Diferențele de sex și riscul de evenimente adverse grave la pacienții oncologici

evenimente adverse tratament oncologic

Femeile prezintă mai multe evenimente adverse (EA) în urma chimioterapiei decât bărbații, dar puține studii au investigat diferențele de sex în cazul terapiilor imune sau țintite.

Diferențele dintre sexe în ceea ce privește răspunsul la tratamentul oncologic au fost observate în mai multe situații de boală. Cu toate acestea, în ciuda dovezilor din ce în ce mai numeroase care identifică sexul pacientului ca fiind un factor de predicție a sechelelor bolii, sexul este rareori inclus în evaluarea riscului. Potrivit autorilor studiului „Diferențele de sex referitoare la riscul de apariție a evenimentelor adverse severe la pacienții care urmează un tratament de imunoterapie, terapie țintită sau chimioterapie în cadrul studiilor clinice de cancer”, „acest lucru este surprinzător, având în vedere individualizarea sporită a tratamentelor într-o eră a medicinei de precizie”.

Conform studiului, „femeile prezintă mai multe evenimente adverse (EA) în urma chimioterapiei decât bărbații, dar puține studii au investigat diferențele de sex în cazul terapiilor imune sau țintite. Astfel, au fost examinate  EA în funcție de sex în diferite domenii de tratament în studiile clinice SWOG de fază II și III desfășurate între 1980 și 2019, excluzând cancerele specifice sexului. Au fost clasificate codurile EA și gradul de clasificare folosind criteriile comune de terminologie pentru evenimente adverse. EA simptomatice au fost definite ca fiind cele aliniate la Patient-Reported Outcome-Common Terminology Criteria for Adverse Events a Institutului Național de Cancer; EA pe bază de laborator sau observabile / măsurabile au fost desemnate ca fiind obiective (hematologice versus nonhematologice). S-a utilizat regresia logistică multivariabilă, ajustându-se pentru vârstă, rasă și prognosticul bolii. Au fost examinate 13 categorii de EA simptomatice și 14 categorii obiective”.

În total, au fost analizați 23.296 de pacienți (femei, 8.838 [37,9%]; bărbați, 14.458 [62,1%]) din 202 studii care au prezentat 274.688 de EA; 17.417 au urmat chimioterapie, 2.319  imunoterapie și 3.560  terapie țintită. În total, 64,6% (n = 15.051) au prezentat unul sau mai multe EA severe (grad ≥ 3). Rezultatele obținute se prezintă astfel: „femeile au avut un risc cu 34% mai mare de apariție a EA severe în comparație cu bărbații, inclusiv un risc cu 49% mai mare în rândul celor care au urmat imunoterapie. Femeile au înregistrat un risc crescut de evenimente adverse simptomatice severe în cazul tuturor tratamentelor, în special al imunoterapiei. De asemenea, femeile care au făcut chimioterapie sau imunoterapie au prezentat un număr crescut de EA hematologice severe. Nu s-au constatat diferențe semnificative din punct de vedere statistic între sexe în ceea ce privește riscul de EA nehematologice”.

Autorii subliniază faptul că „studiul a arătat că femeile prezintă un risc substanțial mai mare de evenimente adverse simptomatice severe în mai multe domenii de tratament, inclusiv la cele care primesc terapie cu inhibitori ai punctelor de control imunitar și terapii țintite cu inhibitori de kinază. De fapt, femeile care au urmat imunoterapie au avut un risc cu 66% mai mare de EA simptomatice în comparație cu bărbații. Mai mult, femeile au fost mai susceptibile de a prezenta EA hematologice severe când au avut ca tratamente chimioterapia și imunoterapia. Aceste rezultate sunt consistente datorită amplorii datelor, a dimensiunii mari a eșantionului și a calității datelor prospective, bazate pe studii clinice”.

De asemenea, ei atrag atenția că „principalele agenții de reglementare și de consultanță în materie de cercetare guvernamentale din SUA, inclusiv National Institutes of Health și FDA, au emis directive și recomandări pentru a înțelege mai bine posibilele diferențe de rezultate ale bolii între bărbați și femei. Identificarea posibilelor diferențe legate de sex ar putea conduce la potențiale intervenții specifice sexului. Există mai multe explicații posibile pentru diferențele de sex în ceea ce privește EA. De exemplu, având în vedere diferențele corporale, femeile ar putea primi o doză relativă mai mare, deși, lucru important, am inclus ajustarea covariabilității pentru starea de obezitate pentru a ține cont de tipul corporal. S-a sugerat că aderența la medicație pentru terapiile orale poate diferi în funcție de sex, deși acest lucru s-ar putea să nu se aplice atât de mult în cadrul studiului. În cele din urmă, pot exista prejudecăți în raportarea sau interpretarea EA sau bărbații și femeile pot raporta în mod diferențiat EA din cauza unor potențiale diferențe legate de sex în ceea ce privește percepția simptomelor. Cu toate acestea, în studiul prezentat, EA hematologice evaluate obiectiv au fost, de asemenea, mai frecvent întâlnite la femei”.

În concluzie, „severitatea mai mare atât a EA simptomatice, cât și a EA hematologice la femei, în cadrul multiplelor modalități de tratament, indică faptul că există diferențe mari între sexe. Acest lucru s-ar putea datora diferențelor în ceea ce privește EA raportate, farmacogenomica metabolismului/ dispoziției la medicamente, doza totală primită și/sau aderența la tratament. Diferențe deosebit de mari între sexe au fost observate în cazul pacienților care au urmat  imunoterapie, ceea ce sugerează că studierea evenimentelor adverse ale acestor agenți este o prioritate”.

Sursa: https://ascopubs.org/doi/full/10.1200/JCO.21.02377

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente