Legea dreptului de a fi uitat, promulgată de Președinție

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat pe 7 iulie Decretul privind promulgarea Legii dreptului de a fi uitat – o lege inițiată de senator Nicoleta Pauliuc, care asigură accesul nediscriminatoriu al supraviețuitorilor de cancer la asigurări și credite bancare.

”Legea se înscrie în coordonatele Planului național de combatere a cancerului, subsecvent planului european în domeniu. După Franța, Belgia, Luxemburg și Țările de Jos, iată că și România a legiferat dreptul de a fi uitat al supraviețuitorului de cancer”, a  afirmat inițiatoarea legii.

Legea prevede că, în situația încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supraviețuitorului de cancer informații și documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menținerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecțiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic.  Totodată, distribuitorii de asigurări au obligația de a înscrie acest drept în mod clar, concis, ușor de înțeles şi vizibil în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime în documentele prin care solicită informațiile și documentele în vederea evaluării riscului, sub sancțiunea nulității relative a contractului de asigurare.

În plus, inițiativa prevede că, la propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătății elaborează termene reduse față de termenul de 7 ani pe categorii de vârstă și tipuri de afecțiuni oncologice ale supraviețuitorilor de cancer, pe baza datelor științifice privind progresele terapeutice.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente