Declarația Summit-ului European de Cancer din 2021, care are loc în perioada 17- 18 noiembrie, atrage atenția asupra construirii unui viitor mai bun pentru îngrijirea sănătății și cancerului în Europa.
”Planul european de combatere a cancerului, Misiunea UE privind cancerul, Spațiul european de date privind sănătatea și noua strategie farmaceutică a UE, printre alte inițiative, sosesc toate la timp pentru a realiza acest lucru”, se menționează în Declarație, care cuprinde titlurile de sfaturi generale din partea comunității de cancer în acest moment:
Detectarea timpurie -în 2022 ar trebui formulate noi recomandări ale Consiliului UE pentru screeningul și depistarea precoce în cancer.
Eliminarea cancerului de col uterin - În 2022 ar trebui dezvoltată și articulată o strategie de implementare completă pentru eliminarea cancerelor asociate cu HPV în Europa.
Definirea nevoilor de sănătate publică centrate pe pacient - Pentru a sprijini lupta Europei împotriva cancerului, ar trebui instituit un proces condus de UE pentru a defini și aborda nevoile importante de sănătate publică centrate pe pacient.
Avansarea îngrijirii digitale a cancerului - Pentru a promova contribuția Digital Health la îngrijirea cancerului, aplicarea GDPR ar trebui revizuită, interoperabilitatea registrelor ar trebui accelerată și alfabetizarea digitală ar trebui să fie îmbunătățită.
Combaterea deficitului de forță de muncă în oncologie - Penuria și reziliența forței de muncă din domeniul oncologiei ar trebui abordate în cadrul inițiativelor UE, cum ar fi Registrul inegalităților în domeniul cancerului și HERA (Agenția de răspuns la urgențe sanitare), și ar trebui să se acorde un sprijin mai mare eforturilor de recunoaștere a calificărilor profesionale la nivelul UE.
Formare interdisciplinară în domeniul cancerului în diferite profesii - Viitorul program al UE de formare interdisciplinară în domeniul cancerului ar trebui să aibă un accent larg, sprijinind o înțelegere reciprocă îmbunătățită a rolurilor profesionale în îngrijirea cancerului în toate disciplinele și profesiile instrumentale pentru îngrijirea cancerului de înaltă calitate.
Susținerea Planului european de combatere a cancerului: Implementarea Planului european de combatere a cancerului ar trebui să fie susținută de rapoarte publice periodice cu privire la progres, măsurate cu sprijinul unor obiective clare.
Oportunități pentru revenirea post COVID-19: Toate inițiativele actuale și viitoare ale UE și ale OMS legate de cancer trebuie să fie valorificate pentru a ajuta la refacerea serviciilor de cancer devenite urgente.
Cercetare în toate țările UE: Misiunea UE privind cancerul ar trebui să își conceapă rolul de a contribui la stimularea creării unei Europe în care toate țările UE se află la frontierele noilor cercetări și cunoștințe în domeniul cancerului.
Rețeaua de centre comprehensive pentru tratamentul cancerului: Noua rețea a UE de centre de îngrijire comprehensivă a cancerului ar trebui să urmărească în mod official: reducerea inegalităților în diagnostic, tratament și îngrijire; consolidarea calității cercetării translaționale, clinice și a rezultatelor; integrarea îngrijirii clinice și a cercetării.
Rețele regionale și locale: Spitalele regionale și furnizorii de asistență medicală primară ar trebui încurajați și sprijiniți să dezvolte rețele regionale și locale de colaborare, legate de Rețeaua UE de centre cuprinzătoare pentru cancer.
Supraviețuirea și calitatea vieții: Toate inițiativele Planului european și ale Misiunii UE privind Cancerul ar trebui să fie revizuite în mod regulat pentru contribuția suplimentară pe care o pot oferi la îmbunătățirea supraviețuirii și a calității vieții celor afectați de cancer.
Registru al inegalităților în cancer: Pentru ca Registrul Inegalităților Cancerului să aibă un impact maxim, acesta trebuie să fie public, intuitiv și interactiv. Agenda UE privind inegalitățile legate de cancer trebuie, de asemenea, să acorde o atenție semnificativă factorilor sociali determinanți ai inegalităților legate de cancer.
Cooperare internațională: În urma pandemiei de COVID-19, toate structurile de colaborare interguvernamentală în domeniul sănătății ar trebui reîmprospătate și reînnoite, inclusiv pentru cooperarea globală împotriva cancerului.