Inițiative legislative. Discuția a fost inițiată de senatorul Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Senatul României, ea însăși o supraviețuitoare a cancerului.
”În prezent, se află pe circuitul legislativ o inițiativă care are trei prevederi importante: dă posibilitatea apaținătorilor bolnavilor de cancer ca, pe toată durata tratamentului, să îi însoțească pe pacienți. Au posibilitatea să își ia un concediu medical plătit de stat de 45 de zile într-un an calendaristic, pentru a însoți pacientul când acesta are nevoie. A doua inițiativă legislativă este ca, pe perioada tratamentului oncologic, din momentul în care pacientul află diagnosticul, să poată beneficia de consiliere psihologică. Studiile au arătat că 30% dintre pacienții oncologici pierd lupta cu boala pentru că mental nu mai pot lupta. Însă inițiativa prevede ca și aparținătorul bolnavului oncologic să poată beneficia de consiliere psihologică. O altă inițiativă legislativă este declararea, prin lege, a unei Zile a Supraviețuitorului de Cancer”, a declarat senatorul Nicoleta Pauliuc, inițiatorul proiectelor de lege. Aceste proiecte legislative sunt cuprinse în Planul de Luptă împotriva Cancerului, care va fi aprobat în Parlament.
Planul European de Combatere a Cancerului, lansat la 3 februarie 2021, dedică un capitol important supraviețuitorilor de cancer și reintegrării acestora în viața socială și profesională. ”Trebuie să discutăm despre asigurările de sănătate pentru persoanele afectate de cancer. Sunt discuții legate de discriminarea acestor persoane la reîntoarcerea la locul de muncă. Cred că trebuie criterii noi de evaluare a calității profesionale a supraviețuitorilor de cancer. Copiii cu cancer care au trecut prin chimioterapie sunt discriminați la întoarcerea în școală. Poate următoarea temă ar trebui să fie cum putem să-i ajutăm pe copiii bolnavi de cancer, dar și pe colegii și profesorii lor, care trebuie să înțeleagă prin ce au trecut acești copii”, a completat senatorul.
Știința oferă posibilitatea, în acest moment, ca un diagnostic de cancer să nu mai reprezinte o condamnare. ”Însă, pentru a putea oferi o calitate mai bună a vieții, trebuie să schimbăm cu totul paradigma. Astăzi discutăm despre sănătatea mintală, sprijinul psihologic acordat pacienților care primesc un diagnostic, familiilor acestora, celor dragi, discutăm despre alinierea țării noastre la standardele europene. În România, sub 5% dintre pacienții cu afecțiuni oncologice beneficiază de sprijin psihoterapeutic. Ar trebui schimbată paradigma în care sunt făcute politicile de sănătate. Trebuie să vedem care sunt cele mai bune servicii și care sunt variantele cele mai bune pentru servicii psihologice. Oriunde ai trăi în România trebuie să ai acces la servicii psihologice pentru acești pacienți, la sprijin psiholog. Trebuie să avem un plan foarte clar ca să facem acest lucru, să stabilim un plan de acțiune”, a declarat și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
”Pacienții cu cancer din România nu sunt persoane cu tulburări mintale, însă se confruntă cu depresie și alte stări emoționale puternice. Aproximativ jumătate dintre pacienții oncologici din România au această stare. Psiho-oncologia este un domeniu multidisciplinar. Înseamnă să ai psihologi, asistenți sociali cu formare în domeniul psiho-oncologiei”, a precizat conf. dr. Laszlo Csaba Degi, director Societatea Internațională de Psiho-Oncologie și European Cancer Organization (ECCO).
Vicepreședintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), conf. dr. Adela Cojan, a atras atenția că și personalul medical care îngrijește pacienți oncologici trebuie să beneficieze de consiliere psihologică. ”Suportul psihologic este necesar nu doar în cazul pacienților și al familiei acestora. E necesar și pentru personalul medical, pentru că încărcătura emoțională este mare. Stresul, oboseala, încărcătura emoțională îl poate îmbolnăvi pe medic. Ne-am străduit cât am putut să îmbunătățim aria terapeutică în domeniul oncologiei. 40% din fondurile alocate pentru tratamentele curative sunt adresate bolilor oncologice”.
Planul European de Combatere a Cancerului dă ocazia statelor membre să își alinieze Panurile Naționale de Cancer la standarde europene. În România, lupta împotriva cancerului a căpătat o amploare deosebită, factorii de decizie înțelegând importanța îmbunătățirii managementului acestor afecțiuni. La nivelul Parlamentului s-a format Grupul de luptă împotriva Cancerului, dar și Grupul de transpunere a Planului European de Combatere a Cancerului în legislația națională, care are și susținerea Președintelui României. ”Planul European de Combatere a Cancerului vine cu obiective ambițioase, dar și cu resurse financiare și științifice extraordinare pentru îndeplinirea acestor obiective. Demersurile de combatere a cancerului sunt o prioritate la nivel european, iar noi ne vom alinia tuturor acestor eforturi, astfel încât să avem o atitudine concentrică și sinergică și rezultate cât mai bune pentru pacienții din România”, a adăugat Andrei Baciu.