Cancerul de sân: intervenția chirurgicală și calitatea vieții

Intervenția chirurgicală în cancerul de sân

Tipul de intervenție chirurgicală pe care o aleg femeile tinere cu cancer de sân în stadiu incipient poate afecta calitatea vieții lor ani mai târziu, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii au constatat că femeile care au apelat la extirparea chirurgicală a unui sân sau ambilor (mastectomie unilaterală sau bilaterală) au obținut scoruri mai mici la un sondaj privind calitatea vieții, ceea ce indică o calitate mai proastă a vieții, decât femeile care au fost supuse unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta doar tumora și o parte din țesutul sănătos din apropiere (operație de conservare a sânului). Cercetătorii au trimis un chestionar numit BREAST-Q la 560 de tinere supraviețuitoare ale cancerului de sân (femei cu vârsta sub 40 de ani la momentul diagnosticului) pentru a fi completat ca parte a monitorizării lor. Femeile au fost întrebate despre mai multe subiecte, inclusiv despre satisfacția față de sânii lor după operație, bunăstarea psihosocială (de exemplu, nivelul de anxietate) și bunăstarea sexuală. În fiecare dintre aceste domenii, răspunsurile au fost diferite în funcție de faptul că o femeie a suferit o operație de conservare a sânilor, o mastectomie unilaterală sau o mastectomie bilaterală. Femeile care au suferit o mastectomie urmată de radioterapie au raportat cele mai mici scoruri, indicând o calitate mai proastă a vieții, potrivit rezultatelor publicate în JAMA Surgery.

"Alegerile chirurgicale pe care le fac femeile cu cancer de sân pot avea un impact asupra calității vieții lor pe termen lung. În calitate de medici, trebuie să purtăm conversații cu pacientele noastre despre opțiunile chirurgicale, astfel încât să le ajutăm să înțeleagă cum tratamentul pe care îl aleg le-ar putea afecta calitatea vieții", a declarat dr.  Laura Dominici, chirurg la Dana-Farber Brigham Cancer Center, care a condus studiul.

Selectarea unei strategii de tratament chirurgical

Femeile diagnosticate cu cancer de sân în stadiu incipient au adesea posibilitatea de a alege între tratamentele chirurgicale. Studiile au arătat că diferitele abordări chirurgicale au rate de supraviețuire similare și riscuri comparabile de revenire a cancerului. Cu toate acestea, complicațiile chirurgicale apar mai frecvent în cazul mastectomiei decât în cazul operației de conservare a sânului. În ciuda rezultatelor similare, un număr tot mai mare de femei cu cancer de sân în stadiu incipient din Statele Unite aleg mastectomia. Aceasta include femeile cu cancer în stadiu incipient la un sân care aleg să fie supuse unei mastectomii profilactice contralaterale - operație prin care se îndepărtează celălalt sân (sănătos). Într-adevăr, majoritatea participantelor la studiu au avut cancer de sân în stadiu incipient și multe dintre ele ar fi fost candidate pentru o intervenție chirurgicală de conservare a sânului, cum ar fi o lumpectomie, a explicat dr. Dominici. Cu toate acestea, 72% au ales să facă o mastectomie (20% au ales o mastectomie unilaterală și 52% au ales una bilaterală) și 28% au ales să facă o operație de conservare a sânului.

Participantele la studiu au completat chestionarul BREAST-Q la o medie de 5,8 ani după diagnosticul de cancer. Cele mai multe erau de culoare albă, căsătorite, au declarat că se simțeau confortabil din punct de vedere financiar și aveau studii superioare. Chestionarul le cere pacienților să evalueze o serie de aspecte pe o scară de la 0 la 100, scorurile mai mari reprezentând un rezultat mai favorabil.

Includerea rezultatelor studiului în consilierea pacienților

Rezultatele noului studiu ar trebui să fie încorporate în consilierea pacienților, a declarat dr. Monica Morrow, chirurg la Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Scorurile mai mici ale calității vieții după mastectomie în comparație cu terapia de conservare a sânului ar trebui incluse în discuțiile despre meritele mastectomiei față de terapia de conservare a sânului, a adăugat dr. Morrow.

Ea a subliniat că femeile cu cancer de sân în stadiu incipient au un risc scăzut de a dezvolta cancer la celălalt sân (contralateral). Această informație ar trebui să fie transmisă pacientelor împreună cu lipsa de beneficii în materie de supraviețuire și riscul mai mare de complicații chirurgicale în cazul mastectomiei, a scris ea. "Recomandarea unui chirurg împotriva mastectomiei profilactice contralaterale este un factor puternic de descurajare împotriva utilizării procedurii", a mai declarat ea.

Tendințe în chirurgia cancerului de sân

La fel cum mastectomiile au devenit tot mai frecvente, și utilizarea radioterapiei după mastectomie a crescut. Având în vedere aceste tendințe, constatarea studiului privind scăderea satisfacției mamare în rândul femeilor care au suferit o mastectomie - și în special în rândul celor care sunt supuse radioterapiei după reconstrucția mamară - este "îngrijorătoare", au scris cercetătorii. "Este important pentru noi să le putem spune pacientelor că, potențial, vor avea o calitate mai slabă a vieții dacă aleg mastectomia și, în special, dacă primesc radiații după mastectomie", a declarat dr. Dominici. Rezultatele acestui studiu subliniază importanța efectuării de cercetări pe supraviețuitoarele cancerului, astfel încât femeile care se gândesc la o intervenție chirurgicală la sân să poată fi informate cu privire la aspectele legate de calitatea vieții, a declarat Emily Tonorezos, doctor în medicină, director al Biroului de Supraviețuire a Cancerului din cadrul NCI. "Dacă femeile ar lua în considerare doar riscul de reapariție a cancerului, aceste opțiuni de tratament chirurgical par similare", a continuat dr. Tonorezos. Dar apar diferențe importante atunci când luăm în considerare satisfacția și bunăstarea pacientului pe termen lung. O limitare a studiului a fost faptul că participantele au completat chestionarul doar la un singur moment în timp, a remarcat dr. Tonorezos. O alta a fost faptul că cercetătorii nu cunoșteau calitatea vieții participanților în momentul în care au ales intervenția chirurgicală. Cercetătorii nu au știut nici de ce participanții au ales un tratament în locul altuia. Rezultatele ar putea să nu fie aplicabile pe scară largă la femei dincolo de tipul de paciente din studiu (de exemplu, albe, căsătorite, cu studii superioare), au remarcat cercetătorii. "În trecut, s-ar putea să nu fi petrecut atât de mult timp discutând cu femeile despre calitatea vieții pe cât am fi putut", a spus dr. Dominici. "Acest studiu demonstrează importanța purtării acestor discuții cu pacientele noastre".

Sursa: https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2021/breast-cancer-mastectomy-quality-of-life?cid=eb_govdel

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente