Ziua de luptă împotriva cancerului: măsuri pentru reducerea impactului bolii

În ultimii ani s-au alocat resurse și s-au depus eforturi pentru dezvoltarea unor programe de screening pentru cancerul de sân și pentru cel de col uterin.

”Există măsuri disponibile pentru a susține combaterea cancerului. Datele European Cancer Information System arată că, în următorii 20 de ani, numărul de cazuri noi de cancer ar putea crește cu 55% la nivel global, iar în Europa cu 22,5%.(…) Pe de altă parte, depistarea timpurie a cancerului permite o rată mai mare de vindecare. Iar aici, desigur, avem nevoie de programe naţionale de screening prin care să putem face o diagnosticare precoce a bolii. În fine, un alt instrument de luptă este tratamentul bolii de cancer. Iar aici, este necesar să putem oferi un acces mai facil al bolnavilor la tratamentele împotriva cancerului într-o fază timpurie”, a avertizat Nicolae Ciucă, președintele Senatului, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.

Mortalitatea prin cancer este peste media UE și a crescut pentru șase tipuri de cancer din anul 2000. Cancerul reprezintă a doua cea mai comună cauză de deces în rândul femeilor din România (după bolile cardiovasculare).

Datele ECIS (European Cancer Information System) arată că, în România, în medie, o femeie primește diagnosticul de cancer la fiecare 12 minute, iar la fiecare 20 de minute o femeie moare din cauza cancerului.

”Să nu uităm că această boală afectează nu doar sănătatea fizică, ci și bunăstarea emoțională și socială a pacientelor, având un impact profund și asupra familiilor lor și comunităților. De aceea, este imperativ să continuăm lupta pentru a reduce această povară a cancerului. Prevenția și diagnosticul precoce sunt fundamentale în demersul nostru pentru a reduce impactul devastator al acestei maladii asupra societății noastre”, a afirmat conf. dr. Diana Păun, consilier prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

În timp ce, la noi, mortalitatea prin cancer a scăzut cu 1% în rândul bărbaților și a crescut cu 1% în rândul femeilor în perioada 2011-2019, în UE ea a scăzut cu 10 % în rândul bărbaților și cu 5 % în rândul femeilor.

”Avem opțiuni terapeutice din ce în ce mai performante care, în condițiile în care sunt aplicate în faze incipiente ale cancerului, pot avea rezultate spectaculoase, iar rata de supraviețuire să fie una foarte înaltă. Este necesar un plan mult mai detaliat pentru următorii ani, astfel încât bolnavii de cancer să vadă o îmbunătăţire considerabilă a diagnosticării, a accesului la tratament şi a felului în care serviciile de sănătate din domeniul oncologiei funcţionează în România”, a menționat dr. Cristian Bușoi, președinte Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente