Inteligența Artificială în chirurgia și tratamentul cancerului

Inteligența artificială în tratamentul și chirurgia cancerului

Inteligența Artificială. În mod tradițional, procesul decizional chirurgical se realizează cu ajutorul raționamentului ipotetic-deductiv, al judecății individuale și al euristicii.

Aceste metode, însă, sunt supuse la variabilități (de exemplu, cunoștințele clinice ale chirurgului și capacitatea de interpretare a rezultatelor testelor) și subiectivități, putând duce la erori care pot fi prevenite. Integrarea tehnicilor de Inteligență Artificială (IA) în procesul de luare a deciziilor chirurgicale poate aborda aceste deficiențe și, probabil, va accelera capacitățile IA în sporirea asistenței chirurgicale.  În cele din urmă, acest lucru va îmbunătăți îngrijirea pacienților și calitatea generală a îngrijirii. Aplicații de IA autonome în viața de zi cu zi, de exemplu, pentru recunoașterea vocală/facială, mașini de căutare online etc. sunt deja utilizate, dar viitorul se bazează pe integrarea ”big data”.

„Dezvoltarea Inteligenței Artificiale pentru îngrijirea sănătății nu ar trebui să fie orientată spre piață, ci spre pacienți. În prezent, Inteligența Artificială este deja prezentă de-a lungul întregului traseu al pacientului, începând de la detectarea timpurie (cu ajutorul aplicațiilor personalizate de sănătate), la diagnosticare (utilizarea IA pentru a sprijini specialiștii în laboratoare sau în analizele legate de imagistică) și tratament (utilizarea roboticii pentru a sprijini chirurgii și personalul medical în timpul intervențiilor). Analiza computațională, utilizând date clinice, genomice, metabolomice, de laborator etc, ale pacienților, este deja utilizată și furnizează informații pentru medicina de precizie, deși aplicarea acesteia ar trebui să fie democratizată în întreaga UE. Abordările de inteligență artificială și de învățare automată completează expertiza și sprijină patologul și oncologul. Abordările de IA utilizate în prezent de către patologi pentru a analiza imaginile de la tumori includ clasificarea țesutului în funcție de gravitatea bolii sau cuantificarea celulelor sau a obiectelor (cum ar fi tipurile de celule sanguine sau hemoglobina). Astfel de abordări ale IA pot fi utilizate pentru a sprijini un proces decizional mai bine informat și o oncologie de precizie, incluzând, de exemplu noi imunoterapii”, a declarat prof. Domenico D'Ugo, președinte al Societății Europene de Oncologie Chirurgicală (ESSO), profesor de chirurgie la Universitatea Catolică din Roma, Italia, în cadrul audierii publice ”Unlocking the potential of artificial intelligence in cancer research and care”, organizată de Comisia specială de luptă împotriva cancerului (BECA) din Parlamentul European, în parteneriat cu  Comisia specială pentru inteligența artificială în era digitală (AIDA).

Specialistul a prezentat exemple de utilizare a realității augmentate în planificarea preoperatorie cu ajutorul inteligenței artificiale și în oncologia chirurgicală. Prin furnizarea de informații suplimentare în timpul intervenției, IA sprijină procesul  (mai rapid și mai bine informat) de luare a deciziilor. Totodată, a pledat pentru ca formarea în domeniul IA și al "big data" să fie disponibilă pe scară largă și gratuită în facultățile de medicină din întreaga UE, în vederea continuării progresului către medicina de precizie: „Este necesar să îi formăm pe viitorii medici cu privire la integrarea tehnologiei în medicină; politicienii au un rol esențial în a face acest lucru posibil”.

Sursa: https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/235335/Summary%20BECA%20hearing%2020210527_final.pdf

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente