Mai mult de 290 de organizații internaționale, naționale și regionale din întreaga lume implicate în lupta împotriva cancerului, inclusiv Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer (ECPC), Asociația Centrelor Comunitare pentru Cancer (ACCC), Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului (UICC) și Organizația Europeană de Cancer (E.C.O.) au lansat, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, o scrisoare comună privind COVID-19 și cancerul.
Scrisoarea a fost prezentată publicului larg și factorilor de decizie politică la nivel mondial în cadrul unui eveniment online, organizat de ECPC și EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries). Coronavirusul a adus suferință în toate sistemele de sănătate, dar, mai ales, a avut un impact profund asupra persoanelor afectate anterior de alte boli, în special de cancer, în toate țările din întreaga lume. În consecință, a indus rezultate grave în diagnosticarea și tratamentul actualilor și viitorii pacienți cu cancer, perturbând depistarea și întârziind sau alternând tratamentul acestuia.
„Organizațiile de luptă împotriva cancerului sunt conștiente de presiunea enormă la care sunt supuse sistemele de sănătate în prezent. Este necesar să abordăm imediat problema îngrijirii cancerului pentru a sprijini guvernele în eforturile lor de a ajuta pacienții cu afecțiuni oncologice la nivel global. Suntem pregătiți să lucrăm mai îndeaproape cu factorii de decizie politică pentru a îmbunătăți situația”, a declarat Jacqueline Daly, secretarul consiliului de administrație al ECPC.
„Prin această scrisoare, solicităm factorilor de decizie politică din fiecare țară să se asigure că pacienții pot avea acces la diagnostic și tratament în condiții de siguranță, să identifice impactul real al pandemiei asupra serviciilor de oncologie și conceperea serviciilor pentru a atenua acest impact, dar și să aloce resurse adecvate și sigure pentru serviciile de oncologie pe termen lung”, a declarat președintele ACCC, Krista Nelson. Campania globală privind scrisoarea comună referitoare la COVID-19 și cancerul are ca scop reunirea părților interesate relevante și, de asemenea, să ceară guvernelor să contribuie la campanie prin asumarea declarației „Mă angajez, și voi investi în prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul cancerului”.
Potrivit documentului, „înainte de pandemie, ratele de mortalitate pentru anumite tipuri de cancer începuseră să se stabilizeze sau chiar să scadă, pe măsură ce pacienții își asumau un rol mai activ în prevenirea primară și secundară și în propria îngrijire, în timp ce serviciile de oncologie se îmbunătățeau și deveneau disponibile mai multe tratamente. Pandemia de COVID-19 a perturbat grav serviciile de depistare și îngrijire a cancerului la nivel mondial: în 2020 s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40 % a diagnosticelor de cancer. Un studiu recent publicat în revista British Medical Journal a demonstrat că întârzierile la tratament pot avea un efect dăunător”.
Inițiatorii scrisorii admit că „sistemele de sănătate se află sub o presiune fără precedent din cauza pandemiei de COVID-19 și că criza globală nu s-a încheiat încă, dar datele ne arată că trebuie să luăm măsuri pentru a aborda în mod activ problemele legate de îngrijirea cancerului, dacă dorim să continuăm să îmbunătățim rezultatele. Noi, organizațiile axate pe cancer, suntem gata să sprijinim guvernele în efortul de a ajuta pacienții cu cancer la nivel global”. Pentru a îmbunătăți situația pacienților cu cancer, guvernele ar trebui:
1) Să se asigure că pacienții pot avea acces la diagnostic și tratament în condiții de siguranță. Sistemele de sănătate ar trebui să conceapă căi de acces securizate de COVID, astfel încât serviciile pentru pacienții cu cancer să poată rămâne deschise și, acolo unde este posibil, să ofere modalități alternative de tratament, cum ar fi chimioterapia la domiciliu, pentru a ajuta la protejarea pacienților. Autoritățile din domeniul sănătății ar trebui să comunice gama de măsuri care au fost luate pentru a calma temerile pacienților cu privire la COVID-19 și la afecțiunea lor, inclusiv măsuri adecvate pentru a aborda complicațiile legate de cancer, cum ar fi tromboza asociată cu cancerul, bolile cardiovasculare, sănătatea mintală, durerea, malnutriția și altele. Programele de screening, de evaluare și alte mijloace de diagnosticare precoce a cancerului trebuie, de asemenea, să fie restabilite și susținute, precum și eforturile de sensibilizare a opiniei publice cu privire la aceste programe.
2) Să identifice impactul pandemiei asupra serviciilor de oncologie și să conceapă servicii care să atenueze acest impact. ”Aceasta înseamnă colectarea și analiza datelor privind pacienții care nu au fost diagnosticați în 2020, modelarea cererii suplimentare probabile de servicii ca urmare a lipsei de diagnostice și de programări. În plus, aceasta înseamnă să investim în forța de muncă și în capacitatea fizică pentru a răspunde acestei nevoi, având în vedere creșterea probabilă a numărului de pacienți diagnosticați într-un stadiu tardiv. Am analizat deja unele dintre acestea date disponibile și suntem dispuși să vă punem la dispoziție toate documentațiile relevante”.
3) Să asigure resurse adecvate și sigure pentru serviciile oncologice pe termen lung. Pacienții trebuie să se afle în centrul acțiunilor de reconstrucție și îmbunătățire a serviciilor de oncologie. Acest lucru înseamnă eforturi pentru a spori îngrijirea multidisciplinară, pentru a trata cancerul și simptomele aferente. Trebuie accelerată diagnosticarea precoce a cancerului, iar adoptarea inovațiilor în domeniul îngrijirii și al tratamentului cancerului trebuie să aibă loc în ritm și la scară largă pentru a depăși obstacolele în calea progreselor înregistrate în 2020.
”Ar trebui depuse toate eforturile pentru a se asigura că serviciile pentru cancer nu sunt perturbate de orice viitoare măsuri de austeritate, recunoscând că cheltuielile pentru cancer au fost stabile timp de decenii. Suntem pregătiți să colaborăm cu dvs. pentru a ridica nivelul de îngrijire a cancerului în țara dvs. cu ajutorul nostru resurse și expertiză.”
Scrisoarea comună rămâne deschisă până la 21 aprilie 2021 pentru alte adeziuni din partea oricăror persoane, părți interesate relevante, inclusiv asociații de pacienți, mediul academic, organizații de cercetare sau industrie.
Scrisoarea poate fi accesată aici: https://ecpc.org/wp-content/uploads/2021/04/Joint-letter-on-COVID19-and-cancer.pdf și semnată aici: https://ecpc.org/joint-letter-on-covid-19-and-cancer/