Studiu: screeningul pentru cancerul colorectal ar trebui să înceapă la vârsta de 45 de ani

Screeningul femeilor sub 50 de ani pentru cancerul colorectal (CCR) poate reduce semnificativ riscul acestora în comparație cu cele care nu au niciun screening endoscopic sau care încep testarea la vârsta de 50 de ani.

Studiul publicat în  JAMA Oncology a constatat că, în comparație cu absența screening-ului, femeile care au început screening-ul endoscopic înainte de vârsta de 45 de ani și-au redus riscul de CCR cu 63%, de asemenea, că începerea screening-ului la vârsta de 45-49 de ani a redus riscul cu 57%, începerea screening-ului la vârsta de 50-54 de ani l-a redus cu 53% iar începerea screening-ului la vârsta de 55 de ani sau mai mult l-a redus cu 54%.

"Lucrarea noastră oferă primele date de acest gen care arată că inițierea screening-ului la o vârstă mai tânără poate reduce riscul de cancer colorectal al unui individ și incidența generală a cancerului în rândul populației, demonstrând astfel impactul substanțial al screening-ului precoce atât la scară individuală, cât și la nivel de populație", a declarat dr. Andrew Chan, Massachusetts General Hospital, Boston,  autorul principal al studiului. Deși studiul a fost realizat pe femei, adaugă Chan, este posibil ca aceleași beneficii să se răsfrângă și asupra bărbaților, deși sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma acest lucru. Dintre toate tipurile de cancer, CCR se află pe locul al treilea ca incidență a deceselor, atât la bărbați, cât și la femei, în SUA. În timp ce numărul total de cazuri de CCR a scăzut, populația diagnosticată cu CCR este din ce în ce mai tânără, datele epidemiologice din SUA indicând o creștere de 51% a incidenței CCR în rândul persoanelor cu vârsta mai mică de 50 de ani între 1974 și 2013. Același model este valabil și pentru Europa, unde un studiu realizat în 2019, la care au participat 20 de țări europene, a arătat că, între 2005 și 2016, incidența CCR a crescut cu 7,9% pe an pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani, cu 4,9% pe an pentru cele cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani și cu 1,6% pe an pentru cele cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani. Screeningul endoscopic al tractului gastrointestinal inferior are potențialul de a reduce incidența cancerului prin identificarea afecțiunilor premaligne tratabile (cum ar fi polipii adenomatoși) și de a reduce mortalitatea prin cancer prin diagnosticarea malignității într-un stadiu mai precoce.

În ultimii patru ani, Societatea Americană de Cancer și US Preventive Services Task Force au recomandat scăderea vârstei de screening la 45 de ani pentru cei cu risc mediu de CCR. În actualul studiu prospectiv de cohortă, Chan și colegii săi și-au propus să examineze asocierile dintre endoscopia inițiată la diferite vârste și riscul de CCR în rândul a 111.801 femei înscrise în Nurses' Health Study II, care aveau vârsta cuprinsă între 26 și 46 de ani la momentul înscrierii în 1989 și au fost urmărite la fiecare doi ani între 1991 și 2017.

"Constatările noastre susțin ghidurile din ultimii 4 ani care recomandă depistarea CCR la vârsta de 45 de ani și oferă dovezi empirice pe care pacienții, medicii și factorii de decizie politică să le ia în considerare atunci când iau decizii privind depistarea CCR la o populație mai tânără", concluzionează autorii. Beneficiile asociate cu inițierea mai devreme a endoscopiei, adaugă ei, trebuie să fie puse în balanță cu riscul de evenimente adverse (de exemplu, perforații și sângerări), teste de urmărire mai invazive și potențialul de supradiagnosticare.

Sursa: https://cancerworld.net/us-study-suggests-colorectal-cancer-screening-should-start-at-age-45/?utm_source=Newsletter&utm_medium=CW&utm_campaign=27May

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente