Terapiile celulare, progres major în tratamentul cancerului

Terapiile celulare- prof. dr. Alina Tănase

Terapiile personalizate în cancerele hematologice au devenit o rutină în toată lumea. Introducerea în România a terapiilor celulare – CAR T – este un pas uriaș în tratamentul neoplaziilor hematologice refractare la orice alt tip de tratament.

Terapiile personalizate în cancerele hematologice. Ministerul Sănătății a aprobat înființarea și componența Comisiei de terapii celulare, al cărei președinte a fost desemnat prof. dr. Alina Daniela Tănase, medic primar hematolog şi director medical al Institutului Clinic Fundeni. Care sunt beneficiile terapiilor celulare a explicat specialistul într-un interviu acordat revistei Politici de Sănătate, ediția specială dedicată Oncologiei.

Care este necesitatea, în România, de administrare a acestor terapii celulare?

Spre deosebire de terapiile oncologice convenționale (chimioterapie, radioterapie), terapiile celulare reprezintă o metodă nouă de tratament, care folosește capacitatea sistemului imun de a recunoaște și distruge celulele tumorale. Implementarea terapiilor inovatoare și eficiente în practica medicală hemato-oncologică este o necesitate a zilelor noastre. Terapiile CAR-T reprezintă o șansă pentru pacienții cu cancere hematologice avansate, refractare, reprezentând un progres major în felul în care medicii și cercetătorii privesc tratamentul cancerului.

Rezultatele studiilor clinice au generat interes în sfera malignităților hematologice, fiind înregistrate, la ora actuală, primele 3 terapii celulare comerciale pentru leucemia acută limfoblastică cu celulă B la copil și adultul tânăr și limfoamele non-Hodgkin (limfomul cu celule mari B, limfomul de manta).

Avem suficiente centre de expertiză sau compartimente unde pot fi administrate astfel de terapii? Cum poate fi dezvoltat un astfel de centru?

Aceste terapii pot fi administrate în centrele de transplant de celule stem hematopoietice din România, unde există deja experiență cu recoltarea și administratea celulelor stem. Este nevoie de o echipă de îngrijire multidisciplinară și de acces rapid într-o secție de terapie intensivă, deoarece aceste terapii pot da efecte adverse majore. Pentru a putea administra aceste terapii celulare este nevoie de o acreditare internațională.

Cât de important este tratamentul adecvat/personalizat în supraviețuirea fără progresie/ menținerea remisiei?

Terapia CAR-T (chimeric antigen receptor-T) reprezintă o descoperire majoră, fiind totodată terapie celulară, genică și imunologică, prototip de „Medicină personalizată”. Este un medicament „viu”, personalizat, cu rezultate pozitive durabile în cazul unor pacienți care nu mai aveau alte opțiuni terapeutice.  Sunt studii care arată că, după obținerea unei remisiuni de boală cu o astfel de terapie, se indică efectuarea unui transplant de celule stem, metodă validată de tratamente curative. Fără a obține remisiunea bolii însă, transplantul nu are șanse bune de reușită pe termen lung.

Interviul complet - AICI.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente