SUA: schimbări în diagnosticarea cancerului în primul an al pandemiei de COVID-19

Diagnostice pentru șase tipuri majore de cancer în Statele Unite au scăzut brusc la începutul anului 2020, coincizând cu începutul pandemiei COVID-19, potrivit concluziilor din partea a doua a celui mai recent Raport anual către națiune privind situația cancerului. Volumul rapoartelor de patologie a scăzut, de asemenea, brusc la începutul anului 2020, ceea ce sugerează că, în această perioadă, au fost efectuate mai puține teste de depistare a cancerului și alte proceduri legate de cancer. Luate împreună, constatările sugerează că multe cancere nu au fost diagnosticate în timp util în prima parte a pandemiei COVID-19, probabil din cauza întreruperilor în asistența medicală.

"Aceste oportunități ratate pentru depistarea timpurie a cancerului sunt alarmante, în special pentru acele populații vulnerabile care continuă să se confrunte cu bariere semnificative în ceea ce privește accesul la îngrijirile oncologice", a declarat dr. Monica M. Bertagnolli, director al Institutului Național de Cancer (NCI). "Acest raport evidențiază urgența de a-i ajuta pe toți americanii să revină pe drumul cel bun în ceea ce privește îngrijirea cancerului, astfel încât să putem evita decesele și complicațiile inutile cauzate de cancer. Tocmai de aceea, extinderea accesului la screeningul pentru cancer și creșterea gradului de conștientizare este o prioritate cheie a programului Cancer Moonshot al administrației Biden-Harris." Acest studiu este cel mai amplu studiu realizat până în prezent, care utilizează date bazate pe populație din registrele centrale de cancer pentru a evalua impactul pandemiei COVID-19 asupra incidenței cancerului (diagnostice noi de cancer) în Statele Unite. Raportul a apărut la 27 septembrie 2023.

Starea cancerului în SUA

Raportul anual către națiune privind starea cancerului este un efort de colaborare între NCI, parte a National Institutes of Health; Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC); Societatea Americană de Cancer și Asociația Nord-Americană a Registrelor Centrale de Cancer pentru a furniza informații despre apariția și tendințele cancerului în Statele Unite. Partea 1 a celui mai recent raport, care s-a axat pe statisticile naționale privind cancerul, a fost publicată în octombrie 2022.

Partea a doua a ultimului raport se concentrează asupra schimbărilor în diagnosticarea cancerului în Statele Unite în primul an al pandemiei COVID-19. Autorii sugerează că aceste schimbări s-au datorat în parte întreruperilor în asistența medicală. În special, la începutul anului 2020 s-a înregistrat un declin al depistărilor de cancer. În plus, este posibil ca diagnosticele făcute ca urmare a simptomelor timpurii sau în cursul vizitelor medicale de rutină să fi fost întârziate atunci când oamenii au amânat să își vadă medicii. Autorii au analizat datele privind incidența cancerului pentru perioada 2015 - 2020, utilizând date din anumite registre de cancer bazate pe populație care participă la Programul național de registre de cancer al CDC sau la Programul de supraveghere, epidemiologie și rezultate finale (SEER) al NCI. Autorii au comparat numărul de cazuri de cancer nou diagnosticate în 2020 cu ceea ce era de așteptat pe baza anilor anteriori. Ei au analizat cancerele de sân, pulmonar și colorectal la femei, care sunt adesea diagnosticate prin teste de screening sau alte forme de depistare precoce care ar fi putut fi perturbate de pandemie; cancerele de tiroidă și de prostată, care sunt adesea diagnosticate întâmplător; și cancerul pancreatic, care este de obicei diagnosticat atunci când pacientul prezintă simptome. Autorii au comparat, de asemenea, volumul rapoartelor electronice de patologie trimise către registrele centrale de cancer în 2020 cu volumul trimis în 2019.

Ce a dus la scăderea diagnosticării de cancere noi

Din martie până în mai 2020, cazurile noi de toate cele șase tipuri de cancer au scăzut brusc. Cu toate acestea, până în iulie 2020, diagnosticele tuturor tipurilor de cancer, cu excepția cancerului de prostată, au revenit la nivelurile anterioare pandemiei, cu o diferență mică între cifrele observate și cele preconizate în a doua jumătate a anului. În aceeași perioadă, la începutul anului 2020, volumul rapoartelor electronice de patologie a scăzut, de asemenea, brusc, înainte de a reveni la nivelurile pre-pandemice. Deoarece aceste rapoarte sunt transmise automat către registrele de cancer, constatările sugerează că scăderea numărului de noi diagnostice de cancer nu s-a datorat întârzierilor de raportare cauzate de întreruperile pandemice, ci mai degrabă ratelor de depistare și întârzierilor în alte proceduri legate de cancer.

Autorii au analizat, de asemenea, scăderile numărului de cazuri noi de cancer în funcție de stadiul cancerului la momentul diagnosticării, sex, vârstă și grup de populație. Pentru fiecare tip de cancer din studiu, cazurile noi de cancer în stadii incipiente au scăzut mai mult decât cazurile noi de cancer în stadii avansate. Scăderile au fost cele mai mari pentru cancerele diagnosticate de obicei prin screening (cancerul de sân la femei, cancerul pulmonar și cancerul colorectal). De exemplu, se așteptau să fie diagnosticate 7 147 de cazuri de cancer colorectal în stadiu incipient în 2020, dar au fost diagnosticate doar 5 983 de cazuri - ceea ce înseamnă că, potențial, peste 16% din cazurile de cancer colorectal în stadiu incipient nu au fost depistate.

sursa

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente