Acesta oferă o relatare detaliată a prezentărilor și contribuțiilor împărtășite în cadrul unei mese rotunde speciale a Comunității 365 privind cancerul metastatic. Întâlnirea a reunit factori de decizie, politicieni, experți în oncologie și avocați ai pacienților pentru a discuta despre punerea în aplicare a Planului european de combatere a cancerului și a Misiunii privind cancerul, precum și despre alte politici ale UE legate de cancerul metastatic.
S-a pus un accent specific pe provocările în ceea ce privește formele etastatice în cancerul de sân, de prostată și pulmonar, precum și pe potențialul biomarkerilor și al testelor în domeniul cancerului metastatic. Au fost prezentate, de asemenea, noile rezultate ale unui sondaj privind nevoile nesatisfăcute ale pacienților cu cancer pulmonar cu celule non-mici (NSCLC) cu metastaze cerebrale.
Cancerul metastatic corespunde unui stadiu avansat al bolii, în care aceasta se răspândește din partea corpului unde a debutat pentru a crea tumori secundare (sau metastaze) în alte părți/zone ale corpului. Metastazele au un impact extins asupra pacienților cu cancer, creând simptome suplimentare și scăzând șansele de supraviețuire. Cu toate acestea, masa rotundă ECO a evidențiat progresele realizate în ultimii ani, astfel încât cancerul metastatic nu mai este neapărat văzut ca o condamnare la moarte. În schimb, la Summitul european privind cancerul 2021 au fost subliniate numeroasele nevoi și oportunități de îmbunătățire a rezultatelor în cazul cancerului metastatic. De la noi tehnologii la strategii de tratament, ECO consideră că este posibilă obținerea unui prognostic mai bun și a unei calități generale a vieții mai bune pentru acești pacienți. Pentru ca acest lucru să devină realitate, o înțelegere aprofundată a principalelor bariere de implementare trebuie să facă parte din abordare.
În efortul de a influența inițiativele cheie ale UE în domeniul sănătății și mediul politic actual, raportul recent publicat prezintă recomandări pentru acțiuni comune în vederea îmbunătățirii tratamentului, îngrijirii și calității vieții pacienților cu cancer metastatic:
- Pacienții cu cancer metastatic au nevoi speciale nesatisfăcute în ceea ce privește tratamentul, îngrijirea și gestionarea simptomelor. Acest lucru ar trebui să se reflecte în politici specifice pentru a răspunde mai bine acestor nevoi.
- Organizațiile de pacienți ar trebui să fie sprijinite în cadrul sistemelor de sănătate pentru a răspunde nevoilor speciale de informare și îngrijire ale pacienților cu cancer metastatic.
- Este necesară o schimbare culturală în cadrul sistemelor politice și de sănătate în ceea ce privește cancerul metastatic. Speranța nu este suficient de accentuată, deși inovațiile în materie de tratament și îngrijire oferă adesea motive pentru ea.
- Îmbunătățirea testelor genetice ale cancerului poate contribui la furnizarea unor tratamente mai bune, inclusiv în ceea ce privește pacienții cu cancer metastatic.
- Prea mulți pacienți cu cancer din Europa nu beneficiază de testarea biomarkerilor. Aceasta este o sursă semnificativă de inegalitate în ceea ce privește cancerul, care ar trebui să fie inclusă în agenda UE privind inegalitățile în materie de cancer.
- De asemenea, ar trebui îmbunătățite gradul de conștientizare și de înțelegere a pacienților cu privire la testarea cu biomarkerii. În această privință, organizațiile de pacienți au un rol important, care ar trebui să fie sprijinite de sistemele de sănătate.
- Studiile clinice nu includ suficient de mult pacienții cu cancer cu metastaze. Acest dezechilibru ar trebui remediat, inclusiv prin intermediul unor criterii de includere și excludere mai realiste.
- Abordările privind datele oncologice din Europa sunt deficitare în ceea ce privește cancerul metastatic. Un prim exemplu se referă la registre, care nu înregistrează în mod adecvat cancerul metastatic și recidiva cancerului. În contextul Planului european pentru combaterea cancerului, al Misiunii UE privind cancerul și al înființării Spațiului european de date medicale, această deficiență ar trebui să fie abordată. Rețeaua de sănătate digitală a Organizației Europene a Cancerului a recomandat obiective politice privind interoperabilitatea registrelor ca mijloc de sprijinire a acestui obiectiv.