Un milion de cazuri de cancer pot fi prevenite prin vaccinare

În Europa există aproximativ 53.000 de cazuri noi de cancer de col uterin anual care sunt atribuite infecției cu HPV și se estimează că există peste 60.000 de decese anuale cauzate de cancerul hepatic. Ambele infecții pot fi prevenite prin vaccinuri.

Este concluzia declarației oficiale privind cancerele care pot fi prevenite prin vaccinare  a Vaccines Europe (VE), grupul specializat în industria vaccinurilor din cadrul EFPIA, făcută  în vederea următoarei reuniuni a BECA din 6 sau 8 decembrie (data certă nu a fost confirmată la acest moment), dedicată votului asupra raportului europarlamentarului Véronique Trillet-Lenoir, "Consolidarea Europei în lupta împotriva cancerului".

În declarația sa, Vaccines Europe (VE) subliniază că „Planul de combatere a cancerului, care stabilește obiective clare pentru (1) vaccinarea împotriva HPV (90% VCR pentru fete și creșterea vaccinării pentru băieți până în 2030), în vederea eliminării cancerelor legate de HPV, (2) îmbunătățirea accesului la vaccinurile împotriva hepatitei B în vederea reducerii cancerului de ficat, și propune o recomandare a Consiliului privind cancerele care pot fi prevenite prin vaccinare, cu apeluri la colaborarea părților interesate, reprezintă o oportunitate unică pentru eliminarea cancerelor care pot fi prevenite prin vaccinare în Uniunea Europeană. Un milion de cazuri de cancer în fiecare an la nivel mondial pot fi prevenite prin vaccinarea împotriva hepatitei B și a HPV. În Europa, există aproximativ 53.000 de cazuri noi de cancer de col uterin anual care sunt atribuite infecției cu HPV și se estimează că există peste 60.000 de decese anuale cauzate de cancerul hepatic. Ambele infecții pot fi prevenite prin vaccinuri.”

În acest sens, „trebuie dezvoltate programe în întreaga Europă pentru a pune în aplicare acțiuni și a atinge aceste obiective. Cercetarea și dezvoltarea trebuie să continue să avanseze în ceea ce privește vaccinurile și tratamentele de prevenire a cancerului, precum și îmbunătățirea depistării precoce și a screening-ului pentru a reduce și mai mult povara cancerului în viitor, ceea ce, în cele din urmă, va îmbunătăți starea de sănătate a populației și va avea un impact pozitiv asupra sustenabilității sistemelor de sănătate.”

Vaccines Europe solicită UE să sprijine statele membre „în actualizarea planurilor și strategiilor naționale de control al cancerului pentru a reflecta obiectivele și țintele din cadrul Planului pentru combaterea cancerului în Europa, să utilizeze toate instrumentele de finanțare disponibile ale UE pentru a pune în aplicare acțiunile la nivel național și încurajează statele membre să:

  1. Să acorde prioritate programelor de imunizare de rutină pe tot parcursul vieții pentru a include și a sprijini vaccinurile împotriva bolilor și cancerelor care pot fi prevenite;
  2. Să asigure performanțe durabile, inclusiv prin sisteme de date solide, în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor de sănătate publică, de la prevenire la îngrijire, împotriva cancerelor și bolilor legate de virusul papiloma uman (HPV);
  3. Să se angajeze în mod durabil în lupta împotriva hepatitei și să realizeze obiectivul final de prevenire primară prin vaccinarea împotriva hepatitei B”.

Sursa: www.vaccineseurope.eu/news/press-releases/vaccines-europe-statement-on-vaccine-preventable-cancers

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente