Unde se pot face mamografii și ecografii mamare în contract cu Casa. Lista furnizorilor la nivel național

Mamografia și ecografia mamară sunt esențiale pentru depistarea în stadiu cât mai incipient a cancerului de sân, dar și pentru monitorizarea bolii.

Pentru femeile simptomatice, medicul de familie poate recomanda efectuarea mamografiei digitale și/sau a ecografiei mamare.

Investigațiile efectuate în baza biletelor de trimitere pentru servicii medicale paraclinice care au marcat de către medicul trimițător faptul că acestea se recomandă pentru o suspiciune oncologică (SO) se decontează de către casele de asigurări de sănătate în afara valorii de contract, atât pentru persoanele asigurate (cu încadrare în sumele aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului) cât și pentru persoanele neasigurate (prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate).

Pentru femeile asimptomatice la risc înalt, cu vârsta cuprinsă între 30 şi 49 de ani inclusiv, medicul de familie recomandă, în cadrul consultațiilor preventive, ecografie de sân şi mamografie 2D, anual, conform metodologiei de screening pentru cancerul de sân, aprobată prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Pentru femeile asimptomatice care nu au risc înalt, medicul de familie recomandă în cadrul consultațiilor preventive, începând cu vârsta de 50 de ani până la vârsta de 69 de ani inclusiv, mamografie 2D, o dată la 2 ani, conform metodologiei de screening pentru cancerul de sân, aprobată prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Totodată, medicul de familie ține evidența trimestrului şi anului corespunzător ultimei ecografii de sân şi mamografii 2D, la femeile la risc înalt, respectiv trimestrul şi anul corespunzător ultimei mamografii 2D pentru femeile fără risc înalt, în conformitate cu metodologiile de screening pentru cancerul de sân aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.

Pentru a veni în sprijinul femeilor care au nevoie de astfel de servicii medicale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pune la dispoziția publicului lista furnizorilor de mamografii sau ecografii care au contract cu Casele de asigurări de sănătate (unde aceste investigații se pot efectua gratuit, în baza biletului de trimitere).

”Pacientul trebuie programat și acceptat de furnizorul care are o relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate în termenul de valabilitate al biletului. Dacă nu se întâmplă acest lucru, persoana asigurată poate reclama furnizorul respectiv la casa de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală. Să îi spui pacientului că nu mai ai fonduri alocate și că nu-l primești în luna respectivă sau în perioada de valabilitate a biletului de trimitere înseamnă să nu respecți actele normative în vigoare”, atrage atenția Larisa Mezinu- Bălan, vicepreședinte CNAS.

Tabelul cu furnizorii de servicii poate fi descărcat de AICI.

Mai multe detalii privind traseul pacenților cu cancer de sân, investigațiile la care au dreptul gratuit și cine le prescrie veți regăsi într-un articol următor.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente