E.C.O Community 365: provocări semnificative în îngrijirea pacienților cu boală metastatică

provocări semnificative în îngrijirea pacienților cu boală metastatică

Cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC) reprezintă 85% din cancerele pulmonare, 40% dintre pacienți fiind în stadiu avansat, inclusiv pacienți cu boală metastatică.

40% dintre furnizorii de asistență medicală (oncologi și pneumologi) intervievați în cinci țări din Europa și Statele Unite declară că se simt insuficient echipați  pentru a îngriji pacienții cu cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC) cu boală metastatică cerebrală, potrivit unui nou sondaj realizat de Ipsos MORI în colaborare cu Organizația Europeană de Cancer (E.C.O.). Raportul a fost prezentat miercuri, 27 octombrie, în cadrul mesei rotunde a E.C.O. Community 365 privind cancerul metastatic.

"Rezultatele sugerează ceea ce, din păcate, comunitatea de luptă împotriva cancerului pulmonar știe de prea mult timp", a declarat dr. Matti Aapro, președintele Organizației Europene de Cancer. "Pe măsură ce opțiunile de tratament se extind pentru comunitatea de pacienți cu NSCLC, este esențial să abordăm cu promptitudine provocările complexe ale coordonării îngrijirii pacienților care prezintă și metastaze cerebrale. Același lucru este valabil și pentru alte tipuri de cancer, unde opțiuni valoroase sunt fie ignorate, fie nu sunt disponibile.”

Supraviețuirea la 5 ani

Provocări semnificative în îngrijirea pacienților cu boală metastatică. În ciuda progreselor recente, multe persoane cu NSCLC se confruntă cu un prognostic slab, supraviețuirea la cinci ani scăzând considerabil în stadiile mai avansate ale bolii. Pacienții cu NSCLC cu boală metastatică au nevoi unice de îngrijire care sunt semnificativ mai complexe pentru pacienți, îngrijitori și furnizorii de servicii medicale.

"Un lucru pe care l-am reținut cu siguranță din dezbaterea de astăzi a fost gradul de nesatisfacere a nevoilor în ceea ce privește implicațiile psiho-sociale ale unui pacient cu cancer pulmonar cu metastaze cerebrale. Acesta este un aspect pe care noi, în viața noastră profesională de zi cu zi și în cadrul IPOS, suntem hotărâți să îl îmbunătățim", a declarat conf. dr. Degi Laszlo Csaba, directorul Societății Internaționale de Psiho- Oncologie (IPOS) și al European Cancer Organisation (ECCO). De asemenea,”pentru a elimina lacunele în îngrijirea pacienților cu metastaze cerebrale și pentru îngrijirea psiho-socială, datele trebuie să ne ghideze acțiunile”, a mai declarat specialistul.

"Tratamentul pacienților cu metastaze cerebrale este considerabil mai complex decât tratamentul pacienților fără metastaze cerebrale, iar nevoile lor de sprijin sunt substanțiale", a subliniat Kathy Oliver, copreședinte al Comitetului consultativ pentru pacienți al E.C.O. și președinte și codirector fondator al Alianței Internaționale pentru Tumori Cerebrale (IBTA).

Sondaj: problemele cu care se confruntă furnizorii de servicii medicale și pacienții lor

Rezultatele sondajului, care a fost realizat de Ipsos MORI în septembrie 2021 și a chestionat 350 de oncologi și pneumologi din Statele Unite, Uniunea Europeană (Germania, Franța, Italia, Spania) și Regatul Unit, au subliniat complexitatea NSCLC și problemele cu care se confruntă furnizorii de servicii medicale (HCP) și pacienții lor:

-40% dintre HCP intervievați au declarat că s-au simțit insuficient pregătiți pentru a gestiona pacienții cu NSCLC cu metastaze cerebrale, iar 39% spun că este o provocare să aibă acces în timp util la testele biomarker.

-Trei din patru HCP intervievați au fost de acord cu faptul că managementul îngrijirii medicale reprezintă o provocare mai mare pentru pacienții cu NSCLC cu metastaze cerebrale față de pacienții cu NSCLC fără metastaze cerebrale.

-Doi din cinci medici (41%) consideră că este o provocare să fie deschiși și sinceri cu pacientul dacă li se pun întrebări dificile (de exemplu, cu privire la prognostic, probabilitatea de recidivă etc.).

-Jumătate dintre HCP (51%) raportează ca fiind o provocare oferirea de sprijin emoțional și/sau moral pacientului și celor care îi îngrijesc și familiei acestuia.

-Dincolo de tratament, existența unui plan de supraviețuire este considerată importantă pentru pacienți, potrivit a 30% dintre HCPS intervievați, dar vine în urma accentului pus pe sprijinul psihologic (de exemplu, accesul la psihoterapeuți/psihologi/consiliere) pentru pacienți (55%), sprijinul practic pentru îngrijitori (46%) și sprijinul emoțional pentru îngrijitori (43%).

-52% dintre HCP intervievați au remarcat lipsa de timp pentru a discuta despre afecțiunea lor cu pacienții/îngrijitorii, iar 44% au recunoscut că lipsa de informații de calitate agravează, de asemenea, provocarea pe care o reprezintă tratarea acestor pacienți.

24% dintre profesioniștii din domeniul sănătății chestionați s-au declarat, de asemenea, nemulțumiți de cantitatea de informații disponibile pentru pacienți și îngrijitori, ceea ce reprezintă un domeniu crucial de îmbunătățire pentru a răspunde nevoilor nesatisfăcute ale pacienților.

Potrivit medicilor chestionați în cadrul sondajului, pacienții și îngrijitorii acestora ar dori să știe mai multe despre starea lor de sănătate în ceea ce privește:

- speranța de viață (64%)

- managementul efectelor secundare (52%)

- procedura de radioterapie (52%)

- îngrijirea paliativă(52%)

- beneficiile și riscurile tratamentului în vederea luării unei decizii în cunoștință de cauză (47%)

- tratamente medicale sistemice disponibile (46%).

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente