Femeile din România, cele mai afectate de cancerul de col uterin la nivel european

Fotografie de la Ivan Samkov: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-basma-batic-6436268/ cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este al 2-lea cel mai des întâlnit tip de cancer la femeile cu vârste cuprinse între 15-44  ani, iar 2 din 3 femei care pierd lupta cu acest tip de cancer au până în 59 de ani.

România este țara Uniunii Europene cu cele mai mari rate de morbiditate și mortalitate prin cancer de col uterin, româncele având un risc de 2,5 ori mai mare de a fi diagnosticate cu această boală și un risc de deces de 3,4 ori  mai mare decât valorile medii din UE27.

Mai mult de atât, deși conform Indicelui de Dezvoltare Umană pentru 2021/22 România se situează în rândul țărilor foarte dezvoltate socio-economic, incidența cancerului cervical din țara noastră este foarte apropiată de valorile înregistrate în țări mediu sau slab dezvoltate, precum Congo și, respectiv, Etiopia.

Cancerul de col uterin afectează anual circa 3.400 românce, luând viețile a circa 1.800 femei. Peste jumătate (53%) din cazurile de cancer de col uterin apar la femei tinere, la femeile sub 55 ani, vârste la care ele sunt nu doar foarte active în viața profesională ci și piloni importanți ai familiilor lor.

Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de o infecție anterioară cu virusul papilloma uman  (HPV), un virus cu transmitere sexuală foarte comun și cu răspândire largă favorizată de evoluția fără simptome a  infecției în majoritatea cazurilor, atât la femei cât și la bărbați. Un raport al grupului de lucru HPV Action Network  al Organizației Europene a Cancerului arată că, în rândul țărilor din regiunea OMS-Euro, cele mai mari prevalențe ale HPV observate la femeile cu citologie cervicală normală sunt întâlnite în patru state, între care si România.

Infecția cu HPV poate fi însă prevenită atât la fete, cât și la băieți prin vaccinare, recomandată a fi efectuată în  perioada de preadolescență.

“Luna ianuarie a fiecărui an ne amintește cât de important este să ne mobilizam pentru a elimina povara cauzată  de cancerul cervical, boală prevenibilă prin vaccinare anti-HPV și detectabilă precoce prin screening, despre unul  din puținele cancere eliminabile prin intervenții de sănătate publică simple. De aceea, ținând cont de situația  cancerului cervical în România putem spune că avem o criză de sănătate publică în desfășurare, cel puțin atâta  timp cât femeile din țara noastră vor fi între europencele cele mai afectate de acest tip de cancer. Sunt necesare  urgent eforturi susținute și un angajament ferm din partea autorităților, al societății civile, al profesioniștilor din  domeniul sănătății pentru a alinia țara noastră obiectivelor strategiei globale a OMS de eradicare a cancerului de col uterin. Eliminarea acestuia presupune atât creșterea ratelor de vaccinare anti-HPV până la 90% din populația  eligibilă, cât și a eficacității programului național de screening, astfel încât 70% din femeile ajunse la vârstele de  35 și 45 ani să fie beneficiarele unui test de screening performant. În egală măsură trebuie avută în vedere tratarea femeilor diagnosticate, cu creșterea accesului la noi terapii considerate standard de tratament în cancerul de col uterin”, afirmă Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente