Campanie de vaccinare gratuită împotriva HPV: în premieră, România va imuniza și băieții

vaccin HPV baieti

România va vaccina, în premieră, și băieții împotriva HPV, în cadrul campaniei de vaccinare gratuite, potrivit dr. Amalia Șerban, director în Ministerul Sănătății.

Ordinul de ministru care reglementează această campanie va fi modificat, astfel încât să fie incluși și băieții, nu doar fetele cu vârsta între 11 și 18 ani, ca în prezent.  Declarația a avut loc cu prilejul dezbaterii "Politici și strategii în managementul oncologic / controverse", organizată de revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

Comisiile de specialitate din MS urmează să stabilească grupa de vârstă la care vaccinarea va fi gratuită la băieți -  11-14 ani sau 11-18 ani.  Potrivit legii, la fete, cele două grupe de vârstă care beneficiază de vaccinare gratuită sunt  11-14 ani (pentru care  campania de vaccinare începută în 2020) și  15-18 ani ( introdusă recent printr-un Ordin de ministru).

România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea a fost extinsă categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuity. Potrivit MS, „vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită Direcţiei de Sănătate Publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.”

Mai multe informații- AICI.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente