Cancer de sân: educație și ecografii mamare gratuite pentru femei

cancer de sân educație și mamografii gratuite

În luna luptei împotriva cancerului de sân, sute de femei din București, Cluj, Timișoara și Iași au învățat cum se face corect autopalparea sânilor, cu ajutorul unor mulaje anatomice.

Cancer de sân. În cadrul campaniei ”Are nevoie de tine. Vorbește cu ea”, 150 de femei din cele patru orașe au beneficiat de ecografii mamare gratuite. „Ecografia și mamografia sunt investigații imagistice extrem de importante pentru a evalua sănătatea sânilor. Cu ajutorul acestora, medicii cu experiență în senologie pot vizualiza anumite modificări de la nivelul glandei mamare și pot recomanda investigații suplimentare pentru a stabili un diagnostic de certitudine”, a explicat dr. Isabela Botea, medic specialist în imagistică și radiologie medicală.

Examinările au fost realizate în cadrul celei de-a treia ediții a campaniei ”Are nevoie de tine. Vorbește cu ea”.  „Mă bucur că anul acesta, în ciuda pandemiei, am reușit ducem mesajul campaniei în mai multe orașe din țară. Avem un număr mare de femei depistate cu cancer de sân, un cancer care, diagnosticat în fază incipientă, are șanse mari de vindecare. De altfel, femeile diagnosticate trebuie să știe că nu sunt singure în lupta cu boala, iar noi, ca bărbați, ar trebui să avem grijă de doamnele din viața noastră pentru ca acest diagnostic să le ocolească sau să fie depistat în fază incipientă”, a declarat Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), unul dintre organizatorii campaniei.

„Cancerul de sân, în ultimii ani, poate fi privit și ca o poveste a speranței. Tratamentele sunt din ce în ce mai bune, comportamentul preventiv începe să fie din ce în ce mai prezent în rândul femeilor, iar aici sigur ajută foarte mult și aceste campanii de promovare a autopalpării și vizitelor la medic”, a completat dr. Daniela Zob, medic primar oncolog la Institutul Oncologic București.

5,000 de euro strânși din licitarea echipamentului speranței

Acestei campanii i s-a alăturat și echipa de baschet U-BT Cluj. În semn de susținere a proiectului, jucătorii echipei au purtat echipamente roz la două dintre meciurile din luna octombrie, iar Carmen Mihalca, una dintre supraviețuitoarele cancerului de sân, a aruncat prima minge în meciul cu CSM CSU Oradea. După cel de-al doilea meci, cu Dinamo București, echipamentele au fost scoase la licitație și s-au strâns nu mai puțin de 5.000 de euro.

Pentru informații suplimentare despre cancerul de sân, accesați www.canceruldesan.ro

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente