SUA, 2019: Povara economică a pacienților cu cancer a depășit 21 miliarde dolari

povara economică oncologie SUA 2019

Povară economică. Pacienții cu cancer din SUA suportă o mare parte din costurile legate de propria îngrijire oncologică.

În partea a doua a ultimului Raport anual către națiune privind starea cancerului (www.seer.cancer.gov/report_to_nation/?cid=pr_cgov_en_sharedlink_arn_lp) se constată că în 2019, povara economică națională a pacienților asociată cu îngrijirea cancerului a fost de 21,09 miliarde de dolari, formată din costurile suportate de pacienți în valoare de 16,22 miliarde de dolari și costurile de timp ale pacienților de 4,87 miliarde de dolari. Costurile de timp ale pacienților reflectă valoarea timpului pe care pacienții îl petrec pentru a se deplasa la și de la asistență medicală, pentru a aștepta îngrijiri și pentru a primi îngrijiri, potrivit raportului.   Raportul este cea mai cuprinzătoare examinare a poverii economice a pacienților pentru îngrijirea cancerului de până acum și include informații despre cheltuielile suportate de pacienți în funcție de tipul de cancer, stadiul bolii la diagnosticare și faza de îngrijire. În timp ce această analiză se referă la costurile suportate direct de pacienți, care sunt esențiale pentru finanțele acestora, costurile totale globale ale îngrijirii cancerului și ale pierderii de productivitate în Statele Unite sunt mult mai mari.

În rândul adulților în vârstă de peste 65 de ani care aveau asigurare Medicare, costurile nete medii anualizate suportate din buzunar pentru servicii medicale și medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, la toate localizările de cancer, au fost cele mai ridicate în faza inițială de îngrijire, definită ca fiind primele 12 luni de la diagnosticare (2.200 de dolari și, respectiv, 243 de dolari), și în faza de sfârșit de viață, definită ca fiind cele 12 luni înainte de deces în cazul supraviețuitorilor care au decedat (3. 823 de dolari și, respectiv, 448 de dolari), și cele mai scăzute în faza de continuare, lunile dintre faza inițială și cea de sfârșit de viață (466 de dolari și, respectiv, 127 de dolari).

În toate localizările cancerului, costurile nete medii anualizate suportate de pacienți pentru serviciile medicale în faza inițială și în faza de sfârșit de viață au fost cele mai mici pentru pacienții diagnosticați inițial cu o boală localizată, în comparație cu boala în stadii mai avansate. "Pe măsură ce costurile tratamentului împotriva cancerului continuă să crească, este necesară o mai mare atenție pentru a aborda dificultățile financiare ale pacienților, inclusiv dificultatea de a plăti facturile medicale, nivelurile ridicate de suferință financiară și întârzierea îngrijirii sau renunțarea totală la îngrijire din cauza costurilor", a declarat prof. dr. Karen E. Knudsen, director executiv al Societății Americane de Cancer.

"Aceste constatări pot contribui la informarea eforturilor de a minimiza povara economică a cancerului pentru pacienți, iar estimările specifice pot fi utile în studiile privind eficiența costurilor intervențiilor legate de prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea supraviețuitorilor în cazul cancerului."

Raportul anual este un efort de colaborare între Societatea Americană de Cancer; Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC); Institutul Național de Cancer (NCI), parte a Institutelor Naționale de Sănătate și Asociația Nord-Americană a Registrelor Centrale de Cancer. Raportul oferă informații anuale despre apariția și tendințele cancerului în Statele Unite.

Partea 1 a acestui raport anual, publicată în iulie 2021, s-a axat pe statisticile naționale privind cancerul. Analizele privind diferențele în ceea ce privește povara economică a pacienților în funcție de tipul de cancer au constatat variații substanțiale în ceea ce privește costurile suportate de pacienți, reflectând diferențele în ceea ce privește intensitatea și durata tratamentului, precum și supraviețuirea.

În 2019, costurile suportate la nivel național au fost cele mai ridicate pentru cancerele de sân (3,14 miliarde de dolari), de prostată (2,26 miliarde de dolari), colorectal (1,46 miliarde de dolari) și pulmonar (1,35 miliarde de dolari), reflectând prevalența mai mare a acestor tipuri de cancer. "În era modernă a cercetării în domeniul cancerului, trebuie să ne gândim la costurile de tratament și la impactul pe care acestea îl au asupra pacienților noștri. Oricât de incitantă și promițătoare ar fi cercetarea în domeniul cancerului, suntem foarte conștienți de problema toxicității financiare pentru acești pacienți", a declarat dr. Norman E. "Ned" Sharpless,  director al NCI.

"Terapiile care sunt extrem de eficiente sunt, fără îndoială, o veste bună, dar dacă acestea sunt inaccesibile, nu este genul total de progres pe care am dori să îl vedem. Găsirea unor modalități de a ne asigura că nu doar unii, ci toți pacienții au acces la terapiile care le sunt benefice este un obiectiv important pentru care trebuie să continuăm să ne străduim în comunitatea oncologică. Acest raport ne va ajuta să ne ghidăm în vederea atingerii acestui obiectiv."

"Costul de a avea cancer este enorm și reprezintă o povară extremă pentru oameni și familii, în special pentru cei care nu sunt asigurați sau sunt insuficient asigurați. Prevenirea este esențială pentru a reduce costurile suportate din buzunar", a declarat dr. Karen Hacker, director al Centrului național pentru prevenirea bolilor cronice și promovarea sănătății din cadrul CDC. "Din nefericire, știm că multe dintre aceste aceleași persoane au, de asemenea, o utilizare mai scăzută a screening-ului pentru cancer și pot ajunge să plătească mai mult pentru îngrijirea lor pentru cancer. Accesul la testele corecte de depistare a cancerului la momentul potrivit este un pas important către echitatea în materie de sănătate și trebuie să lucrăm pentru ca acest lucru să devină o realitate."

Autorii raportului spun că, pe lângă morbiditatea și mortalitatea cauzate de cancer și costul tratamentului cancerului acoperit de către companiile de asigurări, costurile suportate din buzunar și costurile legate de timpul petrecut de pacienți sunt alți parametri care evidențiază povara economică imensă a cancerului - ceea ce face din acesta o prioritate de sănătate publică. Estimarea costurilor suportate de pacienți și a costurilor de timp poate informa discuțiile dintre furnizori și pacienți cu privire la costurile preconizate ale tratamentului, un element important al unei îngrijiri de înaltă calitate.

Sursa: www.cancer.gov/news-events/press-releases/2021/annual-report-nation-part-2-economic-burden?cid=eb_govdel_cancerinfo

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente