Cheagurile de sânge reprezintă principala cauză de deces la persoanele cu cancer. Din fericire, cheagurile pot fi tratate, iar diagnosticul rapid și tratamentul pot reduce complicațiile, inclusiv riscul de deces.
Riscul de apariție a unui cheag de sânge periculos este mai mare în primele luni după diagnosticarea cancerului, perioadă în care, în general, începe tratamentul. Dintre persoanele afectate de cancer, rata de supraviețuire este mai mică la cele care au și cheaguri de sânge.
Anumite cancere solide, printre care cel de pancreas, stomac, creier, plămâni, uter, ovare sau rinichi, dar și hematologice, precum limfomul sau mielomul, vin cu un risc mai mare de cheaguri de sânge. Cu cât este mai crescut stadiul bolii, cu atât este mai mare riscul de apariție a unui cheag de sânge.
Tipul de tratament oncologic pe care îl urmați poate crește riscul de apariție a unui cheag de sânge. Tratamentele care implică spitalizare, intervenții chirurgicale, chimioterapie, terapii hormonale sau montarea de catetere pot crește riscul de cheaguri sanguine.
Riscul apariției unui cheag de sânge periculos este mai mare în primele luni după diagnosticarea cancerului, dar se pot lua măsuri de preîntâmpinare a acestui pericol. Cunoașterea riscului, semnelor și simptomelor unui cheag sanguin poate ajuta pacienții oncologici să discute despre această problemă cu echipa medicală.