Ziua Mondială a Ginecologiei: controale periodice pentru prevenirea cancerului

Ziua Mondială a Ginecologiei Oncologice

Ziua Mondială a Ginecologiei. România se află pe locul I în Europa la rata deceselor din cauza cancerului de col uterin, cancerul ginecologic cu cea mai mare incidență, în ciuda faptului că este prevenibil.

În 20 septembrie, de Ziua Mondială a Ginecologiei Oncologice, mii de paciente, supravieţuitoare, zeci de ONG-uri, precum şi grupuri de profesioniști și experți din domeniul medical din peste 25 de țări se alătură iniţiativei Societăţii Europeane de Ginecologie Oncologică (Euroepan Society for Ginaecologic Oncology – ESGO) și Rețelei Europeane a Grupurilor de Militanți împotriva Cancerelor Ginecologice (European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups -ENGAGe), susținând împreună un singur obiectiv - creșterea gradului de conștientizare asupra cancerelor ginecologice.

Mesajul din acest an al co-iniţiatorului Zilei Mondiale a Ginecologiei Oncologice, prof. Murat Gultekin, co-președintele ENGAGe, este simplu: „Informația este putere, dar comunicarea este soluția! Discutați cu medicul dumneavoastră, nu vă fie teamă să căutați informații despre cancerele ginecologice și să vă efectuați periodic controalele pentru prevenirea cancerului. De aceea, #GOforprevention va fi al doilea hashtag principal al Zilei Mondiale GO.

Grupul de suport „Speranţa” al femeilor cu cancere ginecologice, parte a Asociaţiei „Îngrijire acasă”, îndeamnă femeile să facă urgent un control ginecologic atunci când sesizează că ceva nu este în ordine cu corpul lor. „Pandemia de COVID-19 nu trebuie să ne împiedice să mergem la ginecolog dacă simţim că ceva nu este în ordine cu noi sau să facem controlul ginecologic anual, chiar dacă nu avem simptome sau semne specifice. Facem un apel la femeile din România să lase teama și jena, să ceară medicului de familie trimitere la specialist și să facă anual un control ginecologioc, indiferent dacă sunt la vârsta fertilă sau la menopauză. Orice afecţiune ginecologică diagnosticată în în fază incipentă sau stadiu premalign, poate fi tratată cu succes şi poate salva viaţa. Sănătatea noastră este în primul rând responsabilitatea fiecăreia dintre noi și o obligație morală față de cei dragi ai noștri, fiindcă viața lor de zi cu zi gravitează în jurul nostru, ca mame, fiice sau partenere de viață. Acționând astfel, acum vom avea impact asupra viitorului – o lume fără cancere ginecologice!” a spus Simona Ene, co-fondator şi preşedinte al asociaţiei.

Din luna august 2021, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbarcea” Brașov oferă trei pachete de servicii în cadrul Ambulatoriului de specialitate, ca urmare a contractului de finanțare semnat cu Ministerul Sănătății prin CAS Brașov pe anul 2021-2022.

„Încercăm să revenim la normalitate și să redeschidem Ambulatoriul de specialitate al spitalului pentru pacientele noastre. A fost o perioadă dificilă în care multe femei și-au neglijat starea de sănătate neîndrăznind sau neavând posibilitatea de a merge la medic, ceea ce pentru cazurile confirmate sau suspiciunile oncologice a însemnat pierderea unui timp prețios. Contractul semnat acum cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate ne oferă posibilitatea să venim în sprijinul pacientelor și să le oferim o gamă mai variată de investigații, demonstrând astfel că și la un spital public pot beneficia de servicii de calitate, la prețuri modice, stabilite de CAS. Compartimentele de Radiologie și Anatomie patologică au beneficiat de noi dotări în ultima perioadă, mulțumită colaborării foarte bune cu Consiliul Județean Brașov, ceea ce ne permite să concurăm serviciile private care priveşte sănătatea femeii”, declară managerul Maternității Brașov, dr. Preda Mircea.

Peste 1,3 milioane de femei din întreaga lume au fost diagnosticate cu cancere ginecologice în 2018: aproximativ 44% cu cancer de col uterin, 23% cazuri noi de cancer ovarian, 29% cu cancer endometrial și mai puțin de 5% au fost diagnosticate cu alte tipuri de cancere ginecologice, de exemplu vulvar și cancer de vagin. În Europa au fost diagnosticate 21% din cazurile noi în 2018.

Cancerul de col uterin reprezintă 67% din aceste cazuri, 311.000 femei și-au pierdut viața în 2018. În întreaga lume și-au pierdut viața 468.000 de femei din cauza cancerelor ginecologice în 2018.

România se află pe locul I în Europa la rata deceselor din cauza cancerului de col uterin, cancerul ginecologic cu cea mai mare incidență în ciuda faptului că este prevenibil, având afecțiuni precursoare, tratabile și vindecabile, existând posibilitatea vaccinării împotriva virusului HPV, infecția cu acesta fiind considerată generatorul în cea mai mare parte a acestui tip de cancer.

Asociația “Îngrijire Acasă” din Brașov este membră a Rețelei Europene a Grupurilor de Militanți împotriva Cancerelor Ginecologice (ENGAGe).

Asociația, prin activitățile sale, susține acest demers al ESGO - ENGAGe, desfășurând încă de la înființare activități de educație publică pentru sănătate, abordând și tematica gineco-oncologică și asigurând educație, îndrumare și suportul emoțional pentru femeile diagnosticate cu cancere ginecologice şi familiilor acestora.

Mai multe despre Societatea Europeană pentru Ginecologie Oncologică (ESGO) https://www.esgo.org/.

Mai multe despre Rețeaua Europeană a Grupurilor de Militanți împotriva Cancerelor Ginecologice (ENGAGe) https://www.esgo.org/network/engage/.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente