Terapia celulară CAR-T generează remisii de durată la pacienții cu mielom multiplu
Într-un progres major în tratamentul mielomului multiplu, o terapie cu celule CAR-T a generat remisii profunde și susținute la pacienții care recidivaseră de la mai multe terapii anterioare, potrivit unui recent studiu internațional.
Terapiile CAR-T idecabtagene vicleucel („ide-cel”) și ciltacabtagene autoleucel („cilta-cel”) sunt, în prezent, studiate în mielomul multiplu la pacienții care au fost expuși la cel puțin 3 clase terapeutice și au prezentat rezultate promițătoare în studiile clinice de fază 1/2, fiind raportate rate de răspuns la tratament cuprinse între 73% și 94.8%.
Mielomul multiplu este un cancer al celulelor plasmatice, care sunt celule albe din sânge responsabile de producerea anticorpilor împotriva germenilor invazivi. Boala este diagnosticată la aproximativ 35.000 de persoane în Statele Unite în fiecare an, devenind al doilea cel mai frecvent cancer la sânge la adulți. Printre afro-americani, este cel mai frecvent cancer de sânge. Tratamentul standard pentru mielom include trei clase principale de terapie: medicamente imunomodulatoare, inhibitori de proteazomi (care blochează acțiunea structurilor care degradează proteinele din celule) și anticorpi anti-CD38. Pacienții care epuizează aceste abordări au nevoie urgentă de tratamente mai bune. Cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului au fost numărul scăzut de celule din sânge și sindromul de eliberare de cytokine (furtuna de cytokine), o continuare frecventă a terapiei cu celule CAR-T în care sistemul imunitar generează un răspuns inflamator intensiv. Clinicienii au dezvoltat tratamente eficiente pentru această afecțiune. Succesul ide-cel la pacienții care au fost supuși mai multor tratamente anterioare i-a determinat pe cercetători să lanseze studii privind terapia la pacienții aflați în stadiile incipiente ale bolii.
Surse:
https://medicalxpress.com/news/2021-02-car-t-cell-therapy-remissions-patients.html
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03361748
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03548207
https://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.2020.38.15_suppl.8503