Studiu: ce cred românii despre prevenția și diagnosticul precoce în cancer

O proporție satisfăcătoare de români crede că afecțiunile oncologice pot fi vindecate dacă sunt depistate devreme, arată Studiul de cunoștințe privind prevenția și diagnosticul precoce al cancerului.

Studiul a fost realizat de Institutul Național de Sănătate Publică și Institutul Român pentru Evaluare și Strategie pe 1.523 respondenți cu vârsta între 25-74 ani, dintre care 900 cu vârsta între 50-74 ani.

”Acest studiu ne oferă o bază de la care să pornim în construirea mesajelor de informare, educare și comunicare consecvente, dar este nevoie de un limbaj comun la nivelul profesioniștilor din sistemul de sănătate, astfel încât mesajele să fie consistente și bine înțelese și să răspundă nevoilor de informare ale populației. Accesul la testele de screening trebuie facilitat prin: informare despre teste, oferirea de opțiuni gratuite, simplificarea aspectelor birocratice (parcurs administrativ cât mai scurt, timp scurt de așteptare, completarea unui număr mic de formulare), precum și oferirea de consiliere și sprijin celor cu rezultate pozitive. O caracteristică importantă a mesajelor de informare și educare este onestitatea, trebuie să informăm corect, cu argumentul evidențelor științifice despre beneficiile și limitele măsurilor de prevenție, astfel încât cetățenii cărora ne adresăm să poată lua decizii în deplină cunoștință de cauză. Aceste campanii de promovare a comportamentelor sănătoase trebuie să aibă ca rezultat final o populație informată și educată”, a explicat dr. Carmen Ungurean, șef secție boli netransmisibile, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), pentru Cancer Plan.

Rezultate studiu

Dacă este depistat devreme, cancerul poate fi tratat, în cele mai multe cazuri, cred 43% dintre intervievați; aproximativ unul din zece respondenți susține că acest lucru se poate întâmpla în extrem de puține cazuri sau deloc. Pe măsură ce cresc nivelul de educație formală și veniturile, proporțiile celor care consideră că maladia poate fi tratată în cele mai multe cazuri cresc și ele; de asemenea, procentul celor care cred acest lucru e mai mare în mediul urban decât în mediul rural.

Mai mult de două treimi dintre intervievați cred că toate elementele menționate se constituie în factori de risc pentru apariția cancerului în foarte mare și mare măsură. În ordinea proporțiilor reieșite din cercetare, factorii de risc sunt stresul, alimentația nesănătoasă, fumatul, greutatea crescută, imunitatea scăzută, moștenirea genetică, anumite infecții, consumul de alcool, poluarea, lipsa activității fizice și expunerea prelungită la radiații UV. În cadrul grupei de vârstă 50-74 de ani, ordinea factorilor de risc este puțin diferită, fumatul aflându-se pe al doilea loc și imunitatea scăzută pe al patrulea. Femeile cred în proporții mai mari decât bărbații că stresul și alimentația nesănătoasă reprezintă un factor de risc pentru apariția cancerului în măsură mare și foarte mare.

Un sfert din totalul persoanelor intervievate susțin că, în ultimii trei ani, au luat măsuri de prevenire a cancerului. Femeile, persoanele care trăiesc în mediul urban și cele cu nivel înalt al veniturilor susțin în proporții mai mari că au luat astfel de măsuri. De asemenea, proporțiile celor care au acționat astfel cresc odată cu creșterea nivelului de educație. Principalele măsuri menționate de respondenți au fost: schimbarea alimentației (proporție mai mare în rândul persoanelor din grupa de vârstă 50- 74 de ani), realizarea unor analize/investigații, precum și a unor controale medicale, dar și renunțarea la fumat. Mai sunt amintite scăderea greutății și practicarea sportului, dar și realizarea unor ecografii mamare/mamografii, precum și alte măsuri. Aproape șase din zece persoane care au luat măsuri în ultimii trei ani pentru a preveni cancerul susțin că au menținut aceste măsuri peste doi ani sau până în prezent. Cei care declară că au menținut măsurile o perioadă mai îndelungată sunt mai degrabă bărbați, persoane din mediul urban, cu venituri mari, iar proporțiile celor care declară acest lucru cresc odată cu înaintarea în vârstă și nivelul de educație.

Mai multe detalii- AICI.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente