Registrele populaționale de cancer (PBCR) joacă un rol fundamental în controlul cancerului. Acestea colectează date pentru a compila informații privind apariția, amploarea și rezultatul cancerului în populații definite geografic. În timp ce raportarea de bază privind incidența cancerului și supraviețuirea în funcție de tipul de cancer este extrem de utilă, alți factori de prognostic, inclusiv stadiul, biomarkerii, comorbiditățile, tratamentul și parametrii socioeconomici sunt esențiali pentru a evalua, a înțelege și, în cele din urmă, a reduce variația rezultatelor observate în diferite populații.
Pentru a explora practicile actuale de colectare a datelor ale PBCR-urilor din întreaga lume și pentru a înțelege provocările și direcțiile lor viitoare, o echipă multinațională de cercetători a efectuat un sondaj pe internet în colaborare cu Inițiativa globală pentru dezvoltarea registrelor de cancer (GICR) condusă de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), Asociația Internațională a Registrelor de Cancer (IACR) și Asociația Nord-Americană a Registrelor Centrale de Cancer (NAACCR).
Din cele 268 de PBCR-uri invitate, 141 de PBCR-uri au răspuns la sondaj. Deși aproape toate PBCR au raportat colectarea variabilelor de bază pentru fiecare cancer (data incidenței, baza diagnosticului, topografia, morfologia și comportamentul tumorii), mai puține colectează data decesului, stadiul, tratamentul, biomarkerii și parametrii socioeconomici, această problemă fiind mai pronunțată în LMIC. Majoritatea PBCR au confirmat raportarea incidenței cancerului, dar numai 60% publică rezultatele privind supraviețuirea. Alte rezultate, cum ar fi recurența și măsurile privind rezultatele raportate de pacienți, au fost rareori disponibile.
În acest sens, concluzia echipei de cercetare este că „există o nevoie clară de dezvoltare și sprijin susținut pentru a maximiza capacitatea PBCR-urilor de a colecta date și/sau de a extinde aria de acoperire, în mod ideal prin investiții semnificative în legislație, resurse financiare, umane și tehnologice pentru a asigura și a optimiza potențialul lor în controlul cancerului.”