Deși cancerul este o boală genetică, componenta genetică este doar o piesă din puzzle - iar cercetătorii trebuie să ia în considerare și factorii de mediu și metabolici, potrivit unei cercetări realizate de un expert de renume de la Universitatea din Alberta.
Aproape toate teoriile despre cauzele cancerului care au apărut în ultimele secole pot fi clasificate în trei grupe mai mari, a declarat David Wishart, profesor la departamentul de științe biologice și informatică, Universitatea din Alberta. Prima este cancerul ca boală genetică, concentrându-se pe genom, sau setul de instrucțiuni genetice cu care te naști. A doua este cancerul ca boală de mediu, care se concentrează pe exponom- include toți factorii la care corpul este expus de-a lungul vieții. Al treilea este cancerul ca boală metabolică, concentrându-se asupra metabolomului, adică asupra tuturor subproduselor chimice ale procesului de metabolizare. Perspectiva metabolică nu a făcut obiectul prea multor cercetări până acum, dar capătă interesul mai multor oameni de știință, care încep să înțeleagă rolul metabolomului în cancer. Genomul, exponomul și metabolomul funcționează împreună într-o buclă de feedback pe măsură ce cancerul se dezvoltă și se răspândește.
Potrivit datelor, cancerele ereditare reprezintă doar 5 până la 10% din toate cancerele, a spus Wishart. Celelalte 90 până la 95% sunt inițiate de factori din exponom, care, la rândul lor, declanșează mutații genetice. "Acesta este un lucru important de luat în considerare, deoarece spune un lucru - cancerul nu este inevitabil". Metabolomul este esențial pentru acest proces, deoarece acele celule canceroase cu mutații genetice sunt susținute de metabolomul specific cancerului.
"Cancerul este genetic, dar adesea mutația în sine nu este suficientă", a spus Wishart. Pe măsură ce cancerul se dezvoltă și se răspândește în organism, acesta își creează propriul mediu și introduce anumiți metaboliți. "Devine o boală care se autoalimentează. Și aici cancerul, ca tulburare metabolică, devine cu adevărat important".
Perspectiva multi-omică, în care genomul, exponomul și metabolomul sunt luate în considerare la unison atunci când se discută despre cancer, se arată promițătoare pentru găsirea de tratamente și pentru depășirea limitărilor legate de examinarea doar a unuia dintre acești factori.
De exemplu, a explicat Wishart, cercetătorii care se concentrează doar asupra perspectivei genetice caută să abordeze anumite mutații. Problema este că există aproximativ 1.000 de gene care pot deveni canceroase atunci când suferă mutații și, de obicei, este nevoie de cel puțin două mutații diferite în cadrul acestor celule pentru ca afecțiunea oncologică să se dezvolte. Asta înseamnă că există un milion de perechi de mutații potențiale și "devine fără speranță" să se restrângă posibilitățile atunci când se caută noi tratamente.
Dar, atunci când se ia în considerare cancerul din punct de vedere metabolic, există doar patru tipuri metabolice majore, a spus Wishart. Mai degrabă decât să încerce să găsească un plan de tratament pentru o combinație specifică de mutații dintr-un milion, determinarea tipului metabolic al cancerului pacientului poate ghida imediat medicii în luarea unei decizii privind cel mai bun tratament pentru cancerul lor specific. "Chiar nu contează unde este cancerul. Ceea ce contează este modul în care se dezvoltă sau crește", a spus Wishart. "Apare o întrebare: Care este combustibilul care alimentează acest motor?".
Wishart a avertizat că furnizorii de servicii medicale au încă nevoie de o combinație de terapii pentru cancer și a menționat că o înțelegere mai profundă a metabolomului și a rolului său în bucla de feedback a cancerului este, de asemenea, esențială pentru prevenirea cancerului. "Dacă înțelegem cauzele cancerului, atunci putem începe să evidențiem cauzele cunoscute, aspectele legate de stilul de viață care introduc sau cresc riscul nostru", a spus el. "Din punct de vedere al prevenirii, schimbarea metabolismului nostru prin ajustări ale stilului de viață va face o diferență uriașă în ceea ce privește incidența cancerului". Analiza cercetării a fost finanțată de Genome Canada, de Canadian Institutes of Health Research și de Canada Foundation for Innovation.
Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220422114735.htm