Deși cancerul nu mai este o condamnare la moarte, mulți supraviețuitori continuă să se confrunte cu discriminare pe parcursul tratamentului și după acesta.
Comitetul consultativ pentru pacienți al European Cancer Organisation a solicitat atât comisarului european pentru sănătate, cât și comisarului pentru servicii financiare să ia măsuri pentru ca cei 20 de milioane de supraviețuitori ai cancerului din UE să fie protejați de discriminarea financiară provocată de diagnosticul de cancer – mai exact să fie legiferat ”dreptul de a fi uitat” la nivelul întregii UE.
”Un domeniu de îngrijorare deosebită este modul în care supraviețuitorii cancerului sunt adesea tratați de furnizorii de servicii financiare. Supraviețuitorilor care caută împrumuturi, ipoteci sau polițe de asigurare li se interzice frecvent accesul numai din cauza unui diagnostic de cancer din trecut, indiferent cu cât timp în urmă a fost primit acel diagnostic și indiferent de obținerea unei remisiuni complete. Unele studii au sugerat până la 25% dintre supraviețuitori pot avea mai multe dificultăți în accesarea adecvată de servicii financiare și se confruntă cu discriminare”, menționează ECO într-o scrisoare deschisă adresată celor doi oficiali europeni.
”Dreptul de a fi uitat” se referă la drepturile supraviețuitorilor de cancer de a relua un stil de viață normal fără a întâmpina discriminări pe baza diagnosticului lor de cancer anterior, după ce au fost declarați vindecați.
”Fostul diagnostic de cancer al unei persoane ar trebui să nu mai fi relevant pentru o cerere de servicii financiare la cinci ani de la încheierea tratamentului activ”, mai spun reprezentanții Persoanelor cu afecțiuni oncologice.
În prezent, nouă state membre UE, printre care și România, au legiferat deja dreptul de a fi uitat.