulamentul general al UE privind protecția datelor (Regulamentul (UE) 2016/679, GDPR), aplicabil din 2018, face parte din pachetul de reformă a UE privind protecția datelor. Regulamentul modernizează și unifică normele, permițând companiilor să reducă birocrația și să beneficieze de o mai mare încredere a consumatorilor, iar cetățenilor să își controleze mai bine datele cu caracter personal.  Relevanța sa pentru cercetare în domeniul cancerului și pentru registrele de cancer constă în faptul că regulamentul recunoaște principiul consimțământului unic pentru cercetarea retrospectivă și biobancarea, precum și principiul absenței consimțământului pentru cercetările bazate pe populație.

„Acest dialog ne-a arătat cât de mult poate să beneficieze lupta împotriva cancerului de contribuția Inteligenței Artificiale. O mașină este, în general, mai performantă decât o ființă umană, atunci când e vorba de diagnosticarea cu precizie a cancerului și pentru a permite cea mai bună orientare a tratamentului, pentru a contribui la îmbunătățirea procentului risc/beneficii și beneficii /costuri. Va fi însă important să luăm în considerare nu numai datele clinice, radiologice și biologice, dar și informațiile privind stilul de viață și mediu furnizate de către pacienți. De asemenea, va fi posibil să se simuleze și niște studii clinice virtuale.  Însă, știm că există și obstacole  – asigurarea calității, interoperabilitatea, normele juridice și limitele aduse de GDPR, exigențele etice, complementaritatea mai degrabă decât concurența între om și mașină, responsabilitatea și guvernanța. Pentru că trebuie să amintim că datele clinice aparțin pacienților. Trebuie, de asemenea, să fim gata să facem față și amenințărilor legate de securitatea cibernetică. (…) Este necesar să vedem cum pot fi utilizate datele în siguranță și cu respectarea normelor de etică.  Medicii trebuie să evolueze în practica lor, dar algoritmii nu-i vor înlocui niciodată”, a declarat  Véronique Trillet-Lenoir, raportor BECA.

„Lupta, pentru pacienții bolnavi de cancer în Europa, înseamnă, de fapt, o luptă pentru un diagnostic rapid. Pacientul la care observăm primul simptom trebuie să se îndrepte cât mai rapid spre medic. Iar diagnosticul trebuie să fie precis și rapid, astfel încât să poată începe această luptă cu cancerul. Pacientul trebuie să aibă acces la  noile tehnologii și medicamente, iar IA ne poate ajuta în acest sens. Ne poate ajuta să fim mai eficienți și să salvăm mai bine  viețile oamneilor. IA va fi foarte importantă pe viitor, însă,  pentru a facilita toate aceste lucruri, trebuie să abordăm grupul de pacienți care din cauza COVID-19 nu au putut fi tratați și nu poate să existe o lipsă de medicamente împotriva cancerului. Trebuie să ii sprijinim pe cei care au nevoie de medicamente, dar și pe cei care pun la dispoziție medicilor soluții care se bazează pe IA,”  a declarat Bartosz Arłukowicz, președinte BECA.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente