UE: rata mortalității prin cancer la bărbați, cu aproape 75% mai mare decât la femei

cancer bărbați

În fiecare an, în Europa, aproape 470.000 de bărbați sunt diagnosticați doar cu cancer de prostată și peste 100.000 mor.

Sănătatea bărbaților din regiunea europeană este mult mai precară decât ar putea sau ar trebui să fie. Speranța de viață a bărbaților, care acum este de 75 de ani, este cu șase ani mai mică decât speranța de viață a femeilor. Povara excesivă a cancerului la bărbați este o mare parte a problemei.

Sănătatea și bunăstarea bărbaților, rezultatele cancerului în rândul populației masculine și inegalitățile în materie de sănătate au fost principalele teme abordate în cadrul mesei rotunde Community 365 Meeting on Men and Cancer, organizată de European Cancer Organisation (ECO) pe 28 aprilie 2022, un eveniment online care s-a adresat factorilor de decizie, profesioniștilor din domeniul sănătății, susținătorilor pacienților. Obiectivul principal al dezbaterii a fost creșterea gradului de conștientizare a cancerului și, în special, a poverii excesive a cancerului la bărbați din Europa, precum și identificarea măsurilor necesare pentru a îmbunătăți rezultatele cancerului la bărbați în ceea ce privește practicile și politicile.

Rata mortalității prin cancer la bărbați este cu aproape 75% mai mare decât rata femeilor din regiune. În fiecare an, în Europa, aproape 470.000 de bărbați sunt diagnosticați doar cu cancer de prostată și peste 100.000 mor. Printre cauze ar fi și aceea că bărbații sunt mai predispuși să fumeze, să bea alcool mai mult, să mănânce mai puțin sănătoas și să nu utilizeze creme de protecție solară. De asemenea, sunt mai puțin conștienți de simptomele cancerului și sunt mai predispuși să întârzie solicitarea ajutorului de specialitate. Serviciile de îngrijire primară sunt mai puțin accesibile pentru mulți bărbați, în special bărbații de vârstă activă, și puține politici de sănătate se adresează în mod specific nevoilor bărbaților. Astfel, majoritatea țărilor din regiune nu oferă băieților vaccinări împotriva HPV.

Potrivit studiului Povara cancerului în Europa în 2020: estimări ale incidenței și mortalității pentru 40 de țări și 25 de cancere majore, publicat în European Journal of Cancer, „estimările indică 4 milioane de cazuri noi de cancer (cu excepția cancerului de piele non-melanom) și 1,9 milioane de decese cauzate de cancer. Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt: de sân la femei (530.000 de cazuri), colorectal (520.000), pulmonar (480.000) și de prostată (470.000). Aceste patru tipuri de cancer reprezintă jumătate din povara globală a cancerului în Europa. Cele mai frecvente cauze ale deceselor cauzate de cancer sunt: cancerul pulmonar (380.000), colorectal (250.000), de sân (140.000) și pancreatic (130.000). În UE-27, cazurile noi de cancer estimate sunt de aproximativ 1,4 milioane la bărbați și 1,2 milioane la femei, cu peste 710.000 de decese estimate de cancer la bărbați și 560.000 la femei”.

Autorii studiului notează că „publicarea unor estimări actualizate ale incidenței și mortalității cauzate de cancer este de mare importanță pentru a sprijini politicile UE în materie de cancer bazate pe dovezi. Omogenitatea metodelor de estimare aplicate în întreaga Europă garantează comparabilitatea valorilor estimate între țări. Estimările fiabile și comparabile evidențiază diferențele dintre țări în ceea ce privește incidența și mortalitatea prin cancer, facilitând astfel identificarea unor posibile domenii de intervenție”.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente