Tutunul și alcoolul, principalele cauze ale cancerului la nivel mondial

Aproape jumătate dintre cazurile de cancer din întreaga lume au la bază factori de risc cunoscuți, în principal tutunul sau alcoolul, a constatat un studiu global de amploare, care a precizat că schimbările de comportament pot contribui la reducerea amenințării bolii.

Studiul publicat în „The Lancet” a concluzionat că 44,4% dintre decesele cauzate de cancer la nivel mondial sunt atribuibile unui factor de risc cunoscut.

Studiul privind povara globală a bolilor este un program de cercetare cuprinzător la nivel regional și global, la care participă mii de cercetători din majoritatea țărilor din întreaga lume. Studiul a analizat impactul a 34 de factori de risc și a confirmat ceea ce se știe deja pe scară largă - faptul că tutunul este de departe cel mai mare factor care contribuie la apariția cancerului, fiind responsabil pentru 33,9% dintre cazuri, urmat de alcool cu 7,4%. Mai mult de jumătate din totalul deceselor cauzate de cancer la bărbați au fost atribuite acestor factori de risc și peste o treime din decesele la femei, a constatat studiul.

Și întrucât "principalii factori de risc care au contribuit la povara globală a cancerului în 2019 au fost de natură comportamentală... reducerea expunerii la acești factori de risc modificabili ar scădea mortalitatea prin cancer" la nivel mondial, a concluzionat studiul. Acest lucru a însemnat, de asemenea, că ar trebui să se pună un accent mai mare pe prevenire, a constatat studiul.

"Povara cancerului rămâne o problemă importantă în materie de sănătate publică, care crește în amploare în întreaga lume", a declarat Christopher Murray, director la Institute for Health Metrics and Evaluation, University of Washington's School of Medicine și co-autor principal al studiului. "Fumatul continuă să fie principalul factor de risc pentru cancer la nivel mondial, alți contribuitori substanțiali la povara cancerului variind", a subliniat acesta.

Cu toate acestea, aproximativ jumătate dintre cancere nu pot fi atribuite unui factor de risc cunoscut, ceea ce înseamnă că diagnosticarea timpurie și tratamentele eficiente trebuie să însoțească eforturile de creștere a eforturilor de prevenire.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente