Cheagurile de sânge – principala cauză de mortalitate la bolnavii oncologici

cheagurile de sange si cancerul

Cheagurile de sânge afectează milioane de persoane la nivel global, 1 din 5 apărând din cauza unei forme de cancer sau al tratamentului necesar afecțiunii maligne.

Cheagurile de sânge reprezintă principala cauză de deces la persoanele cu cancer. Din fericire, cheagurile pot fi tratate, iar diagnosticul rapid și tratamentul pot reduce complicațiile, inclusiv riscul de deces.

Riscul de apariție a unui cheag de sânge periculos este mai mare în primele luni după diagnosticarea cancerului, perioadă în care, în general, începe tratamentul. Dintre persoanele afectate de cancer, rata de supraviețuire este mai mică la cele care au și cheaguri de sânge.

Tipuri și stadii de cancer

Anumite cancere solide, printre care cel de pancreas, stomac, creier, plămâni, uter, ovare sau rinichi, dar și hematologice, precum limfomul sau mielomul, vin cu un risc mai mare de cheaguri de sânge. Cu cât este mai crescut stadiul bolii, cu atât este mai mare riscul de apariție a unui cheag de sânge.

Tipuri de tratamente oncologice

Tipul de tratament oncologic pe care îl urmați poate crește riscul de apariție a unui cheag de sânge. Tratamentele care implică spitalizare, intervenții chirurgicale, chimioterapie, terapii hormonale sau montarea de catetere pot crește riscul de cheaguri sanguine.

Factori de risc pentru cheagurile de sânge

  • Istoric familial de cheaguri sanguine sau afecțiuni de coagulare moștenite
  • Spitalizarea în urma unei boli sau intervenții chirurgicale majore, mai ales la nivelul pelvisului, abdomenului, șoldului sau genunchilor
  • Oase rupte sau răni musculare severe
  • Trauma fizică severă, precum un accident auto
  • Afecțiuni medicale grave, precum bolile cardiovasculare, bolile pulmonare sau diabetul
  • Statul prea mult pe loc, mai ales în timpul călătoriilor mai lungi de 4 ore, în special cu picioarele încrucișate
  • Alte cauze de imobilitate, precum odihna la pat prelungită
  • Greutatea excesivă și obezitatea
  • Fumatul

Ce pot face pacienții cu cancer pentru a reduce riscul de cheaguri sanguine?

Riscul apariției unui cheag de sânge periculos este mai mare în primele luni după diagnosticarea cancerului, dar se pot lua măsuri de preîntâmpinare a acestui pericol. Cunoașterea riscului, semnelor și simptomelor unui cheag sanguin poate ajuta pacienții oncologici să discute despre această problemă cu echipa medicală.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente