Ziua supraviețuitorilor de cancer, marcată și în Europa

Țări din întreaga lume - inclusiv SUA, Canada, India, Africa de Sud și Australia - marchează deja Ziua supraviețuitorilor de cancer în prima duminică din iunie. „Mi-ar face plăcere să analizez modul în care și Europa s-ar putea alătura acestor sărbători anuale,” a declarat Stella Kiriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, în cadrul webinarului „20 de milioane de motive pentru a discuta despre viața după cancer: Instituirea unei zile europene a supraviețuitorilor”, organizat de  European Cancer Patient Coalition (ECPC).

Anul trecut, evenimentul organizat de ECPC privind viața după cancer și eliminarea discriminării a contribuit la creșterea gradului de conștientizare a problemelor legate de supraviețuirea cancerului în UE și a solicitat oficializarea unei Zile europene a supraviețuitorilor de cancer. În acest an, webinarul a urmărit să ofere un impuls pentru instituirea oficială a unei Zile europene anuale a supraviețuitorilor de cancer, urmând exemplul mai multor zile naționale ale supraviețuitorilor de cancer ce reunesc comunități din întreaga lume pentru a recunoaște supraviețuitorii și provocările cu care se confruntă și pentru a sărbători viața după cancer. În ciuda progreselor în diagnosticarea cancerului și a terapiilor eficiente care au contribuit la creșterea ratelor de supraviețuire, supraviețuitorii de cancer continuă să se confrunte cu provocări semnificative. „În ultimii ani, am fost martorii unor progrese constante în ceea ce privește vindecarea cancerului și supraviețuirea pe termen lung a pacienților cu cancer. Numărul tot mai mare de supraviețuitori ai cancerului ne face pe toți să fim optimiști pentru viitor. Cu toate acestea, pentru mulți dintre cei care au trecut printr-o experiență de cancer, familiile și îngrijitorii se confruntă încă cu provocări dificile. Provocări cum ar fi impactul psihosocial al tratamentelor, nevoia de reabilitare, suferința emoțională frecventă, anxietatea cu privire la recurența tumorii, un nou diagnostic de boală metastatică”, a declarat comisarul european.

Calitatea vieții supraviețuitorilor – pilon esențial al Planului european de combatere a cancerului

Conform Planului european de combatere a cancerului, afecțiunea oncologică ar trebui abordată pe întregul ei parcurs, de la prevenire la îmbunătățirea calității vieții pacienților și supraviețuitorilor de cancer. De fapt, asigurarea faptului că supraviețuitorii  trăiesc o viață lungă și împlinită, fără discriminare și fără obstacole nedrepte, este de o importanță majoră.  Alte acțiuni axate pe calitatea vieții implică:

-        Lansarea unui studiu privind revenirea la locul de muncă a pacienților/supraviețuitorilor de cancer, care analizează politicile naționale de ocupare a forței de muncă și de protecție socială.

-        Abordarea drepturilor pacienților și supraviețuitorilor de cancer considerați ca fiind persoane cu handicap, dacă este necesar, în cadrul Strategiei UE privind drepturile persoanelor cu handicap; și

-        Asigurarea implementării depline a Directivei privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru părinți și îngrijitori.

”Instituirea unei zile europene a supraviețuitorilor de cancer reprezintă un pas înainte în implementarea țintelor și obiectivelor Planului UE de combatere a cancerului,” a declarat europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele Intergrupului pentru lupta împotriva cancerului din PE. De asemenea, Antonella Cardone, directorul ECPC, a adresat un apel către Comisia Europeană și Parlamentul European "să sprijine instituirea unei zile europene a supraviețuitorilor de cancer, punerea în aplicare a Planului UE de combatere a cancerului și să instituie politici adecvate pentru a asigura reintegrarea supraviețuitorilor de cancer”.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente