În programul evenimentului sunt sesiuni științifice legate de tumorile mamare, gineco-oncologie, digestive, pulmonare, urogenitale, cutanate, îngrijiri paliative în managementul pacientului oncologic, dar și sesiuni speciale dedicate asistenților.
”Trebuie să ne dublăm eforturile și să ducem Institutul mai departe, în ceea ce trebuie să fie el – o organizație reprezentativă pentru învățământul oncologic, pentru cercetarea oncologică din România și pentru tratamentele care se desfășoară aici. Vom depune toate eforturile pentru a se merge mai departe în aceste direcții”, a declarat managerul Institutului, dr. Bogdan Tănase, în deschiderea evenimentului.
Conferința de anul acesta are ca temă generală “Rolul tumor boardului în medicina personalizată”. ”Ne dorim ca noțiunea de tumor board să devină bază atât pentru studenții și rezidenții pe care îi pregătim în domeniile oncologiei, cât și pentru colegii noștri medici care se află în activitate, în așa fel încât să spunem că și în România evaluarea pacientului în comisie oncologică devine regula. Această evaluare va aduce beneficiu în primul rând pentru pacienți”, a explicat prof. asoc. dr. Laurențiu Simion, președinte Comitet Științific eveniment, șef secție Chirurgie I IOB.
”Astăzi este absolut obligatoriu abordul multidisciplilinar al pacientului oncologic. Tendința evoluției medicinii este către afecțiuni pe care le tratează nu un medic, ci din ce în ce mai mult o echipă, ce participă la diagnosticul și tratamentul bolnavului. Un astfel de abord caracterizează oncologia modernă”, a afirmat și prof. dr. Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, director ştiinţific al Institutului Clinic Fundeni.
Zilele IOB: Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, a anunțat inițierea unui protocol cu Primăria Sectorului 2 și managementul celor trei spitale de pe platforma Fundeni pentru a întreține cele 25 de hectare de teren din jurul acestor unități. ”De asemenea, îmi doresc crearea unui acord-cadru de colaborare între spitalele ASSMB și Institutul Oncologic, cu rol în evaluarea clinică și stabilirea indicației terapeutice pentru pacienții diagnosticați cu cancer în spitalele din subordinea Primăriei Capitalei. Îmi doresc să îmbunătățim accesul la tratament și gradul de informare al pacienților oncologici, care au nevoie de sprijin suplimentar îngrijirilor medicale. Aș dori să realizăm împreună o rețea de navigatori ai pacientului oncologic, a cărei activitate să vină în completarea actului medical”, a declarat Horia Tomescu.