Cancerul de plămân fără celule mici (NSCLC) – opțiuni de tratament: Ghid ESMO pentru pacienți

Obiectivele tratamentului

În NSCLC în stadiu incipient, când cancerul este prezent doar în plămân şi, astfel, considerat vindecabil, metoda principală de tratament constă în rezecţie chirurgicală (Postmus și colaboratorii, 2017). Pentru NSCLC avansat local, terapia multimodală este de obicei adoptată pentru a ajuta la reducerea în dimensiuni sau în unele cazuri la îndepărtarea completă a cancerului (Eberhardt și colaboratorii, 2015). În NSCLC metastatic, când cancerul este răspândit în alte locuri din organism, iar vindecarea nu este posibilă, se pot utiliza mai multe tipuri de tratamente sistemice antitumorale (împotriva cancerului) pentru a se încerca încetinirea creşterii tumorii şi a reduce simptomele şi a îmbunătăţi calitatea vieţii – aceasta este denumită îngrijire suportivă sau paliativă (Planchard și colaboratorii, 2018). Tratamentele pentru NSCLC includ intervenţie chirurgicală, radioterapie, chimioterapie și terapii ţintite.

Tratamentul pe care pacientul îl va primi va depinde de stadiul şi de tipul de cancer, dar şi de starea generală de sănătate şi de preferinţele pe care acesta le are  în ceea ce priveşte tratamentul, pe care le va discuta cu medicul. Este posibil ca pacientul să primească mai multe tratamente în combinaţie.

Intervenţia chirurgicală ar putea fi efectuată pentru a îndepărta tumora din NSCLC în cazul în care boala este diagnosticată devreme, în stadiu timpuriu. Tipul de operaţie propus depinde de dimensiunea şi de locul unde se află tumora (Postmus și colaboratorii, 2017):

- O rezecţie cuneiformă sau segmentară înseamnă îndepărtarea unei porţiuni foarte mici de plămân; aceasta este propusă în unele cazuri în situaţia în care cancerul este într-un stadiu foarte timpuriu.

- O lobectomie înseamnă scoaterea unuia dintre lobii plămânului; reprezintă tratamentul chirurgical standard pentru NSCLC.

- O pneumectomie înseamnă scoaterea în totalitate a unuia dintre plămâni; reprezintă o intervenţie chirurgicală (rezecţie) mai complexă decât lobectomia sau rezecţia cuneiformă (segmentară).

Chimioterapia acţionează prin intervenția asupra modului în care cresc şi se multiplică celulele canceroase. Cu toate acestea, medicamentelele din această clasă au un efect şi asupra celulelor normale. Chimioterapia poate fi administrată înainte de sau după intervenţia chirurgicală pentru NSCLC. La unele persoane se utilizează în acelaşi timp chimioterapia şi radioterapia – această strategie poartă numele de chimioradioterapie. Chimioterapia se poate administra pentru a se încerca vindecarea cancerului sau creşterea duratei de viaţă şi pentru a controla simptomele bolii (îngrijire paliativă) (Postmus și colaboratorii, 2017; Planchard și colaboratorii, 2018).

Terapiile ţintite şi terapiile antiangiogenice sunt medicamente care au acţiune de blocare a căilor specifice de transmitere a semnalelor din celulele afectate de cancer care favorizează dezvoltarea acestora (Novello și colaboratorii, 2016).

Imunoterapiile sunt tratamente care blochează căile cu acţiune de inhibare şi care restricţionează răspunsul imun al organismului împotriva cancerului; acestea contribuie la reactivarea sistemului imunitar al organismului pentru ca acesta să depisteze şi să lupte împotriva cancerului (Novello și colaboratorii, 2016).

Radioterapia este modalitatea de tratament care utilizează radiaţii ionizante, cu efect vătămător la nivelul ADNului celulelor canceroase, care provoacă moartea acestora. Poate fi utilizată în locul intervenţiei chirurgicale pentru a se încerca NSCLC în stadiu incipient. Radioterapia se poate utiliza după chimioterapie sau acestea se pot utiliza concomitent (chimioradioterapie). Radioterapia este de asemenea utilizată pentru a se obţine controlul simptomatologiei atunci când boala este mai avansată sau s-a răspândit în alte regiuni din corp. Există diferite tehnici de administrare a radioterapiei, inclusiv radioterapie stereotactică de ablație (cunoscută sub prescurtarea de SABR de la denumirea din limba engleză, stereotactic ablative radiotherapy) (atunci când este disponibilă), un tip de radioterapie cu fascicul extern care administrează cu precizie o doză înaltă de radiaţii la nivelul tumorii (Postmus și colaboratorii, 2017; Planchard și colaboratorii, 2018).

Medicul şi asistenta specializată  vor prezenta pacientului toate opţiunile de tratament disponibile care pot fi utile pentru a putea lua o decizie în cunoştinţă de cauză cu privire la cea mai bună strategie aplicabilă în cazul pacientului. Indiferent ce tratament va primi, răspunsul la acesta va fi evaluat periodic pentru a vedea cât de eficient este tratamentul şi pentru a verifica dacă beneficiile sunt mai importante decât orice reacţii adverse cu care este posibil să se confrunte.  Măsurarea răspunsului este recomandată după 6–12 săptămâni de tratament sistemic împotriva cancerului pentru NSCLC în stadiul IV. Aceasta se bazează pe repetarea testelor imagistice iniţiale care au indicat prezenţa cancerului (Novello și colaboratorii, 2016; Planchard și colaboratorii, 2018).

Sursa: https://www.esmo.org/content/download/303704/6040931/1/RO-Cancerul-de-Plaman-Fara-Celule-Mici-Ghidul-pentru-Pacienti.pdf

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente