Eliminarea cancerului de col uterin: acțiuni prioritare pentru România

infografic cancer col uterin

Anual, peste 1.800 de femei mor în România din cauza cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală.

Incidența cancerului de col uterin este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare, aceste date plasând țara noastră pe primul loc din punctul de vedere al incidenței și al mortalității asociate cancerului de col uterin, la nivelul țărilor din Uniunea Europeană.

”Eliminarea cancerului col uterin ca problemă de sănătate publică, așa cum propune Strategia Globală a Organizației Mondiale a Sănătății, este un obiectiv perfect realizabil. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare la vârste tinere, prin testarea periodică a femeilor adulte și prin preluare rapidă în tratament a tuturor femeilor diagnosticate. Viziunea o avem: o Românie în care femeile nu mai mor de cancer de col uterin, într-o lume în care această maladie nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică. Acum ne trebuie acțiune: asigurarea vaccinării împotriva HPV a copiilor și adolescenților, un program de screening organizat și sustenabil și servicii de diagnostic accesibile tuturor femeilor diagosticate”, a declarat dr. Carmen Ungurean, coordonator program național de screening pentru cancerul de col uterin, pentru Cancer Plan.

Demers mondial pentru accelerarea eliminării cancerului de col uterin

În data de 17 noiembrie 2020, Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) a lansat Strategia Globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, printr-o rezoluție adoptată de 194 de țări. Strategia are ca obiectiv ca, până în anul 2030, incidența cancerului de col uterin să scadă și să se mențină sub 4 cazuri noi la 100.000 de femei. Atingerea acestui obiectiv este posibilă dacă sunt îndeplinite 3 ținte esențiale: 90% din fetițe să fie vaccinate împotriva virusului papilloma uman (HPV) până la împlinirea vârstei de 15 ani, 70% din femeile adulte să beneficieze de servicii de screening cu un test performant de două ori în intervalul de vârstă 35-45 ani și 90% din femeile depistate cu un test pozitiv să aibă acces la tratamentul leziunilor pre canceroase și al celor maligne.

Spitalul Universitar de Urgență București și Institutul Național de Sănătate Publică vor fi iluminate, în seara de 17 noiembrie, în culoarea turcoaz – simbolul luptei împotriva Cancerului de Col Uterin. Inițiativa marchează un an de la lansarea Strategiei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin a Organizației Mondiale a Sănătății

”Spitalul Universitar de Urgență București se alătură inițiativei globale de eliminare a cancerului de col uterin, ca parte a misiunii sale de a educa atât tinerele generații în domeniul medicinei preventive bazate pe evidențe științifice, cât și a femeilor privind adoptarea unor comportamente sănătoase. De asemenea, SUUB furnizează servicii medicale de depistare precoce și tratament al leziunilor colului uterin, în cadrul programului național de screening. Asigurarea tratamentului adecvat unei categorii aparte și vulnerabile de paciente – gravidele cu cancer de col – reprezintă o prioritate a activității medicale a clinicii de obstetrică și ginecologie a SUUB prin creșterea calității vieții mamei și nașterea în condiții de siguranță atât pentru gravidă, cât și pentru nou născut. Ne străduim în fiecare zi să oferim acces la servicii de diagnostic și tratament tuturor femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin și ne luptăm pentru viața fiecăreia dintre ele”, a adăugat prof. dr. Monica Cîrstoiu, șef clinică obstetrică-ginecologie.

Programe naționale

România implementează atât Programul de Vaccinare anti-HPV, adresat fetelor cu vârsta între 11-18 ani, cât și Programul Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, dar aceste programe au nevoie de consolidare și implementarea sustenabilă, pe baze populaționale care să asigure accesul egal și echitabil la aceste servicii. În acest scop s-au alocat fonduri suplimentare pentru vaccinul HPV, iar programul național de screening este consolidat prin 4 Programe Regionale (Nord Vest; Nord Est; Sud Muntenia și Centru) de prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce a cancerului de col uterin cu finanțare prin Fondul Social European – Programul Operațional Capital Uman care au ca scop implementarea strategiei de screening cu testare primară a infecției persistente cu HPV.

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ tutorilor legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcției de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Prin programele regionale de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, peste 800.000 de femei, provenind în special din grupuri vulnerabile, cu vârsta cuprinsă între 24 – 64 ani, beneficiază de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament și reevaluarea periodică a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică, etc. În cadrul programului, acestea pot beneficia de testare gratuită, fie în centrele județene de recoltare înscrise în program, oricând pe parcursul anului, fie în unitățile mobile, în cadrul unităților mobile care vor ajunge în localități din toate județele incluse în program.

Mai multe date despre cancerul de col uterin- în Infografic.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente