Studiu oncologie: diferențe majore în ceea ce privește cheltuielile și rezultatele pacienților în UE

România alocă cei mai puțini bani pentru îngrijirea cancerului pe cap de locuitor și are cele mai slabe rate de screening și de supraviețuire pentru anumite tipuri de cancer.

În 2022 au fost detectate 2,7 milioane cazuri noi de cancer și 1,3 milioane de decese din cauza acestei boli. Până în 2040, este de așteptat ca evoluțiile demografice și îmbătrânirea populației să crească numărul de cazuri noi cu 18% și numărul de decese cu 29% în UE.

Un nou raport EFPIA artă că riscul de a dezvolta un cancer și șansele de a supraviețui acestei boli sunt determinate de locul în care trăiește persoana bolnavă.

Raportul, realizat de Institutul Suedez pentru Economia Sănătății (IHE) la solicitarea Platformei de Oncologie EFPIA, constată inegalități profunde în accesul la prevenire și screening, testarea biomarkerilor și tratamente inovatoare și în calitatea vieții pentru supraviețuitorii cancerului.

Raportul subliniază rolul critic al utilizării eficiente a bugetelor de asistență medicală în furnizarea de îngrijiri de înaltă calitate pentru a aborda inegalitățile în ceea ce privește rezultatele pacienților. Acesta identifică mai multe motive des întâlnite pentru inegalități, inclusiv prioritizarea politică a îngrijirii cancerului, cheltuielile cu sănătatea, disponibilitatea infrastructurii de sprijin și a profesioniștilor medicali, neactualizarea ghidurilor clinice, distanța geografică față de unitățile de sănătate și alfabetizarea în sănătate a publicului și a pacienților.

Rezultate cheie

  • Diferențele de cheltuieli: țara cu cele mai mici cheltuieli pentru cancer- România (70 EUR pe cap de locuitor), a cheltuit un sfert din suma alocată de țara cu cele mai mari cheltuieli - Luxemburg (294 EUR), ajustată pentru diferențele de preț.
  • Rezultatele pacienților variază: pentru cancerul de colon, ratele de supraviețuire pe cinci ani variază de la 50% în țările cu performanțe slabe (Ungaria, Slovacia, România, Bulgaria, Polonia) la 70% în cele mai performante (Germania, Finlanda, Suedia, Belgia, Cipru).
  • Prevenție: Doar Portugalia atinge obiectivul Planului European de Combatere a Cancerului de a vaccina 90% dintre fete împotriva HPV. Două țări încă nu rambursează integral vaccinarea HPV pentru băieți.
  • Screening: Ratele de screening pentru cancerul colorectal variază de la 5% (Cipru, Bulgaria, România) la 76% (Danemarca).
  • Biomarkeri: Accesul la testarea de secvențiere de generație următoare (NGS) este scăzut în întreaga UE; pacienții din țările est-europene au cel mai scăzut acces.
  • Tratament: Aproximativ 1 din 2 pacienți cu cancer pulmonar fără celule mici în stadiu avansat din Finlanda, Polonia sau România primesc medicamente pentru cancer conform ghidurilor europene, deși medicamentele sunt rambursate. În Belgia și Portugalia accesul este pentru aproape 8 din 10 pacienți.
  • Sprijinirea supraviețuitorilor: Doar opt state membre (Franța, Belgia, Cipru, Italia, Țările de Jos, Portugalia, România și Spania) au adoptat legislație cu privire la „dreptul de a fi uitat”, impactând accesul la produse financiare pentru supraviețuitorii de cancer.

Context

Se estimează că numărul cazurilor de cancer va crește considerabil în Uniunea Europeană (UE) în următoarele decenii. În UE, angajamentul politic față de combaterea cancerului și a inegalităților a fost stimulat de publicarea Planului European de Combatere a Cancerului (EBCP, 2021) și a Misiunii UE de combatere a cancerului în cadrul Orizont Europa 2021–2027. Pentru a atinge obiectivele EBCP, statele membre ale UE trebuie să îmbunătățească accesul egal la îngrijirea cancerului de înaltă calitate pentru toți cetățenii.

Raportul integral poate fi consultat AICI.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente